Składniki :
- 2 i 1/2 szklanki wody
- 3/4 szklanki soku z cytryny
- 1 białko jajka
- 1 szklanka cukru
- 1-2 łyżki startej skórki z cytryny
Przygotowanie :
- W ciepłej wodzie rozpuścić cukier, dodać skórkę, po rozpuszczeniu gotować około 5 min., syrop powinien lekko zgęstnieć ( u mnie tak jednak nie było )- wystudzić
- Z cytryny wycisnąć sok i dodać do przestudzonego syropu
- Syrop wlać do foremki , przykryć folią i zamrażać mniej więcej przez około 3 godz, aż stężeje
- Po tym czasie syrop zmiksować z białkiem na gładką masę
- Włożyć ponownie do formy i zamrażać przez następne 3 godz.
Po tym czasie sorbet jest gotowy. Ja podawałam go podobnie jak lody.
Jeśli zamarznie zbyt mocno, można użyć miksera z końcówką do lodu.
przepis z "Kuchnia włoska"- tradycje, smaki, potrawy.
przepis z "Kuchnia włoska"- tradycje, smaki, potrawy.
Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńMogłabym zjeść wszystko...
Z takim sorbetem to każdy upał się przeżyje:)Ochłoda i orzeźwienie! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńgenialny w taki dzien jak dzisiaj:) bosko orzeźwiający!
OdpowiedzUsuńZ cytrynką wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Przydałby mi się taki zimny sorbet w ten upał:)
OdpowiedzUsuńNa tak upalne dni idealny byłby taki sorbecik :D
OdpowiedzUsuńidealnie orzeźwiający na upały :)
OdpowiedzUsuńna dzisiejszy upał taki sorbet jak znalazł :) pyszota
OdpowiedzUsuńNajlepsze na upały, bo nie za słodkie, a orzeźwiające :)
OdpowiedzUsuńIdealny na upal :)
OdpowiedzUsuńPyszny i orzeźwiający!
OdpowiedzUsuńTeż robiłem cytrynowy, był wspaniały! :D
OdpowiedzUsuńO to to to! Kwaśny i orzeźwiający, we Włoszech jadłam to jako tzw. granitę. Ja robię przeważnie z malin, bo H&C narzeka, że im te moje kwasy już gęby wykrzywiły ;-D
OdpowiedzUsuń