wtorek, 2 grudnia 2014

Przyprawa korzenna do piernika



Składniki :
  • 40 g kory cynamonu, może być zmielona
  • 2 płaskie łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 całe ziarno gałki muszkatołowej
  • 15 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki goździków
  • 2 łyżeczki ziaren kolendry - ja dałam mielonej
  • łyżka kardamonu
  • 1 łyżeczka pieprzu kolorowego
  • 1-2 gwiazdy anyżu
Gałkę muszkatołową, ziele angielskie, pieprz, kolendrę, anyż rozdrobniłam wpierw w moździerzu, a potem w młynku do kawy.
Te zmielone połączyłam ze składnikami sypkimi, wymieszałam. Całość przesypałam do szczelnego słoja.
Ciasta pieczone ze zrobioną przez siebie przyprawą będzie bardzo aromatyczne. Już podczas przygotowywania, w domu był niesamowity zapach :)
Sposób przygotowania znalazłam na Artkulinaria.pl





I taka przyprawa posłużyła mi do zarobienia piernika korzennego


         

15 komentarzy:

  1. Taka domowa i pachnąca przyprawa najlepsza :-):-):-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pierniki i ta przyprawę. Domowa na pewno lepsza od tej sklepowej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przyprawa korzenna niezbędna! A domowa bezcenna;))

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności, potrafię sobie wyobrazić jak piękny zapach musi mieć ta przyprawa:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniała jest taka domowa przyprawa:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Taka przyprawa zrobiona własnoręcznie jest najlepsza. Twój piernik korzenny wygląda cudnie . Dziękuję za wskazówki odnośnie dziczyzny. Przegapłlam parę postów - gratuluję wyróżnienia !!! Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ooo! Na pewno zapach rozchodził się wspaniały :))) Moc uścisków :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Super, ja przyznam się bez bicia, że korzystam z gotowych, kupnych mieszanek. Może w przyszłym roku zdecyduję się zrobić ją sama. Twój przepis zapisuję. :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. No pięknie! ja jestem zbyt leniwa,po prostu kupuję, ale zawstydziłaś mnie i pewnie zrobię wg Twojego przepisu, bo torebeczki ze wszystkimi składnikami osobno mam, teraz tylko połączyć, potłuc i już. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale musiało pachnieć , nawet ze zdjęć czuć Święta :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Domowa najlepsza :) też sama komponuję swoją przyprawę do piernika :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Domowa przyprawa najlepsza :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  13. domowa rządzi i ten aromat i bez ulepszaczy albo mąki w składzie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...