poniedziałek, 30 marca 2015

Krem z pomidorów


            Taka zupa będzie smakować nie tylko tym którzy lubią tradycyjną pomidorówkę.
            W Wielkim Tygodniu ta postna zupa może znaleźć nowych wielbicieli :)



  • 3 puszki pomidorów całych lub krojonych
  • pół pęczka bazylii
  • masło klarowane
  • 2 ząbki czosnku, cebula
  • 3 łyżki mąki
  • około 250 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • sól, pieprz czarny i cayenne, cukier, liść laurowy
Przygotowanie :
  1. Pomidory wraz ze sosem przelać do garnka, dodać pokrojoną bazylię - zmiksować razem i gotować około 30 min. bez przykrycia, do zgęstnienia  
  2. Cebulę i czosnek pokroić drobno, przesmażyć na maśle klarowanym
  3. Mąkę rozmieszać w bulionie (do letniej, przegotowanej wody włożyć kostkę rosołową i pozwolić jej rozpuścić się przez mieszanie) i wlać do masy pomidorowej, energicznie mieszać - zagotować, dołożyć przesmażoną cebulę z czosnkiem oraz liść laurowy
  4. Całość zredukować przez powolne gotowanie, doprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem czarnym i cayenne dla zaostrzenia smaku, zblendować ( wyjąć wpierw liścia )
  5. Już na talerzu można dodać łyżkę śmietany.
Ten przepis na zupę znalazła w sieci oraz ugotowała moja Córka :)
Była bardzo smaczna, to porcje dla 3 osób.

22 komentarze:

  1. Kremy..uwielbiam...pomidorowa mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm zjadłabym takiego kremu :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajna zupka i swietny pomysł na zdjęcie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zupa krem jest super , właśnie dziś mam gotować pomidorową ale tradycyjną z koncentratem. Ja lubię z makaronem a moi domownicy z ryżem -- a więc będzie z ryżem. Pozdrawiam !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie bywa różnie z tą tradycyjną, ale domownicy wolą chyba z kluskami, pozdrawiam również :)

      Usuń
  5. Robię te zupę podobnie ale przecier pomidorowy robię sama i dodaję do pomidorów 1-2 antonówki. przecier zagęszczam,dodaję przyprawy i zamykam w słoikach. Potem tylko słoik otworzyć i wlać do wywaru.T aki przecier jest też dobry do picia ,antonówka nadaje fajny smak i zapach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sezonie pomidorowym postaram się skorzystać z Twojego przepisu, bo bardzo ciekawy, pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Bardzo lubię krem z pomidorów, to ciekawa odmiana dla klasyczne pomidorówki:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bardzo energetycznie, jak świeże pomidory!

    OdpowiedzUsuń
  8. pomidorowa to smak który zawsze mi się kojarzy z dzieciństwem, w wersji kremu jest również pyszna. uwielbiam pomidory pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda pycha, chyba się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy zamiast masła klarowanego można zwykłe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, używam klarowanego bo wydaje się zdrowsze :)

      Usuń
    2. Ale oczywiście może być zwykłe masło :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...