Dlatego przy okazji spotkań zbieram ciekawe pomysły na ciasta, zupy, sałatki czy mięsa. W ogóle lubię próbować, smakować, ogólnie degustować. A kiedy coś przypadnie mi do smaku, proszę o przepis i staram się powtórzyć to w swojej kuchni.
Tym razem takim pysznym ciastem zostałam ugoszczona, jest bardzo proste do wykonania.
Na mój blog w sam raz :)
Przepis podaję za Stasią, która to ciacho upiekła .
Dzielę się nim, bo warto zrobić na Święta Wielkanocne. Nie wymaga wiele pracy, a jest efektowne.
Dziękuję Stasiu !
Składniki na biszkopt :
- 450 g mrożonego szpinaku
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1 i 1/3 szklanki oleju np. rzepakowego
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie :
- Szpinak rozmrażamy, odsączamy na sicie, a jeszcze lepiej odciskamy, sok zostawiamy i ewentualnie dodajemy do ciasta gdyby było za suche
- Całe jajka miksujemy z cukrem, wlewamy stopniowo olej- miksujemy, wsypujemy po łyżce mąki zmieszanej z proszkiem
- Gdy składniki połączymy, dodajemy odciśnięty szpinak, mieszamy go delikatnie z masą jedynie łyżką, gdyby ciasto było za suche możemy dodać odrobinę soku ze szpinaku ( konsystencja ciasta ma być taka jak na zwykły biszkopt)
- Pieczemy w temp. 180*C około 1 godz., do suchego patyczka
- Po wystudzeniu skrawamy cieniutko wierzch ciasta (bo jest brązowy) i to odrzucamy, Około 1/3 ciasta z wierzchu odkrawamy ( może się zdarzyć, że po prostu zetniemy "górkę" ciasta) i kruszymy na talerz- zachowujemy
- Na pozostałe ciasto rozsmarowujemy śmietanę, posypujemy okruszkami z ciasta i dekorujemy ziarnami granatu, dociskając je delikatnie w okruszki.
Na posmarowanie ciasta potrzebujemy 500 ml śmietany 36%. ubitej na sztywno z łyżkę lub dwiema - do smaku- cukru pudru.
Jeżeli ciasto będziemy robili letnią porą, to dodajmy ewentualnie do śmietany np. śmietan fix.
Pieczemy w formie o średnicy 25 cm.
Pieczemy w formie o średnicy 25 cm.
Chodzi za mną to ciasto od dawna. Ach jaka szkoda, że muszę walczyć z moim cukrem :(
OdpowiedzUsuńAgnieszko, też mam słodką osobę w domu i dlatego zamiast cukru dodaję fruktozę. Ciasto jest trochę mniej słodkie, ale jest dobre i zdrowsze :)
Usuńwow! Szpinakowe- świetny kolor :)
OdpowiedzUsuńRównież lubię eksperymentować, ale właśnie takim ciachem na 1szy raz wolałabym być poczęstowana.. bo czasami boje się mieszać :D
Ten kolor i konsystencja wygląda genialnie :)
OdpowiedzUsuńhttp://www.brulionspadochroniarza.pl
Wyglada bardzo ciekawie i orginalnie,Brawo!:)Czy tylko jest dobre?,Slodkie...boz szpinakiem nie jadlam ciasta..:)))
OdpowiedzUsuńTak, ciasto jest słodkie, bardzo dobre w smaku :)
UsuńO ja tego to jeszcze nie widziałam ;D ciekawa jestem tego smaku :D
OdpowiedzUsuńTo ciasto kusi mnie od dawna. Muszę je w końcu zrobić i zobaczyć jak smakuje :-)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciacho i pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńTrochę dziwne to ciasto :) Połączenie niespotykane, może faktycznie wypróbować ? Zastanawia mnie duża ilość oleju na tylko 2 szkl. mąki i jeszcze piszesz, że ciasto może być za suche. Ciekawe jeszcze, że mokry szpinak i zakalec się nie zrobi :) Pomijając, kusi mnie hihi... Jeśli upiekę, podzielę się opinią. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńIlość oleju rzeczywiście sporo, ale skonsultowałam ze Stasią, która piekła to ciasto i powiedziała, że wszystko jest ok:)
Usuńjeśli wypróbujesz przepis podziel się wrażeniami, ciasto ma ponoć w internecie nazwę - "mech"
Wygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńBiszkopt wygląda zjawiskowo, naprawdę śliczny kolor!:)
OdpowiedzUsuńNaszym marzeniem jest upieczenie zielonego biszkoptu ale bezglutenowy ze szpinakiem nie wyrośnie :/ Kombinujemy z innymi roślinkami ale jeszcze nie ma efektów :/
OdpowiedzUsuńnie poradzę Wam dziewczyny...
UsuńPrzymierzam się przymierzam i chyba musze zrobić :0
OdpowiedzUsuńwidziałam takie kiedyś w osiedlowej knajpce, pan bardzo zachęcał, ale szpinak w cieście? ja rozumiem buraki, kasza, ale szpinak? choć z drugiej strony, wiem że jak jeszcze zobaczę to się skuszę :) wygląda ładnie!
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować, będziesz mile zaskoczona :)
UsuńGenialnie to wygląda, jednak bałabym się, że smak mógłby nie przypaść mi do gustu.
OdpowiedzUsuńNie ma obawy, ciasto jest genialne :) szpinaku absolutnie nie czuć w cieście.
UsuńNie da się ukryć, że ślinka mi cieknie :]
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ciasta ze szpinakiem są naprawdę urodziwe i znakomite w smaku.
OdpowiedzUsuńJadłam takie ciasto i masz rację, jest bardzo pyszne, ale sama jeszcze nie piekłam. Dlatego skorzystam z przepisu i zaskoczę rodzinkę :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Dorota
Wygląda pięknie, muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńwygląda fantastycznie, chętnie bym zjadła:)
OdpowiedzUsuńZa szpinakiem na słodko??? W życiu nie jadłam! A wyglada tak wiosennie ze szkoda sie nie skusić!
OdpowiedzUsuńRewelacja:) I ten kolor :D Pozdrowienia dla Stasi:)
OdpowiedzUsuńMatko, czego to nasze kuchareczki nie wymyślą :-)
OdpowiedzUsuńTakiego cudeńka jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńOn mnie tak zachwyca swoim wyglądem, że skuszona chyba go zrobię :)
OdpowiedzUsuń