poniedziałek, 8 września 2014

Klops z jajkami


Na zimno do chleba, a na ciepło do obiadu.
Potrzebna tylko surówka :)


Składniki :

  • mięso mielone około 1 kg
  • 1 cebula
  • 2 jajka + 2 jajko lekko ugotowane
  • sól, pieprz, papryka ostra mielona
  • ewentualnie koperek lub natka pietruszki
  • tłuszcz do smażenia
  • 3 plastry tłustego boczku

Przygotowanie :
  1. Mięso doprawić ziołami, solą i dodać jajka oraz namoczoną wcześniej w mleku suchą bułkę ( odcisnąć )
  2. Cebulę pokroić i przesmażyć, dodać do masy i wyrobić dokładnie całość
  3. Foremkę nasmarować tłuszczem i przełożyć wyrobioną masę, w środek włożyć ugotowane jajka, docisnąć tak by nie wystawały
  4. Piec w 190-180 * C przez około 40 min.

21 komentarzy:

  1. Wstyd się przyznać, ale ja jeszcze takiego klopsa nie jadłam. Chyba czas to zmienić bo wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. noo.. uwielbiam takie połączenia, mm :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda efektownie i pewnie pysznie smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ładnie to wygląda :) Kiedyś jadłam jak mama robiła, sama jeszcze nie miałam przyjemności :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Sama pychotka :) mój mąż bardzo by się cieszył z takiej potrawy :D

    zapraszam: www.filizanka-smakow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Klops wyszedł rewelacyjnie!! dawno nie robiłam i będę musiała to zmienić:) pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  7. aż mi ślinka pociekła :)
    http://hopdogara.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. często robimy, bo bardzo lubimy:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda bardzo apetycznie.
    Robiłam go bardzo dawno.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super pomysł na danie, rewelacja na kanapki :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ula,
    wygląda przepysznie!
    Bardzo lubię,ale dawno nie piekłam...

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubię tę pieczeń, pyszny obiadek:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo lubię :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  14. Mmm jak u babci ;) przygotowanie wygląda na proste ;) może spróbuję zrobić bo jesień sprzyja gotowaniu ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja też robię taki klopsik, bo to dużo szybsze niż sznycle i człowiek nie dziuczy przy patelni. Ale nigdy nie udało mi się zrobić takiego wzorku na jajku :-D

    OdpowiedzUsuń
  16. Natchnęłaś mnie tym przepisem, który ukazał się pod ostatnim postem. Miałam robić pulpety, ale dla odmiany zrobię klops. Tylko nie mam boczku:( Ale myślę, że trochę tłszczu położę. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  17. Ten klops zrobię, fajnie ten boczek na wierzchu...pozdrawiam świątecznie:))Bea

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...