poniedziałek, 15 grudnia 2014

Ciasto czekoladowe z przedłużoną trwałością

Takie ciasto proponuje zrobić nawet już dziś :) Możemy je przechować do Świąt i nie straci nic na swej świeżości. Może warto wypróbować.



Składniki :
  • 3 łyżki kakao
  • 20 dag  cukru
  • 3/4 szklanki śmietany 30 %
  • 12,5 dag masła
  • 2 jajka
  • 17,5 dag mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Przygotowanie :
  1. Do rondelka wlać śmietankę, dodać 10 dag cukru i kakao, ubić i zagotować ciągle mieszając- wystudzić w zimnej wodzie
  2. Nagrzać piekarnik do 175 *C, foremkę o wymiarach 30 cm wysmarować tłuszczem
  3. Masło utrzeć z 10 dag cukru i ciągle ucierając dodawać po jednym jajku
  4. Do masy wsypać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wlać przestudzoną masę kakaową, dobrze ubić
  5. Wlać ciasto do wysmarowanej foremki, piec około 50 min. 


                  przepis pochodzi z "Obiady świąteczne" Renaty Pacer
Autorka sugeruje, że takie ciasto pozostaje świeże przez 2 tygodnie. Wystarczy zawinąć je folię aluminiową i trzymać w lodówce :)


Glazura kakaowa na ciasto:


  • 5 dag cukru pudru
  • łyżka kakao
  • łyżka lub dwie wrzątku

Do cukru i kakao wlać ostrożnie gorącą wodę i ucierać łyżką. Polewa ma mieć konsystencję gęstej śmietany.

21 komentarzy:

  1. Podoba mi się pomysł na to ciasto. U mnie wszelkie wypieki czekoladowe znikają jeszcze tego samego dnia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie czekoladowe wypieki należą do moich ulubionych, porywam więc kawałek, zwłaszcza, że mam ochotę na kawę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy przepis. Fajnie że można go dłużej przechować :-) pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, ciasta czekoladowe to moje ulubione:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie i apetycznie wygląda.Pozdrawiam serdecznie.Miłego tygodnia.

    OdpowiedzUsuń
  6. oj chyba odważę się i spróbuję upiec na święta:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajnie, że można je wcześniej przygotować, tylko pytanie czy by przetrwało niezjedzone? W moich rękach nie sądzę :P

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniałe ciasto czekoladowe :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda pysznie:) uwielbiam ciasta czekoladowe:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ten przepis wypróbuję z pewnością. :))

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda rewelacyjnie, ciekawy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  12. pychota!:) kocham takie wypieki

    OdpowiedzUsuń
  13. U mnie żadne ciasto długo się nie utrzyma więc przedłożoną trwałość nie jest potrzebna. Po prostu domowe łasuchy znajdą i zjedzą wszystko. Nic dłużej niż 2 dni nie przetrwa. ;) Ale przepis do wykorzystania, ciacho pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mmm, wygląda znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Muszę koniecznie spróbować, bo unas faktycznie ciasto zawsze mamy na kilka dni, z tym że nie zawsze to ciasto nadaje się po paru dniach do jedzenia. Dodaje przepis do ulubionych, będzie jak znalazł na niedzielę ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. świetny placek, fajnie że można go dłużej przechowywać:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...