poniedziałek, 16 czerwca 2014

Syrop z pokrzywą

Sezon na świeże pokrzywy ciągle aktualny, dlatego podaję ten przepis. Każdy może zrobić sobie taki syropek :)


Składniki :

  • 3 garście pokrzywy
  • 6 szklanek wody
  • 1/2 litra miodu
  • laska cynamonu
  • 3-4 goździki

Przygotowanie :
  1. Świeżą, umytą pokrzywę pokroić i zagotować w 6 szklankach wody z dodatkiem pokruszonej laski cynamonu i  4-5 goździkami- na małym ogniu przez 2-3 min.
  2. Po wyłączeniu ognia parzyć przez 15 min pod przykryciem
  3. Przecedzić i dodać do wywaru 1/2 l. miodu, zagotować
  4. Gorący syrop rozlać do wyparzonych słoiczków, zawekować i przykryć kocem.
  5. Pić z herbatą.

Przepis znalazłam w książkach S. Korżawskiej
Syrop ma osad, przed użyciem będę go mieszać :)
"Pokrzywa jest lekiem krwi- działa krwiotwórczo, zwiększa poziom hemoglobiny i ilość czerwonych ciałek krwi, dlatego też przetwory z niej podawane są w osłabieniu organizmu, przy anemii "
Pokrzywę zbierać z dala od dróg.

15 komentarzy:

  1. Pyszny!
    Poproszę jeden słoiczek....

    OdpowiedzUsuń
  2. Widzę, że też wykorzystujesz dary natury:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, często to robię, bo warto, pozdrawiam wszystkich i dziękuję za komentarze :)

      Usuń
  3. Przydałby mi sie taki soczek na moje garściami wypadające włosy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, może popij skrzypu. Tylko trzeba go zagotować :)

      Usuń
  4. Samo zdrowie zamknięte w butelce:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za odwiedzinki i budujące komentarze, jest mi baaardzo miło :) Syrop z pokrzywy? Z chęcią wypróbuję przepis, tym bardziej, że mam anemię. Bardzo smacznie jest na Twoim blogu, i jakie piękne zdjęcia, aż ślinka cieknie :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Syrop doskonały ,bo naturalny ,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wiedziałem że młode pokrzywy można wykorzystać jak szpinak ale o takim syropie nie słyszałem. Świetny przepis, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. U nas się pokrzywy nie przerabiało, nawet BB. Ale przed wojną BB opowiadała, że jedli i owszem, na przednowku :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Tez ozdabiam tak swoje sloiczki:)

    OdpowiedzUsuń
  10. moja babcia dawno temu robiła syrop z pokrzywy, był paskudny i nie chciałam go pić:D:D:D:D ale z twoimi dodatkami i dosładzaczami z pewnością każdemu przypadł by do gustu;) szkoda tylko, że babcia nie znała twojego przepisu;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Syropu jeszcze nigdy nie próbowałam, ale pokrzywa stale jest w moim menu. Gotuję np. łodyżki i jem jak szparagi, lub listki dodaję do sałatek:) Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Nigdy takiego nie piłam. Aż trochę strach próbować na wspomnienie z dzieciństwa pokrzywy ;)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  13. Zaciekawił mnie ten przepis ,szkoda że już po młodej pokrzywie jest - no i ten cynamon brrr ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...