Składniki :
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 4 żółtka
- 3/4 kostki masła
- 2 łyżki kwaśnej śmietany, u mnie gęsty jogurt
- czereśnie - 40 dag, u mnie tylko 30 dag
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
Przygotowanie :
- Żółtka utrzeć w misce z cukrem
- Mąkę wymieszać z proszkiem, wysypać na stolnicę i dodać masło - posiekać, potem wlać żółtka i dodać śmietanę, wyrobić mokrymi rękoma
- Połączone składniki formujemy w owalną kulkę i dzielimy tak, by 2/3 ciasta ułożyć na dnie foremki, o średnicy 28 cm, a 1/3 pozostawić na wierzch
- Na cieście układamy wydrylowane czereśnie, a na wierzchu rozsypujemy resztę ciasta do którego dodałam 3 łyżki cukru i 3 łyżki mąki i wyrobiłam ponownie
- Pieczemy około 50 min. w temp. 190 * C
W przepisie była informacja, że po dodaniu mąki i cukru do pozostawionej 1/3 części ciasta powstanie kruszonka, mnie się jednak nie udała. Ale ciasto i tak było smaczne :)
Gdybym dodała tak jak w przepisie podano 40 dag owoców byłoby pewnie jeszcze smaczniejsze. Najlepsze na drugi dzień (przykryć szczelnie ), bo wtedy ciasto lekko skruszeje.
Warto wypróbować z innymi owocami.
Przepis stąd tj.caketime.blox.pl
Uwielbiam ciasta z owocami.
OdpowiedzUsuńŻyczę miłego weekendu i pozdrawiam serdecznie :-)
Też pozdrawiam !
Usuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńkradnę przepis :) musi być przesmaczne to ciacho :)
OdpowiedzUsuńAch, zjadłabym kawałek albo i nawet dwa :-)
OdpowiedzUsuńfajne ciacho, moja rodzinka jednak nie przepada za czereśniami w ciastach (choc ja uwielbiam) bo mówią, że znika smak owoców
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto, z czereśniami jeszcze takiego nie robiłam.. Ale może czas spróbować :-)
OdpowiedzUsuńsmaki dzieciństwa!
OdpowiedzUsuńJestem ogromną wielbicielką czereśni, więc takie ciasto to coś zdecydowanie dla mnie :)
OdpowiedzUsuńCzereśnie ostatnio nie dają mi spokoju! Chyba muszę je kupić bo w tym roku jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie... hmm...czereśnie... pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTrochę czereśni z naszego drzewa udało mi się zebrać. Jest z nich dżem. Z resztą szybko poradziły sobie szpaki, więc za późno na takie ciasto. Dobrze jest chociaż popatrzeć.
OdpowiedzUsuńmmmmniammmm:) Uwielbiam czereśnie , na szczęście mam ich dużo gdyż mam sad z 20 drzewami :D i to są własnie czeresienki :) przepis na pewno wykorzystam. pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńUwielbiam czereśnie ,więc to ciasto zdecydowanie dla mnie,tym bardziej że nigdy takiego nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam.
Czereśnie już jadłam. Bardzo smaczne. A teraz czas na pyszne ciasto. Ale mi narobiłaś smaku :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie i pewnie jest pyszne! Przyznam, że nie jadłam nigdy tego typu ciasta z czereśniami (zawsze tylko z wiśniami). Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za odwiedziny:) Agnieszka
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze w tym roku czereśni :( A tu u Ciebie takie ciacho, mniam!
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Mmmm, ostatnio mam właśnie najbardziej ochotę na takie placki z owocami !
OdpowiedzUsuńZapisuję - muszę wykorzystać czereśnie z działki ;)
Witam serdecznie,
OdpowiedzUsuńMam swoje śliwki węgierki. Będą się dobrze komponowaly z ciastem?
Pozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
PS:Obserwuję i liczę na rewanż
Ze sliwkami nie robiłam, ale warto wypróbować, na pewno się uda, powodzenia:)
Usuń