sobota, 24 stycznia 2015

Hummus - pasta z ciecierzycy



Hummus dla mnie jest smaczną pastą do chleba. Urozmaiceniem zimowej diety :)


przepis
stąd

  • 1 szklanka ciecierzycy
  • 3-4 łyżki tahiny
  • ewentualnie kilka łyżek zimnej przegotowanej wody
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki kuminu, można pominąć
  • szczypta chili
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku cytryny
  • sól morska


Przygotowanie :

  1.  Ciecierzycę namoczyć w wodzie przez noc, następnego dnia przepłucz pod bieżącą wodą, zalej świeżą wodą i ugotuj na miękko. Trwa to około 40-50 min
  2. Po ugotowaniu odsączyć, wypłukać w zimnej wodzie i przesypać do blendera kielichowego
  3. Dodać tahinę,  chili, czosnek i sok z cytryny, blendować około 2 min
  4. Dodać oliwę, doprawić do smaku solą, dodać wodę jeśli pasta będzie za gęsta- blendować
  5. Przełożyć hummus do miseczki, polać oliwą z oliwek, ewentualnie posypać ulubioną przyprawą czy ziołami.

       Hummus można również zrobić z ciecierzycy z puszki. Będzie szybciej :)

      Ciecierzyca to skarbnica białka. Tym zdrowszego, że pochodzenia roślinnego.

17 komentarzy:

  1. Uwielbiam czysty hummus z zadarem, Ale jest on też świetna baza do innych past!

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubie ,choc nie robiłam go nigdy, jeszcze prosciej kupic ;) ale to nie to samo, muszę się przybrać i sama zrobić

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie próbowałam tej pasty. Wygląda bardzo smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kochamy hummus :) W sumie nie tylko hummus ale ciecierzyce w każdej postaci.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pierwszą pastę sezamowa zrobiłam, teraz czas na hummus.

    OdpowiedzUsuń
  6. Smacznie i zdrowo, fajny też jako dip do warzyw :)

    OdpowiedzUsuń
  7. muszę ją wreszcie zrobić w domowych warunkach :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Urszulko uwielbiam :-) też robię taką na różne sposoby :-) pysznie Ci wyszła :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy Uleńko takie czegoś nie jadłam - więc najwyższy czas spróbować tylko kochana mam pytanie - gdzie kupić tę tahinę ? - niby u mnie w mieście są sklepy z przyprawami z całego świata to podejrzewam że takiego czegoś nie dostanę - bo niedawno dopiero zaczęli gałkę muszkatołową w kulkach mieć - ech żywot małomieszczaństwa - pysznie wygląda ta sałatka - serdeczności ślę Marii

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marysiu, najprosciej zrobic samej. Przepis znajdziesz u mnie,pozdrawiam :)

      Usuń
  10. Nigdy nie jadłam hummusu, ale ten przepis wygląda smacznie...tylko kmin musiałabym ominąć;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nigdy takich past nie robiłam chyba pora spróbować. Miłej niedzieli i pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  12. Niestety nie mogę się do niego przekonać :( Może to jeszcze nie pora dla mnie ;) Do wszystkich smaków dorastam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam hummus! Taki z świeżą bułką, marchewkami, kalarepką...pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nigdy nie miałam okazji jeść. Przymierzam się, by ją zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Muszę, po prostu muszę w końcu spróbować ją zrobić :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  16. To kolejna potrawa, do której przymierzam się od bardzo dawna, a domowe tahini już robiłam przecież kiedyś do baba ghanoush...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...