Sezon na szparagi ciągle trwa, dlatego proponuję proste danie z nimi w roli głównej właśnie.
- płat ciasta francuskiego
- szparagi, u mnie białe
- kilka plastrów sera żółtego i chudej szynki
- koperek, sól
Przygotowanie :
- Rozmrożony płat ciasta można lekko rozwałkować podsypując mąką i podzielić na takie kawałki, by można było swobodnie zawinąć w nie plaster sera lub szynki
- Szparagi posypujemy solą, pieprzem oraz kropimy oliwą, układamy na szynce lub serze które doprawiamy pokrojonym koperkiem
- Każdy płat rolujemy, dociskamy brzegi i układamy na papierze tak by łączenie było pod spodem, smarujemy jajkiem i pieczemy w około 220 stopniach C do zarumienienia ciasta, zostało mi kilka płatów sera, który ( pokrojony w paski ) ułożyłam na roladkach w czasie pieczenia
Roladki można polać ostrym keczupem. Mnie smakowały bardziej te z szynką, czerwony barszczyk będzie w tym towarzystwie całkiem na miejscu i wtedy mamy danie obiadowe:)
Uwaga : szparagi przełamujemy i odrzucamy tę dolną część która jest zdrewniała.
Ciekawy pomysł na obiad:)
OdpowiedzUsuńPyszne....do schrupania :)) tak i z czerwonym barszczykiem to zestaw idealny :))
OdpowiedzUsuńSuper przekąska na imprezę :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
W takim wydaniu szparagów jeszcze nie jadłam i powiem szczerze że z chęcią bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie francuskie zawiniątka!
OdpowiedzUsuńSmakowity pomysł, jeszcze jak szparagi są smaczne :) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis. W końcu mamy szparagowy sezon :)
OdpowiedzUsuńNa pewno spróbuję.
pyszna przekąska!:)
OdpowiedzUsuńszybko, prosto i smacznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł! Uwielbiam szparagi :)
OdpowiedzUsuńSmaczna przekąska i pyszna.
OdpowiedzUsuńWitam, pomysł rewelacyjny i szybki. Ja niedawno odkryłam szparagi i się w nich zakochałam. Jednak nigdy nie przygotowywałam białych....
OdpowiedzUsuńKupiłam białe szparagi!!! Jestem na etapie obczajania miliona przepisów, niestety - nie kupiłam ciasta francuskiego :-(
OdpowiedzUsuńDziekuje! wykorzystam na pewno:))
OdpowiedzUsuńTaki sposób na szparagi to akurat dla mnie. Bo lubię wszystko co dodałaś do tego pysznego dania :)
OdpowiedzUsuńAleż mnóstwo smakowitości u Ciebie! Wszystkie przepisy warte wypróbowania. Jeżeli chodzi o szparagi to czym się kierować przy zakupie, bo ja ciągle trafiam na włókniste?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Czerwony barszczyk lub czysty rosołek i taki dodatek, to bardzo eleganckie połączenie. Mam niedługo rodzinną imprezę, na którą podkradnę Twój doskonały pomysł. :)
OdpowiedzUsuńProstota zawsze w cenie :) Pyszne zawiniątka!
OdpowiedzUsuńSprytny pomysł na szparagową przekąskę :)
OdpowiedzUsuńBiegniemy po szparagi i robimy takie cuda! :)
OdpowiedzUsuńPyszne ruloniki!
OdpowiedzUsuńIdealne na piknik.
Smakowicie wyglądają :) Uwielbiam naleśniki w każdej postaci i na różne sposoby, takich jeszcze nie jadłam. Pozdrawiam serdecznie :))
OdpowiedzUsuńAle fajne!
OdpowiedzUsuńO Rany ! To musi byc przepyszne ! Kocham szparagi, szczegolnie te biale....ale neistety...w kraju w ktorym zyje dostene sa tylko zielone, a one juz mi tak nie smakuja.... uwielbialam biale szparagi wraz z soesem holenderskiem.... niebo w gebie !
OdpowiedzUsuńwydaje się proste.......wiec będzie trzeba pomyśleć o takich szparagach w cieście;)
OdpowiedzUsuń