sobota, 14 czerwca 2014

Ciasto z czereśniami



Składniki :

  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 3/4 kostki masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany, u mnie gęsty jogurt
  • czereśnie - 40 dag, u mnie tylko 30 dag
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru

Przygotowanie :
  1. Żółtka utrzeć w misce z cukrem
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem, wysypać na stolnicę i dodać masło - posiekać, potem wlać żółtka i dodać śmietanę, wyrobić mokrymi rękoma
  3. Połączone składniki formujemy w owalną kulkę i dzielimy tak, by 2/3 ciasta ułożyć na dnie foremki,  o średnicy 28 cm, a 1/3 pozostawić na wierzch
  4. Na cieście układamy wydrylowane czereśnie, a na wierzchu rozsypujemy resztę ciasta do którego dodałam 3 łyżki cukru i 3 łyżki mąki i wyrobiłam ponownie
  5. Pieczemy około 50 min. w temp. 190 * C
W przepisie była informacja, że po dodaniu mąki i cukru do pozostawionej 1/3 części ciasta powstanie kruszonka, mnie się jednak nie udała. Ale ciasto i tak było smaczne :)
Gdybym dodała tak jak w przepisie podano 40 dag owoców byłoby pewnie jeszcze smaczniejsze. Najlepsze na drugi dzień (przykryć szczelnie ), bo wtedy ciasto lekko skruszeje.
Warto wypróbować z innymi owocami.

Przepis stąd tj.caketime.blox.pl

20 komentarzy:

  1. Uwielbiam ciasta z owocami.

    Życzę miłego weekendu i pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. kradnę przepis :) musi być przesmaczne to ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ach, zjadłabym kawałek albo i nawet dwa :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajne ciacho, moja rodzinka jednak nie przepada za czereśniami w ciastach (choc ja uwielbiam) bo mówią, że znika smak owoców

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne ciasto, z czereśniami jeszcze takiego nie robiłam.. Ale może czas spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestem ogromną wielbicielką czereśni, więc takie ciasto to coś zdecydowanie dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czereśnie ostatnio nie dają mi spokoju! Chyba muszę je kupić bo w tym roku jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda smakowicie... hmm...czereśnie... pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Trochę czereśni z naszego drzewa udało mi się zebrać. Jest z nich dżem. Z resztą szybko poradziły sobie szpaki, więc za późno na takie ciasto. Dobrze jest chociaż popatrzeć.

    OdpowiedzUsuń
  10. mmmmniammmm:) Uwielbiam czereśnie , na szczęście mam ich dużo gdyż mam sad z 20 drzewami :D i to są własnie czeresienki :) przepis na pewno wykorzystam. pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam czereśnie ,więc to ciasto zdecydowanie dla mnie,tym bardziej że nigdy takiego nie jadłam :)

    Dziękuję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Czereśnie już jadłam. Bardzo smaczne. A teraz czas na pyszne ciasto. Ale mi narobiłaś smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda smakowicie i pewnie jest pyszne! Przyznam, że nie jadłam nigdy tego typu ciasta z czereśniami (zawsze tylko z wiśniami). Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za odwiedziny:) Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie jadłam jeszcze w tym roku czereśni :( A tu u Ciebie takie ciacho, mniam!
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  15. Mmmm, ostatnio mam właśnie najbardziej ochotę na takie placki z owocami !
    Zapisuję - muszę wykorzystać czereśnie z działki ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Witam serdecznie,
    Mam swoje śliwki węgierki. Będą się dobrze komponowaly z ciastem?

    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS:Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ze sliwkami nie robiłam, ale warto wypróbować, na pewno się uda, powodzenia:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...