Sezon na świeże pokrzywy ciągle aktualny, dlatego podaję ten przepis. Każdy może zrobić sobie taki syropek :)
Składniki :
- 3 garście pokrzywy
- 6 szklanek wody
- 1/2 litra miodu
- laska cynamonu
- 3-4 goździki
Przygotowanie :
- Świeżą, umytą pokrzywę pokroić i zagotować w 6 szklankach wody z dodatkiem pokruszonej laski cynamonu i 4-5 goździkami- na małym ogniu przez 2-3 min.
- Po wyłączeniu ognia parzyć przez 15 min pod przykryciem
- Przecedzić i dodać do wywaru 1/2 l. miodu, zagotować
- Gorący syrop rozlać do wyparzonych słoiczków, zawekować i przykryć kocem.
- Pić z herbatą.
Przepis znalazłam w książkach S. Korżawskiej
Syrop ma osad, przed użyciem będę go mieszać :)
"Pokrzywa jest lekiem krwi- działa krwiotwórczo, zwiększa poziom hemoglobiny i ilość czerwonych ciałek krwi, dlatego też przetwory z niej podawane są w osłabieniu organizmu, przy anemii "
Pokrzywę zbierać z dala od dróg.
"Pokrzywa jest lekiem krwi- działa krwiotwórczo, zwiększa poziom hemoglobiny i ilość czerwonych ciałek krwi, dlatego też przetwory z niej podawane są w osłabieniu organizmu, przy anemii "
Pokrzywę zbierać z dala od dróg.
Pyszny!
OdpowiedzUsuńPoproszę jeden słoiczek....
Widzę, że też wykorzystujesz dary natury:)
OdpowiedzUsuńTak, często to robię, bo warto, pozdrawiam wszystkich i dziękuję za komentarze :)
UsuńPrzydałby mi sie taki soczek na moje garściami wypadające włosy:)
OdpowiedzUsuńAniu, może popij skrzypu. Tylko trzeba go zagotować :)
UsuńSamo zdrowie zamknięte w butelce:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedzinki i budujące komentarze, jest mi baaardzo miło :) Syrop z pokrzywy? Z chęcią wypróbuję przepis, tym bardziej, że mam anemię. Bardzo smacznie jest na Twoim blogu, i jakie piękne zdjęcia, aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Syrop doskonały ,bo naturalny ,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWiedziałem że młode pokrzywy można wykorzystać jak szpinak ale o takim syropie nie słyszałem. Świetny przepis, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńU nas się pokrzywy nie przerabiało, nawet BB. Ale przed wojną BB opowiadała, że jedli i owszem, na przednowku :-)
OdpowiedzUsuńTez ozdabiam tak swoje sloiczki:)
OdpowiedzUsuńmoja babcia dawno temu robiła syrop z pokrzywy, był paskudny i nie chciałam go pić:D:D:D:D ale z twoimi dodatkami i dosładzaczami z pewnością każdemu przypadł by do gustu;) szkoda tylko, że babcia nie znała twojego przepisu;)
OdpowiedzUsuńSyropu jeszcze nigdy nie próbowałam, ale pokrzywa stale jest w moim menu. Gotuję np. łodyżki i jem jak szparagi, lub listki dodaję do sałatek:) Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńNigdy takiego nie piłam. Aż trochę strach próbować na wspomnienie z dzieciństwa pokrzywy ;)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Zaciekawił mnie ten przepis ,szkoda że już po młodej pokrzywie jest - no i ten cynamon brrr ;)
OdpowiedzUsuń