Składniki :
- pory- u mnie 3 sztuki, najlepsze nie za grube, by mogły się przegotować
- boczek w długich plastrach
- łyżka masła
- sól, pieprz, olej
- żółty ser
Przygotowanie :
- Pory obrać i umyć, wykorzystamy białe części, zawiązujemy odcięte części nitką
- Tak przygotowane pory wkładamy w posolony i posłodzony łyżeczką cukru wrzątek i gotujemy około 20 min. Można dodać do wody łyżkę masła
- Wyjmujemy, zdejmujemy nitki, osączamy i owijamy spiralnie paskami boczku przypinając na końcach wykałaczkami, układamy w naczyniu żaroodpornym- zapiekamy do zarumienienia boczku, w trakcie należy posypać żółtym serem.
Przepis pochodzi ze starych zapisków :)
Danie potraktowałam jako przystawkę, ale uważam, że może być też daniem głównym.
Bardzo ciekawy pomysl na miesnonwarzywna zapiekanke ;-)
OdpowiedzUsuńHymmm mmmm... :)))) Nie przepadam za kucharzeniem ale jak tak popatrzę sobie na twoje fotki i opisy to tak ,,ślinka cieknie", że ląduję w kuchni :))))))))) Buziaki
OdpowiedzUsuńFajna zapiekanka , można wykorzystać pozostałości po świętach. Pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńChętnie spróbowałabym, ciekawy pomysł i bardzo smaczny zapewne:)
OdpowiedzUsuńPysznie!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię por ale w takiej wersji jeszcze go nie jadłam, pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńMoge to samo powiedzieć:) czas więc chyba spróbować..czemu mam lenia do pichcenia?????Wolę chodzić na gotowe!!!!
UsuńUdanego Nowego Roku!!!! Realizacji tego co ważne !!!!
Prawdziwe pyszności!!!
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego w Nowym 2015 Roku.
Pozdrawiam serdecznie:)
Wygląda wspaniale:) Coś dla mojego małżonka:) Ja pory przygotowuję tak jak szparagi:)
OdpowiedzUsuńSerdeczne życzenia w Nowym Roku! Nowych smacznych pomysłów!:) Ania
Ciekawy pomysł na zapiekankę :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Nie przepadam za porami, ale ostatnio miałam okazję skosztować go w zapiekance - był wyborny, więc cieszę się, że się skusiłam! Twój przepis jest równie zachęcający!
OdpowiedzUsuń