piątek, 12 września 2014

Łatwe ciasto ze śliwkami i kruszonką


To ciasto piekłam w różnych wersjach; z jabłkami, śliwkami, a także jako spód pod sernik. To bardzo stary przepis z mojego zeszytu, sprawdzony przez lata pieczenia  :) A przy tym prosty, rzadko kiedy się nie udaje.

Składniki :

  • 1 całe jajko + 3 żółtka
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g tłuszczu do pieczenia
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany, u mnie 18 %
  • 5 dużych śliwek + 6 węgierek

Przygotowanie :
  1. Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko- ucierać, a potem po żółtku i utrzeć na puszystą masę
  2. Wsypać stopniowo mąkę i ucierać, dodać śmietanę, proszek do pieczenia i dokładnie ją wrobić w ciasto
  3. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej lekko bułką tartą - formy ( u mnie prodiż), na wierzchu ułożyć umyte, ale suche śliwki przekrojone na pół, można posypać kruszonką ( ciasto posypałam wpierw bułką tartą, a dopiero potem ułożyłam śliwki )
  4. Piekłam około 50 min.w prodiżu. W piekarniku w temp. 175-180 *C
Składniki na kruszonkę połączyć i wyrobić ręką na okruszki.
Kruszonka:
  • szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2/5 - 250 gramowej kostki masła lub margaryny



25 komentarzy:

  1. uwielbiam takie swojskie ciacha:) pycha

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie, od dawna zbieram się do upieczenia ucierańca ze śliwkami, póki sezon na śliwki jeszcze trwa.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasta z śliwkami królują teraz na blogach i dobrze, bo z nimi lubimy najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne ciacho ze śliwkami :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, mniam, kocham takie ciasta, na pewno zrobię, bo wygląda baaaaardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie proste, sprawdzone ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dla jednych ciasto łatwe, dla innych i łatwe i smaczne, a dla mnie to klasyka wśród bezliku przepisów udziwnionych,podrasowywanych zupełnie bez sensu. Tu widać co na talerzu i czy to da się zjeść.
    Po prostu wspaniałe ciacho, trzeba je piec bez końca

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, masz rację to ciasto jest naprawdę proste i smaczne, pozdrawiam :)

      Usuń
  8. Nie ma to jak drożdżowe z kruszonką! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. takie ciasta zawsze się sprawdzają, są pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniałe ciasto! Jak ja już dawno nic nie piekłam, czasu brakuje.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Kruszonka i śliwki to połączenie doskonałe :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Lubię takie ciasta :-) są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Dzisiaj zrobiłam bardzo podobne, uwielbiam takie ciasta! :-)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  14. mam podobny przepis :)
    super ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Oj slinotok mam :) Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń

  16. http://adf.ly/s1Bi4
    Na pewno smaczne ymmm :) A co powiecie na to ? ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Akurat mamy sezon śliwkowy, który powoli się kończy. Warto spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam taką wersję ciasta, jest pyszna i prosta, no i ma śliwki :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Wspaniale wygląda, szkoda, że nie kupiłam śliwek!

    OdpowiedzUsuń
  20. Z soczystymi śliwkami wygląda bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...