środa, 10 września 2014

Grzyby duszone z masłem na zimę

Byliśmy rodzinnie na grzybobraniu. Las nie był zbyt duży, to i nasze plony niezbyt obfite :(
Ale to co zebrane nie zmarnowaliśmy, tylko przerobiliśmy :)

Zakonserwowane w ten sposób służyć będą przygotowaniu szybkiego sosu lub zupy.
W tamtym roku mroziłam ugotowane i odsączone grzyby. Teraz przygotowałam kilka słoiczków, które pasteryzowałam z tłuszczem, a te tradycyjne z octem zrobiłam również...



Składniki :
  • grzyby
  • masło
  • cebula 
  • ocet, sól, pieprz mielony



Przygotowanie:
    1. Umyte grzyby wrzucić do wrzącej wody z 2 łyżkami octu i gotować około 5 min
    2. Odcedzić dokładnie i przełożyć do rondla w którym przesmażamy je na maśle z pokrojoną drobno cebulę
    3. Dusimy około 15 min. ciągle mieszając, by grzyby nie przywarły do dna rondla
    4. Dodajemy sól i pieprz do smaku, przekładamy do czystych, suchych słojów, zakręcamy suchymi dekielkami- tłuszcz powinien wpłynąć pomiędzy grzyby
    5. Pasteryzujemy dwukrotnie, pierwszego dnia około godziny, a drugiego dnia 30 min.

Po otwarciu słoika, grzyby przełożyć na patelnię, rozgrzać i ewentualnie doprawić do smaku solą, a kto lubi i śmietaną :)



17 komentarzy:

  1. zazdroszczę Ci tych słoiczków:) pychota!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ja uwielbiam grzyby, zwłaszcza jako dodatek do mięs:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na grzybobraniu nigdy nie byłam, ogólnie nie znam się na grzybach. Jedyne jakie jem to pieczarki z warzywniaka :P Twoje wyglądają bardzo zachęcająco....

    OdpowiedzUsuń
  4. Strasznie mi żal że ostatnio nie mam czasu prawie na nic, o grzybobraniu to już nawet nie marzę bo i weekendy zajęte pracą. Z nutka zazdrości patrzę na Twoje grzybki, wypielęgnowany cudny ogród i smakowitości które ostatnio proponujesz. Przepyszne grzyby do zimowych zup i sosów. Po otwarciu takiego słoika zapach jak bezpośrednio po grzybobraniu rozniesie się po okolicy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam zbierać grzyby i jeść.

    ♥_(.•´♥...ŻYCZĘ
    `*.*´¨)♥WSPANIAŁEGO
    ¸.•)´♥. POGODNEGO
    .•´♥.. DNIA
    ¸.•)´♥.. POZDRAWIAM:)*

    OdpowiedzUsuń
  6. też zaprawiłam ostatnio kilka słoiczków, ale ja nie dodaje cebuli, w grudniu będziemy sie delektować:)
    pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł na grzyby w słoiczku inaczej... Zapisuję Twój pomysł i koniecznie zrobię póki sezon na grzyby jest.
    Pozdrawiam Cię słonecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. klopsik pyszny dziękujemy a przepis na te grzybki zabieram musze je zrobić- buziaki ślę Marii

    OdpowiedzUsuń
  9. Idealne grzyby na zimę :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. Ula,
    co za widoki!
    Grzyby z masłem to pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  11. Też biegam na grzyby :) póki co suszę ale mam w planach również słoiczki jak.... grzyby jeszcze dopiszą, bo mało tu u nas deszczu i mało grzybów.... Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dzień dobry :)
    Nie lubię ,,zaklepać" sobie bloga i nic się nie odezwać :) Podczytuję z ukrycia ten blog mając go w zakładce kompa i tak sobie pomyślałam, że jak mi ten komp nawali to... :/ Będzie bieda :P Dlatego też blog ,,zaklepany" w pamięci mojego:)))
    pozdrawiam a mój mąż za ten przepisik z grzybkami w masełku to by rączki szanownej kuchareczki ucałował :)))

    OdpowiedzUsuń
  13. Doskonały sposób na zatrzymanie smaku lata!

    OdpowiedzUsuń
  14. A mam takie pytanko, te 2 łyżki octu to na ile tej wody bądź grzybków? od razu muszę dodać, że ja jestem noga kulinarna :/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...