sobota, 6 grudnia 2014

Udany majonez podstawowy

W ostatnim czasie podejmowałam kilka prób przygotowania dobrego majonezu.
Przeglądałam sporo przepisów na różnych blogach. Ale nie umiałam sobie z nimi poradzić w takim stopniu by być zadowoloną z efektu :(
Wreszcie Eureka !
Znalazłam przepis w starej książce kucharskiej Jadwigi Kłossowskiej "Smacznego" i według tego przepisu zrobiłam majonez. Został wypróbowany przez Rodzinę i łaskawie zaakceptowany:
"wystarczająco smaczny, można taki zajadać w sałatkach i z jajami " :) Uff...
Do świątecznych sałatek będzie akurat.



Składniki :

  • 1 żółtko, skorupkę jajka dobrze myjemy i parzymy wrzątkiem
  • płaska łyżeczka musztardy, u mnie sarepska
  • 3/4 szklanki oleju, u mnie rzepakowy rafinowany (szklanka ma 250 ml)
  • sól i cukier puder do smaku
  • sok z cytryny

Przygotowanie :
  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową - to ważne
  2. Żółtko, musztardę i sól wymieszać łyżką, tak by składniki połączyły się - zrobiłam to w niedużym wąskim garnuszku
  3. Olej dolewałam po łyżce i miksowałam robotem wpierw na małych obrotach (pod koniec na szybszych), a gdy sos był coraz gęściejszy dodałam cukier, potem sok. Podczas dolewania soku do majonezu próbowałam by nie był za kwaśny. Dodałam go nie więcej jak 2 łyżki, może dlatego, że musztarda była dość ostra.
Przekonałam się, że majonez nie udaje się z olejami tłoczonymi na zimno, nawet z tymi najlepszymi.
A Wy jakie macie doświadczenia w robieniu majonezu ?



Ja na pewno wypróbuje taki majonez z dodatkiem keczupu lub koncentratu pomidorowego. 
Ciekawe jaki smak będzie miał ze szpinakiem, koprem czy chrzanem ?
Robicie takie?

22 komentarze:

  1. Smakowicie wygląda.Życzę przyjemnego dziś Mikołaja.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. zawsze kupuje majonez ale chyba się pokuszę na twój tyle że boję się tych jaj surowych - buziaki śle Marii

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja najczęściej używam do wszystkich potraw wiejskich jaj z pewnego źródła. Mario, a może zachowaj środki ostrożności, z myciem i parzeniem skorupki jaja i odważ się, pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  3. Dawno nie jadłam domowego majonezu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ostatnio przestałam kupować gotowego i po prostu nie uzywałam go.
      Ale jak udał mi swój, to pewnie będziemy jeść go częściej. a smaczny taki jest, że hej...

      Usuń
  4. Tobie się wszystko udaje:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mnie jakoś nie wychodził domowy majonez, zawsze mi się ważył:( może spróbuję Twój przepis Urszulo;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Domowy majonez najlepszy :) Muszę zrobić!
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Taki domowy musi byc pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Taki domowy najlepszy, super przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uleńko , nie mam doświadczenia - zawsze kupuję . Domowy zawsze jest najlepszy. Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  10. Kiedyś robiła moja mama i bardzo nam smakował, ja próbowałam kilka razy ale mi nie wyszedł, może dlatego że właśnie kupuje oleje tłoczone na zimno ? dziękuję za podpowiedź i przepis, będę próbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  11. chociaż ja nie jem majonezu, to gratuluję, że się udał :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. od lat nie kupujemy majonezu-kreci go mój małz:))..właśnie wg takiego przepisu...czasem rozrzedzamy go małą ilością wrzątku:))

    OdpowiedzUsuń
  13. Domowy jest zdecydowanie lepszy, chociaż sama jeszcze nie robię, ale mam od tego ludzi ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. muszę zrobic domowy majonez bo jest o wiele lepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Witaj, dziękuję za odwiedziny na moim blogu:) Zapraszam częściej:)
    A co do majonezu - to gratuję, że Ci się udał. Sama ostatnio dużo rzeczy w kuchni robię sama, ale majonezu chyba bym się nie odważyła. Od lat kupuję ,,Kielecki "ze Społem - moim zdaniem nie ma lepszego - ( i to nie tylko miłość do regionu przeze mnie przemawia;) - pasuje mi konsystencja i smak. Jest tak idealnie doprawiony, że można go jeść samego, a w potrawach smakuje i wygląda cudownie:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Robiłam kilkukrotnie i efekt był różny:) Mimo to uważam, że warto próbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak ja, ale wreszcie pełen sukces. Powodzenia - na pewno kiedyś się uda :)

      Usuń
  17. Tak samo majonez robi się u mnie w domu :) Nie ma lepszego! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...