sobota, 21 marca 2015

Kurczak na butelce





Składniki :

  • kurczak około 1,5 kg
  • przyprawy do kurczaka; u mnie papryka, sól, pieprz, szałwia, papryka, czubryca
  • butelka jasnego piwa
  • 3-4 ząbki czosnku
  • ewentualnie warzywa; u mnie cebula, ziemniaki, kapusta włoska, marchew
Przygotowanie:
  1. Kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć solą po wierzchu i w środku, czosnek i suche zioła zmieszać z olejem- wysmarować mięso podobnie jak solą
  2. 2 ząbki pokrojonego czosnku włożyć też do środka, pozostawić kurczaka w chłodnym miejscu na co najmniej godzinę
  3. Po tym czasie nałożyć mięso na umytą, pozbawioną etykiet butelkę z piwem ( po otwarciu odlewamy szklankę piwa)
  4. Wstawiamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temp. 170-180 *C około 90 min.
  5. W trakcie pieczenia polewamy ostrożnie mięsko z wierzchu pozostawionym piwem
  6. Ja do naczynia dodałam również cienko pokrojoną marchew, a w trakcie gdy polewałam mięso piwem dodałam również ziemniaki, cebulę i kapustę włoską w plastrach (w trakcie pieczenia można je przemieszać kilka razy, ostrożnie, bo kurczak gorący ).
Moje uwagi :
Kurczak nie powinien być większy niż 1,5 kg, inaczej jest problem z jego dopieczeniem od środka. Tak było u mnie, gdy kupiłam kurczaka ponad 2 kg. I co ważne do piwa należy dodać szczyptę soli, to ułatwi pienienie piwa podczas pieczenia. Odkroiłam częściowo skrzydła, bo w trakcie pieczenia łatwo się przypalają.
Upieczony kurczak razem z warzywami może być szybkim daniem, szczególnie dla niespodziewanych gości, lub na Święta kiedy mamy mniej czasu na stanie przy kuchni.
Powodzenia :D

19 komentarzy:

  1. Moja mama taki robi, jest przepyszny!
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. juz od dawna mam na takiego wielka ochote :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie coś bo jest smaczne.Pozdrawiam serdecznie,miłego dnia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smaczny jest taki kurczak;)

    OdpowiedzUsuń
  5. jaki dostojny kurczak. Lubię takiego :)

    OdpowiedzUsuń
  6. a ten sposób znam i praktykuję i ummmmm :)))))

    OdpowiedzUsuń
  7. Znam, ale dawno nie robiłam, chyba się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Taki kurczaczek jest rewelacyjny :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda okazale :P Ktoś w naszej rodzinie też tak robi ale nigdy nie miałyśmy okazji spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszny jest tak przygotowany kurczak, też robię podobnie

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie robiłam jeszcze tak kurczaka, ale wiem, że jest pyszny:) Pozdrawiam wiosennie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Znam ten sposób i robię , ale nazywam go kurczak na babie , bo piekę na formie z kominem do baby. Pokazywałam na blogu we wrześniu 2014 roku , nie wiem czy zaglądałaś już wtedy do mnie . Wygląda apetycznie . Pozdrawiam Uleńko cieplutko lubię do Ciebie zaglądać.

    OdpowiedzUsuń
  13. Kurczaka na butelce uwielbiam! Oj, a tak dawno go nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Słyszałam o tym przepisie, ale jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Tak przyrządzony kurczak zawsze mi smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja to się boję,że ta butelka pęknie w środku i po obiedzie:((

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...