wtorek, 31 marca 2015

Szpinakowy, słodki biszkopt Stasi




Moja rodzina i znajomi wiedzą, że ciągle poszukuję nowych smaków.
Dlatego przy okazji spotkań zbieram ciekawe pomysły na ciasta, zupy, sałatki czy mięsa. W ogóle lubię próbować, smakować, ogólnie degustować. A kiedy coś przypadnie mi do smaku, proszę o przepis i staram się powtórzyć to w swojej kuchni.
Tym razem takim pysznym ciastem zostałam ugoszczona, jest bardzo proste do wykonania.
Na mój blog w sam raz :)
Przepis podaję za Stasią, która to ciacho upiekła .
Dzielę się nim, bo warto zrobić na Święta Wielkanocne. Nie wymaga wiele pracy, a jest efektowne.
Dziękuję Stasiu !





Składniki na biszkopt :

  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 i 1/3 szklanki oleju np. rzepakowego
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie :
  1. Szpinak rozmrażamy, odsączamy na sicie, a jeszcze lepiej odciskamy, sok zostawiamy i ewentualnie dodajemy do ciasta gdyby było za suche
  2. Całe jajka miksujemy z cukrem, wlewamy stopniowo olej- miksujemy, wsypujemy po łyżce mąki zmieszanej z proszkiem
  3. Gdy składniki połączymy, dodajemy odciśnięty szpinak, mieszamy go delikatnie z masą jedynie łyżką, gdyby ciasto było za suche możemy dodać odrobinę soku ze szpinaku ( konsystencja ciasta ma być taka jak na zwykły biszkopt)
  4. Pieczemy w temp. 180*C około 1 godz., do suchego patyczka
  5. Po wystudzeniu skrawamy cieniutko wierzch ciasta (bo jest brązowy) i to odrzucamy, Około 1/3 ciasta z wierzchu odkrawamy ( może się zdarzyć, że po prostu zetniemy "górkę" ciasta)  i kruszymy na talerz- zachowujemy
  6. Na pozostałe ciasto rozsmarowujemy śmietanę, posypujemy okruszkami z ciasta i dekorujemy ziarnami granatu, dociskając je delikatnie w okruszki.
Na posmarowanie ciasta potrzebujemy 500 ml śmietany 36%. ubitej na sztywno z łyżkę lub dwiema - do smaku- cukru pudru.
Jeżeli ciasto będziemy robili letnią porą, to dodajmy ewentualnie do śmietany np. śmietan fix.
Pieczemy w formie o średnicy 25 cm.

30 komentarzy:

  1. Chodzi za mną to ciasto od dawna. Ach jaka szkoda, że muszę walczyć z moim cukrem :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko, też mam słodką osobę w domu i dlatego zamiast cukru dodaję fruktozę. Ciasto jest trochę mniej słodkie, ale jest dobre i zdrowsze :)

      Usuń
  2. wow! Szpinakowe- świetny kolor :)
    Również lubię eksperymentować, ale właśnie takim ciachem na 1szy raz wolałabym być poczęstowana.. bo czasami boje się mieszać :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten kolor i konsystencja wygląda genialnie :)
    http://www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglada bardzo ciekawie i orginalnie,Brawo!:)Czy tylko jest dobre?,Slodkie...boz szpinakiem nie jadlam ciasta..:)))

    OdpowiedzUsuń
  5. O ja tego to jeszcze nie widziałam ;D ciekawa jestem tego smaku :D

    OdpowiedzUsuń
  6. To ciasto kusi mnie od dawna. Muszę je w końcu zrobić i zobaczyć jak smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajne ciacho i pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Trochę dziwne to ciasto :) Połączenie niespotykane, może faktycznie wypróbować ? Zastanawia mnie duża ilość oleju na tylko 2 szkl. mąki i jeszcze piszesz, że ciasto może być za suche. Ciekawe jeszcze, że mokry szpinak i zakalec się nie zrobi :) Pomijając, kusi mnie hihi... Jeśli upiekę, podzielę się opinią. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ilość oleju rzeczywiście sporo, ale skonsultowałam ze Stasią, która piekła to ciasto i powiedziała, że wszystko jest ok:)
      jeśli wypróbujesz przepis podziel się wrażeniami, ciasto ma ponoć w internecie nazwę - "mech"

      Usuń
  9. Biszkopt wygląda zjawiskowo, naprawdę śliczny kolor!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Naszym marzeniem jest upieczenie zielonego biszkoptu ale bezglutenowy ze szpinakiem nie wyrośnie :/ Kombinujemy z innymi roślinkami ale jeszcze nie ma efektów :/

    OdpowiedzUsuń
  11. Przymierzam się przymierzam i chyba musze zrobić :0

    OdpowiedzUsuń
  12. widziałam takie kiedyś w osiedlowej knajpce, pan bardzo zachęcał, ale szpinak w cieście? ja rozumiem buraki, kasza, ale szpinak? choć z drugiej strony, wiem że jak jeszcze zobaczę to się skuszę :) wygląda ładnie!

    OdpowiedzUsuń
  13. Genialnie to wygląda, jednak bałabym się, że smak mógłby nie przypaść mi do gustu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma obawy, ciasto jest genialne :) szpinaku absolutnie nie czuć w cieście.

      Usuń
  14. Nie da się ukryć, że ślinka mi cieknie :]

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo lubię ciasta ze szpinakiem są naprawdę urodziwe i znakomite w smaku.

    OdpowiedzUsuń
  16. Jadłam takie ciasto i masz rację, jest bardzo pyszne, ale sama jeszcze nie piekłam. Dlatego skorzystam z przepisu i zaskoczę rodzinkę :)
    Pozdrawiam Dorota

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda pięknie, muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  18. wygląda fantastycznie, chętnie bym zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Za szpinakiem na słodko??? W życiu nie jadłam! A wyglada tak wiosennie ze szkoda sie nie skusić!

    OdpowiedzUsuń
  20. Rewelacja:) I ten kolor :D Pozdrowienia dla Stasi:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Matko, czego to nasze kuchareczki nie wymyślą :-)

    OdpowiedzUsuń
  22. Takiego cudeńka jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  23. On mnie tak zachwyca swoim wyglądem, że skuszona chyba go zrobię :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...