niedziela, 29 marca 2015

Babka z michałkami



Składniki:
  • 250 g masła
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 350 g mąki
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka, mleko nie powinno być zimne
  • 1 budyń waniliowy
  • 200 g cukierków Michałki *, ja dodałam czekoladę deserową
  • cukier puder lub polewa czekoladowa do dekoracji
*cukierki można zastąpić dowolną czekoladą






Przygotowanie :


  1. Masło ucieramy z cukrem na puch, tak by kryształki cukru nie były wyczuwalne
  2. Dodajemy po jednym jajku i ucieramy
  3. Dosypujemy stopniowo mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, budyniem i dolewamy mleko
  4. Ucieramy, aż masa stanie się jednolita
  5. Michałki kruszymy na małe kawałki i wsypujemy do masy, mieszamy za pomocą łyżki
  6. Przekładamy do formy posmarowanej tłuszczem i wysypaną bułką tartą
  7. Pieczemy przez 60 min, w temp. 180 *C, ja piekłam w prodiżu około 85 min.


przepis stąd 





22 komentarze:

  1. wygląda bardzo smacznie, michałki uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Michalki uwielbiam, czyli przepis wykorzystam, dzięki Uleńko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem największym łasuchem jakiego znam!!!! ta babka musi być pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie:) Chętnie wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kiedyś z michałkami robiłam knedle i były naprawdę pyszne. Babka na pewno też kusi smakiem. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. widziałam tę babkę u Magdy, Twoja równie pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie to musi być pyszne.. Aż zaniemówiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł na pyszną babę :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zapowiada się smakowicie. Ciekawe czy ciasto nie jest za słodkie, bo te Michałki dla mnie to słodziaki okrutne:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Śliczna, Michałki to super dodatek i urozmaicenie "zwykłej" babki :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  11. Z Michałkami fajny pomysł. Z czekoladą już robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pychota :) Przepis zapisuje do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  13. a budyń waniliowy kiedy dodajemy, nie ma tego w przepisie....

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale świetnie wygląda:) Pomysł z Michałkami doskonały. Chętnie spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Dobry pomysł z tymi cukierkami :D Czekolada też daje rade :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pięknie wygląda . Z dodatkiem michałków nie znałam takiej . Pozdrawiam !!!

    OdpowiedzUsuń
  17. wiesz, że jesteś genialna?:) bombowa babeczka:D

    OdpowiedzUsuń
  18. Dziękuję za odwiedziny i komentarz :) Ta babka wygląda ciekawie, kusi aby zrobić oryginalną wersję z michałkami właśnie :))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...