poniedziałek, 19 maja 2014

Szparagi w cieście francuskim


Sezon na szparagi ciągle trwa, dlatego proponuję proste danie z nimi w roli głównej właśnie.





składniki :

  • płat ciasta francuskiego
  • szparagi, u mnie białe
  • kilka plastrów sera żółtego i  chudej szynki
  • koperek, sól
Przygotowanie :
  1. Rozmrożony płat ciasta można lekko rozwałkować podsypując mąką i podzielić na takie kawałki, by można było swobodnie zawinąć w nie plaster sera lub szynki 
  2. Szparagi posypujemy solą, pieprzem oraz kropimy oliwą, układamy na szynce lub serze które doprawiamy  pokrojonym koperkiem
  3. Każdy płat rolujemy, dociskamy brzegi i układamy na papierze tak by łączenie było pod spodem, smarujemy jajkiem i pieczemy w około 220 stopniach C do zarumienienia ciasta, zostało mi kilka płatów sera, który ( pokrojony w paski ) ułożyłam na roladkach w czasie pieczenia 
Roladki można polać ostrym keczupem. Mnie smakowały bardziej te z szynką, czerwony barszczyk będzie w tym towarzystwie całkiem na miejscu i wtedy mamy danie obiadowe:)

Uwaga : szparagi przełamujemy i odrzucamy tę dolną część która jest zdrewniała.

26 komentarzy:

  1. Pyszne....do schrupania :)) tak i z czerwonym barszczykiem to zestaw idealny :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przekąska na imprezę :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. W takim wydaniu szparagów jeszcze nie jadłam i powiem szczerze że z chęcią bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię takie francuskie zawiniątka!

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowity pomysł, jeszcze jak szparagi są smaczne :) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawy przepis. W końcu mamy szparagowy sezon :)
    Na pewno spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawy pomysł! Uwielbiam szparagi :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam, pomysł rewelacyjny i szybki. Ja niedawno odkryłam szparagi i się w nich zakochałam. Jednak nigdy nie przygotowywałam białych....

    OdpowiedzUsuń
  9. Kupiłam białe szparagi!!! Jestem na etapie obczajania miliona przepisów, niestety - nie kupiłam ciasta francuskiego :-(

    OdpowiedzUsuń
  10. mmm... to wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziekuje! wykorzystam na pewno:))

    OdpowiedzUsuń
  12. Taki sposób na szparagi to akurat dla mnie. Bo lubię wszystko co dodałaś do tego pysznego dania :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ależ mnóstwo smakowitości u Ciebie! Wszystkie przepisy warte wypróbowania. Jeżeli chodzi o szparagi to czym się kierować przy zakupie, bo ja ciągle trafiam na włókniste?
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Czerwony barszczyk lub czysty rosołek i taki dodatek, to bardzo eleganckie połączenie. Mam niedługo rodzinną imprezę, na którą podkradnę Twój doskonały pomysł. :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Prostota zawsze w cenie :) Pyszne zawiniątka!

    OdpowiedzUsuń
  16. Sprytny pomysł na szparagową przekąskę :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Biegniemy po szparagi i robimy takie cuda! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Pyszne ruloniki!
    Idealne na piknik.

    OdpowiedzUsuń
  19. Smakowicie wyglądają :) Uwielbiam naleśniki w każdej postaci i na różne sposoby, takich jeszcze nie jadłam. Pozdrawiam serdecznie :))

    OdpowiedzUsuń
  20. O Rany ! To musi byc przepyszne ! Kocham szparagi, szczegolnie te biale....ale neistety...w kraju w ktorym zyje dostene sa tylko zielone, a one juz mi tak nie smakuja.... uwielbialam biale szparagi wraz z soesem holenderskiem.... niebo w gebie !

    OdpowiedzUsuń
  21. wydaje się proste.......wiec będzie trzeba pomyśleć o takich szparagach w cieście;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...