Składniki :
- 4 duże jajka
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- pół szklanki oleju rzepakowego ( 125 ml ) lub roztopionego, przestudzonego masła
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 dag świeżych truskawek
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Przygotowanie :
- Do miski wbić białka i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru i ciągle ubijać, powinna powstać błyszcząca piana
- Dodawać po jednym żółtku i miksować do połączenia składników
- Do masy dodawać strużką olej, cały czas miksować, masa zmniejszy swą objętość, ale nadal będzie bardzo gęsta
- Teraz wsypywać stopniowo mąkę z proszkiem i mieszać ostrożnie drewnianą łyżką do połączenia składników
- Ciasto wlać do formy o średnicy 23 cm. (dno formy w kształcie serca dno wyłożyłam papierem do pieczenia), na wierzch ułożyć całe truskawki, lekko wcisnąć w ciasto
- Piec przez godz. w temp. 170 stopni C. Ja piekłam w prodiżu i trochę dłużej niż godzinę ponieważ zepsuła mi się pokrywa i dopiekałam jeszcze około 20 min. może dlatego owoce trochę zmniejszyły swoją objętość. Ale nic to nie zaszkodziło w smaku ciasta, było pyszne :) Polecam !
Źródło - Moje Wypieki
też mam w planach dzisiaj zrobić takie:)
OdpowiedzUsuńAh takie ciacho z truskawkami lubię właśnie najbardziej :D
OdpowiedzUsuńTeż dziś takie będę miał. Teściowa zrobiła.
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda i smacznie uwielbiam ciasta z owocami.Buziaki i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńsuper ciacho, bardzo lubię takie z truskawkami :-)
OdpowiedzUsuńwww.kuchniaipodroze.blogspot.com
Takie ciasto to smak wakacji u babci :)
OdpowiedzUsuńLubię wszystko z truskawkami. Twoje ciasto wygląda bardzo apetycznie !!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę miłej niedzieli :)
Ależ cudownie wygląda!
OdpowiedzUsuńNie pogardziłabym takim w Dniu Dziecka :D
OdpowiedzUsuńCiekawy artykuł, bardzo smacznie wygląda, zapraszam również do zapoznania się z fajnymi artykułami na stronie: http://naszkraj.info zapraszam do czytania i komentowania artykułów
OdpowiedzUsuńtakie ciacha są najlepsze :) szybko się robi i zawsze smakują :D
OdpowiedzUsuńTruskawkowe serce!
OdpowiedzUsuńAhhhhh...
Piękne i pyszne.
Wspaniale wygląda, aż żal je zjeść :) Pozdrawiam, miłego wieczoru :))
OdpowiedzUsuńmuszę też coś takiego upichcić:)) smakowicie wygląda:)
OdpowiedzUsuńNajlepsze takie ciasto truskawkowe, pycha :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
chętnie bym teraz takie zjadła ....przepis w przyszłości może uda mi się wykorzystać;)
OdpowiedzUsuń