Składniki :
- kurczak około 1,5 kg
- przyprawy do kurczaka; u mnie papryka, sól, pieprz, szałwia, papryka, czubryca
- butelka jasnego piwa
- 3-4 ząbki czosnku
- ewentualnie warzywa; u mnie cebula, ziemniaki, kapusta włoska, marchew
Przygotowanie:
- Kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć solą po wierzchu i w środku, czosnek i suche zioła zmieszać z olejem- wysmarować mięso podobnie jak solą
- 2 ząbki pokrojonego czosnku włożyć też do środka, pozostawić kurczaka w chłodnym miejscu na co najmniej godzinę
- Po tym czasie nałożyć mięso na umytą, pozbawioną etykiet butelkę z piwem ( po otwarciu odlewamy szklankę piwa)
- Wstawiamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temp. 170-180 *C około 90 min.
- W trakcie pieczenia polewamy ostrożnie mięsko z wierzchu pozostawionym piwem
- Ja do naczynia dodałam również cienko pokrojoną marchew, a w trakcie gdy polewałam mięso piwem dodałam również ziemniaki, cebulę i kapustę włoską w plastrach (w trakcie pieczenia można je przemieszać kilka razy, ostrożnie, bo kurczak gorący ).
Moje uwagi :
Kurczak nie powinien być większy niż 1,5 kg, inaczej jest problem z jego dopieczeniem od środka. Tak było u mnie, gdy kupiłam kurczaka ponad 2 kg. I co ważne do piwa należy dodać szczyptę soli, to ułatwi pienienie piwa podczas pieczenia. Odkroiłam częściowo skrzydła, bo w trakcie pieczenia łatwo się przypalają.
Upieczony kurczak razem z warzywami może być szybkim daniem, szczególnie dla niespodziewanych gości, lub na Święta kiedy mamy mniej czasu na stanie przy kuchni.
Powodzenia :D
Powodzenia :D
Lubię takiego kurczaczka :-)
OdpowiedzUsuńMoja mama taki robi, jest przepyszny!
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
juz od dawna mam na takiego wielka ochote :)
OdpowiedzUsuńLubię takie coś bo jest smaczne.Pozdrawiam serdecznie,miłego dnia.
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny jest taki kurczak;)
OdpowiedzUsuńjaki dostojny kurczak. Lubię takiego :)
OdpowiedzUsuńa ten sposób znam i praktykuję i ummmmm :)))))
OdpowiedzUsuńNo i nabiłaś go w butelkę!
OdpowiedzUsuńo kurcze! zawodowy!
OdpowiedzUsuńZnam, ale dawno nie robiłam, chyba się skuszę :)
OdpowiedzUsuńTaki kurczaczek jest rewelacyjny :)
OdpowiedzUsuńWygląda okazale :P Ktoś w naszej rodzinie też tak robi ale nigdy nie miałyśmy okazji spróbować :)
OdpowiedzUsuńPyszny jest tak przygotowany kurczak, też robię podobnie
OdpowiedzUsuńNie robiłam jeszcze tak kurczaka, ale wiem, że jest pyszny:) Pozdrawiam wiosennie.
OdpowiedzUsuńZnam ten sposób i robię , ale nazywam go kurczak na babie , bo piekę na formie z kominem do baby. Pokazywałam na blogu we wrześniu 2014 roku , nie wiem czy zaglądałaś już wtedy do mnie . Wygląda apetycznie . Pozdrawiam Uleńko cieplutko lubię do Ciebie zaglądać.
OdpowiedzUsuńKurczaka na butelce uwielbiam! Oj, a tak dawno go nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńSłyszałam o tym przepisie, ale jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńTak przyrządzony kurczak zawsze mi smakuje!
OdpowiedzUsuńJa to się boję,że ta butelka pęknie w środku i po obiedzie:((
OdpowiedzUsuń