wtorek, 29 lipca 2014

Sorbet cytrynowy

Składniki :

  • 2 i 1/2 szklanki wody
  • 3/4  szklanki soku z cytryny
  • 1 białko jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1-2 łyżki startej skórki z cytryny

Przygotowanie :
  1. W ciepłej wodzie rozpuścić cukier, dodać skórkę, po rozpuszczeniu  gotować około 5 min., syrop powinien lekko zgęstnieć ( u mnie tak jednak nie było )- wystudzić
  2. Z cytryny wycisnąć sok i dodać do przestudzonego syropu
  3. Syrop wlać do foremki , przykryć folią i zamrażać mniej więcej przez około 3 godz, aż stężeje
  4. Po tym czasie syrop zmiksować z białkiem na gładką masę
  5. Włożyć ponownie do formy i zamrażać przez następne 3 godz.



 Po tym czasie sorbet jest gotowy. Ja podawałam go podobnie jak lody.
 Jeśli zamarznie zbyt mocno, można użyć miksera z końcówką do lodu.
przepis z "Kuchnia włoska"- tradycje, smaki, potrawy.

13 komentarzy:

  1. Uwielbiam!
    Mogłabym zjeść wszystko...

    OdpowiedzUsuń
  2. Z takim sorbetem to każdy upał się przeżyje:)Ochłoda i orzeźwienie! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. genialny w taki dzien jak dzisiaj:) bosko orzeźwiający!

    OdpowiedzUsuń
  4. Z cytrynką wygląda wspaniale :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Przydałby mi się taki zimny sorbet w ten upał:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Na tak upalne dni idealny byłby taki sorbecik :D

    OdpowiedzUsuń
  7. idealnie orzeźwiający na upały :)

    OdpowiedzUsuń
  8. na dzisiejszy upał taki sorbet jak znalazł :) pyszota

    OdpowiedzUsuń
  9. Najlepsze na upały, bo nie za słodkie, a orzeźwiające :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszny i orzeźwiający!

    OdpowiedzUsuń
  11. Też robiłem cytrynowy, był wspaniały! :D

    OdpowiedzUsuń
  12. O to to to! Kwaśny i orzeźwiający, we Włoszech jadłam to jako tzw. granitę. Ja robię przeważnie z malin, bo H&C narzeka, że im te moje kwasy już gęby wykrzywiły ;-D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...