wtorek, 30 grudnia 2014

Pory zapiekane



Składniki :
  • pory- u mnie 3 sztuki, najlepsze nie za grube, by mogły się przegotować
  • boczek w długich plastrach
  • łyżka masła
  • sól, pieprz, olej
  • żółty ser


Przygotowanie :
  1. Pory obrać i umyć, wykorzystamy białe części, zawiązujemy odcięte części nitką
  2. Tak przygotowane pory wkładamy w posolony i posłodzony łyżeczką cukru wrzątek i gotujemy około 20 min. Można dodać do wody łyżkę masła
  3. Wyjmujemy, zdejmujemy nitki, osączamy i owijamy spiralnie paskami boczku przypinając  na końcach wykałaczkami, układamy w naczyniu żaroodpornym- zapiekamy do zarumienienia boczku, w trakcie należy posypać żółtym serem.

           Przepis pochodzi ze starych zapisków :)
          Danie potraktowałam jako przystawkę, ale uważam, że może być też daniem głównym.

11 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy pomysl na miesnonwarzywna zapiekanke ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hymmm mmmm... :)))) Nie przepadam za kucharzeniem ale jak tak popatrzę sobie na twoje fotki i opisy to tak ,,ślinka cieknie", że ląduję w kuchni :))))))))) Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajna zapiekanka , można wykorzystać pozostałości po świętach. Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie spróbowałabym, ciekawy pomysł i bardzo smaczny zapewne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię por ale w takiej wersji jeszcze go nie jadłam, pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moge to samo powiedzieć:) czas więc chyba spróbować..czemu mam lenia do pichcenia?????Wolę chodzić na gotowe!!!!
      Udanego Nowego Roku!!!! Realizacji tego co ważne !!!!

      Usuń
  6. Prawdziwe pyszności!!!
    Wszystkiego najlepszego w Nowym 2015 Roku.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda wspaniale:) Coś dla mojego małżonka:) Ja pory przygotowuję tak jak szparagi:)
    Serdeczne życzenia w Nowym Roku! Nowych smacznych pomysłów!:) Ania

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawy pomysł na zapiekankę :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie przepadam za porami, ale ostatnio miałam okazję skosztować go w zapiekance - był wyborny, więc cieszę się, że się skusiłam! Twój przepis jest równie zachęcający!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...