To ciasto biszkoptowe jest bardzo smaczne, a upieczone w dużej foremce przyda się większą imprezę rodzinną.
Może być na Tłusty Czwartek ale i na Walentynki też będzie ok :)
Składniki na biszkopt :
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 8 jaj
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie :
- Z białek ubić pianę na sztywno, dodawać cukier i po jednym żółtku, ubijać
- Teraz dodawać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia
- Piec w temp. 180 *C , do momentu aż ciasto będzie odstawać od foremki ( sprawdzić ewentualnie patyczkiem)
Składniki na krem ananasowy :
- puszka ananasów ( a jeszcze lepiej dwie)
- budyń waniliowy
- 3 łyżki cukru
- 5 żółtek
- kostka masła roślinnego
Przygotowanie kremu :
- Jednej szklankę soku ( zostawić trochę do rozmieszania budyniu) zagotować, dodać 3 łyżki cukru, wlać rozmieszany w soku budyń- zagotować, wystudzić i dodać żółtka, dokładnie je wmiksować
- Następnie dodać masło i dalej miksować
- Ananasy pokroić w drobną kostkę, wycisnąć z nich nadmiar soku, dodać je do masy
Składniki na placek z białek i wiórek kokosowych :
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 20 dag wiórek kokosowych
Przygotowanie :
- Białka ubić na pianę , dodać 1 szklankę cukru i mąkę ziemniaczaną, wtedy dosypać stopniowo wiórki, upiec w temp. 170 *C przez około 35 min.
Przygotowanie ciasta :
- Upieczony biszkopt przekroić na dwie części, jedną odłożyć, a drugą ułożoną we foremce posmarować dżemem porzeczkowym, na dżem rozsmarowujemy większą część kremu ananasowego, przykrywamy drugą częścią biszkoptu, a na niego krem
- Na wierzch kładziemy placek z białek
Pracy przy tym cieście jest sporo, ale warto je upiec jeśli potrzebne nam okazały i smaczny placek :)
Bardzo fajne ciacho :-)
OdpowiedzUsuńZapowiada się smakowicie!
OdpowiedzUsuńJak fajnie że jest dzisiaj do poczytania cos innego niż pączki ;-)
OdpowiedzUsuńNarobiłaś ma smaka, pysze to ciacho, chetnie skubnę do kawki
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńmmm aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńSuper wygląda to ciasto :) Często podobne gości na stole naszej babci kiedy jest jakiś zjazd rodzinny :D
OdpowiedzUsuńZnam to ciasto, tylko robię je prostszej wersji. Daję jedną warstwę biszkoptu i nie dodaję dżemu. Jest bardzo smaczne:)
OdpowiedzUsuńbardzo smaczne ciacho :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie przekładańce, dają duże pole do popisu. Ja te ciasta nazywam weselne, jakoś mi się tak kojarzą.
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda rewelacyjnie , jak najdzie mnie ochota to może się skuszę. Pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńszczęsliwych Walentynek!!i dzięki za wszelkie przepisy..zaglądam tu sobie , zaglądam:):)
OdpowiedzUsuńTakie ciasto na każdą okazję będzie ok. Aż tu u mnie pachnie. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńZ pewnością jest pyszne :)))
OdpowiedzUsuńKrem ananasowy - pierwszy raz o nim słyszę, z chęcią wypróbuje przepis :)
OdpowiedzUsuńBiszkopt + ananas + budyń = ciasto idealne! Wygląda przepysznie! Kusi kolorami! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy i Elę, i Ulę :-D
OdpowiedzUsuńDziękujemy za pozdrowienia :)
UsuńAle pysznie wygląda! Chyba warto spróbować. Cieplutko pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńo rany... to ciasto powala na kolana!
OdpowiedzUsuńUczta smaku :) Fantastyczne ciasto!
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Pysznie wygląda :) Zjadłabym do kawy!
OdpowiedzUsuń