niedziela, 16 listopada 2014

Moje wafle do herbaty RichMont


Do herbaty RichMont o smaku Mexican Dream Mulled Wine zrobiłam wafelki domowe.
Taki zestaw był smaczny, a to dlatego, że intensywny smak herbaty fajnie komponował się z wafelkami z kremem orzechowo- kakaowym :)

Tą ilością kremu posmarowałam opakowanie wafli. Ze 150 g coś jeszcze zostało.

Składniki na krem :

  • 125 g masła
  • 125 g margaryny
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżeczki mąki
  • garść orzechów włoskich (pokrojonych drobno)



Przygotowanie :
  1. Masło i margarynę podgrzać lekko  w rondelku, dodać cukier, mąkę i kakao
  2. Zestawić z ognia i rozetrzeć tak by nie powstały grudki, ewentualnie przetrzeć przez sito
  3. Zagotować i i wystudzić,wtedy dodać orzechy i wymieszać, ja je zmieliłam
  4. Gdy masa zgęstnieje, smarować nią wafle
  5. Obciążyć np. deską do krojenia
  6. Najlepiej dnia następnego kroić na dowolne kształty :)

Jedną saszetkę herbaty można zaparzyć w 350 ml wrzącej wody. Parzymy ją przez 5 min.
Każdy znajdzie zapewne swój ulubiony smak :)
Do herbat w 6 smakach (np. kompozycja herbaty łącząca słodycz gruszki z maliną, połączenie czarnych herbat z akcentem czekolady i chili, mieszanka na bazie imbiru i przypraw orientalnych, dostałam w zestawie oryginalną szklankę z dwoma ceramicznymi, białymi talerzykami.
Tym mniejszym będę przykrywać szklankę podczas zaparzania herbaty, a ten większy będzie na małe co nieco do herbaty :)
Na pewno przyda mi się też do parzenia ziół.


Do masy obok masła dodałam margarynę, a to dlatego, że uważałam, że samo masło po wystudzeniu może być za miękkie do tej masy i wypłynie z wafli.

 Przepis na krem stąd

35 komentarzy:

  1. Piękne zdjęcia! wafelki są bardzo apetycznie:) Już dawno chciałam takie zrobić, fajny przepis, z chęcią wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam te wafle! Muszę koniecznie wypróbować Twój przepis :)

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmmmm... Pamiętam jak moja Mama takie wafle robiła... Akurat mam na stanie paczkę zakupioną w polskim sklepie i powiem Ci że się skuszę i zrobię... Ja najczęściej robię z karmelem ze skondensowanego słodzonego mleka, ale wszystko co dobre (wiadomo!) szybko si kończy...

    OdpowiedzUsuń
  4. Hahah !! przed chwila skonczylam robic wafle,ale smietankowe :) Przepis rowniez pojawi sie na blogu w niedlugim czasie...Ale sa apetyczne z orzechami mmmm :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Och, jak dawno nie jadłam takich domowych wafli!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię te wafelki :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie wafelki. Szkoda, że w Italii takich nie ma żeby sobie zrobić.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. świetne:) dawno już nie robiłam wafli:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam takie wafelki, smak dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam takie słodycze - ja na łątwiznę zawsze idę i smaruję nutellą oraz dżemem - buziaki ślę Marii

    OdpowiedzUsuń
  11. Takie wafelki przypominają mi dzieciństwo :-) a herbatka musi być pyszna, bardzo lubię pić dobre herbaty :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajne wafelki a herbata smaczna i jaka praktyczna ta zawieszka. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. ciekawy przepis, mąką pewnie powoduje szybsze gęstnienie i nie trzeba długo gotować (jak to robiłam wcześniej). A margarynę można zamienić na masło?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W wielu przepisach znajdowałam mleko w proszku, ale ten mi się podobała, bo jest w miarę tani :)
      Tak, mąka powoduje zagęszczenie, następnym razem wypróbuje samo masło.
      Miałam trochę wątpliwości czy masa z samym masłem zgęstnieje, bo jednak margaryna to tłuszcz utwardzony.

      Usuń
  14. moja mama robiła podobne, gdy byłam mała :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. domowe wafle są przepyszne.. mmm.. do herbaty czy nie, wszamam zawsze! :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Dawno takich wafli nie robilam , zupełnie o nich zapomniałam. Dzięki za przypomnienie i pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam takie wafelki ale dawno ich nie robiłam. Dziękuję za przypomnienie przepisu :)
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Dziękuję za przepis i przypomnienie o tym smacznym deserze.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  19. Pyszne wafelki!
    Mam do nich sentyment z dzieciństwa.
    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  20. Cudowne! Chętnie poczęstowałabym się do herbaty! :)

    OdpowiedzUsuń
  21. smak mojego dzieciństwa - wafle:) obowiązkowe były na każdą imprezę:D

    OdpowiedzUsuń
  22. Slinka cieknie, ale postanowilam nie jes slodkiego...:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Lubię domowe wafle i czasem robię. Znikają błyskawicznie:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Sto lat nie robiłam takich wafelków.
    Dziękuję za przypomnienie.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Przepis jest prosty. Na pewno będzie okazja wypróbować.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  26. no i zamarzyły mi się takie domowe wafelki, słodziutki i pyszne :)
    dziękuję za odwiedziny na moim blogu, serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  27. Chętnie wpadłabym do Ciebie na herbatkę z takim dodatkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Piękne zdjęcia; wiadomo - je się najpierw oczami;)

    OdpowiedzUsuń
  29. Bardzo fajny krem :) choć nutella (mimo, że mniej zdrowa) to szybsza :P:)

    OdpowiedzUsuń
  30. Chętnie wypróbuję te wafelki, zwłaszcza masę bo zazwyczaj robię wersję leniwą -z budyniem czekoladowym :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Wafel z nadzieniem czekoladowym to ZAWSZE ulubiony słodycz moich dzieci. Ja nie robię nigdy, ale Martik często sam na chybcika przygotowuje, gdy ich "najdzie" :-)

    OdpowiedzUsuń
  32. kojarzą mi się z dzieciństwem takie wafelki :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...