piątek, 7 listopada 2014

Chleb pszenno- razowy z automatu



Składniki na zaczyn :

  • 3 łyżki zakwasu żytniego
  • szklanka mąki żytniej żurkowej z otrębami
  • szklanka wody
Mieszamy wszystkie składniki i pozostawiamy w cieple na co najmniej 8 godz.



Składniki  na ciasto właściwe:

  • cały zaczyn
  • 1 szklanka mąki pszennej typ 650
  • szklanka mąki pszennej razowej typ 2000
  • łyżka oliwy, szczypta soli, łyżka miodu
  • niepełna szklanka ciepłej wody
  • odrobina drożdży
  • po łyżce czarnuszki, słonecznika i siemienia lnianego

Przygotowanie :
  1. Do zaczynu dodajemy wszystkie składniki i mieszamy drewnianą łyżką, ciasto jest raczej rzadkie, takie, że nie wyrobi się go ręką
  2. Jeśli chcemy mieć pewność, że chleb się nam uda dodajmy drożdży, ja dodałam kulkę wielkości orzecha laskowego. Rozmieszałam je w dodawanej wodzie, razem z miodem
  3. Foremkę z automatu wysmarowałam olejem, posypałam płatkami owsianymi i wtedy przełożyłam ciasto chlebowe. Rosło około 3 i 1/2 godz.
  4. Piekłam w automacie na programie 12.

                                                Przepis znalazłam gdzieś w sieci.

26 komentarzy:

  1. Zjadłabym z wielką radością. Pięknie zaaranżowałaś całość!

    OdpowiedzUsuń
  2. chlebuś wygląda bardzo apetycznie, sama sie zaczynam zastanawiać nad kupnem automatu :) pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny chlebek :-) a jaki ładniutki Ci wyszedł. Domowe pieczywo najlepsze :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepyszny! Jak z piekarni:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetnie wyrośnięty, zastanawiam sie ostatnio nad kupnem właśnie takiego urządzenia:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Smacznie wygląda.Miłego piątku.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny chlebek :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak cudnie wygląda w przekroju. Nic tylko jeść! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Taki chleb lubię najbardziej ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda wspaniale i podejrzewam że tak samo smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Apetycznie wygląda !!!! Uleńko zajrzyj na mój blog pochwaliłam się śledzikami które zobzczyłam u Ciebie . Pozdrawiam cieplutko i miłego weekendu.

    OdpowiedzUsuń
  12. Witaj, - wspaniałe zdjęcia !!! - dzięki za przepis z którego na pewno skorzystam i mam nadzieję, że będzie wyglądał i smakował jak Twój - pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wando, zdjęcia są tylko moje - amatorskie, ale jeśli Ci się podobają to dziękuję za komplement :)
      Życzę powodzenia w pieczeniu, ale jakby coś nie udało się to, nie zrażaj się i próbuj dalej !
      Mnie czasem tez przy pieczeniu zdarzają sie porażki, pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  13. Moje koleżanki też pieką chlebki w maszynie, ale na pewno nie mają takiej cudnej serwety :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie piekę zbyt często w automacie, wyrabiam tylko ręcznie.
      A ta serweta to haftowana chusta, pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  14. bardzo ładny bochenek! no i samo zdrowie

    OdpowiedzUsuń
  15. Chlebek pięknie podany i z pewnością pyszny.
    My swego czasu ostro myśleliśmy nad maszyną do pieczenia chleba i pewnie gdybyśmy ją mieli chleb pojawiał by się u nas częściej.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale automat do pieczenia pysznego chleba nie jest niezbędny, pozdrawiam :)

      Usuń
  16. możesz coś doradzić w tym temacie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko mam taki automat i tylko dlatego, ze dostałam na imieniny.
      Po tych doświadczeniach z pieczeniem, nie kupiłabym go dla siebie.
      Maszyna zawiera książeczkę z kilkoma standardowymi wypiekami, ale mnie dawno się znudziły.
      Najczęściej chleb wyrabiam łyżka drewnianą, a jedynie przekładam do maszyny do pieczenia, i to nie wszystkie rodzaje chlebów w nim piekę. Generalnie wierzch jest blady :( a śmiesznie, że w tej samej foremce maszyna powinna sama mieszać i w tej samej foremce przewidziano pieczenie chleba :)

      Usuń
    2. a to dobrze, że się nie skusiłam na kolejnego kurzołapa:) Mi najbardziej smakuje chleb na zakwasie no ale może za rok wrócimy do pieczenia jak będziemy mogli zdobyć dobrą mąkę prosto z młyna:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...