Składniki :
- około 100 ml oliwy z oliwek
- około 20-30 ml octu winnego, a jeszcze lepiej soku z cytryny
- ząbek czosnku
- płaska łyżeczka soli
- szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- łyżeczka musztardy
- ewentualnie płaska łyżeczka miodu
Przygotowanie :
- Wszystkie składniki włożyć do słoika, zakręcić i dobrze nim potrząsnąć, tak by składniki utworzyły jednolitą emulsję.
Jest to doskonały sos do zielonej sałaty czy surówki z cykorii. Do sosu można dodać np. posiekanej świeżej natki pietruszki, koperku lub innych ulubionych ziół :)
Sos zamknięty w słoiku, przechowywany w lodówce może stać nawet miesiąc, ale bez czosnku.
Przepis pochodzi z "Obiadów świątecznych"- Renaty Pacer
To mój jeden z ulubionych sosów do sałatek :-)
OdpowiedzUsuńNajprostsze - najlepsze :) Też go czasem robię, tyle, że bez musztardy, bo jej nie lubię - to nie jest vinegret już, wiem ;)
OdpowiedzUsuńMój ulubiony do sałatek :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Uwielbiam sos winegret:) też dodaję nieco czosnku i miodu.
OdpowiedzUsuńwow.. ale zatęskniłam do zielone trawy! :)
OdpowiedzUsuńdobry dodatek do sałatek, zgadzam się :)
Pychota. Uwilebiam :)
OdpowiedzUsuńJedyny do sałatek.
OdpowiedzUsuńDo sosu vinegret nie dodaję musztardy.
Pozdrawiam:)
Ja czasem nie dodaję musztardy, może to co robię to nie jest wtedy vinegret. Ale też świetny do sałatek. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńsałatki z musztarda moje ulubione :) takze tym bardziej sprobuje z ty dodatkiem
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
http://fidrygalkibackstage.blogspot.com
To zdecydowanie mój ulubiony i najczęściej robiony sos, łatwy i pyszny, no i pasuje prawie do wszystkiego ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ten sos. Prosty, a ile smaku dodaje potrawom :)
OdpowiedzUsuńW każdej sałatce musi się znaleść jakiś sos bo inaczej nie ma ona smaku :) ten brzmi pysznie :)
OdpowiedzUsuńCzęsto go używam ,ale składniki daję na oko. Przepiszę Twoją dokladną recepturę i na pewno będzie jeszcze lepszy. Pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny sos wychodzi, gdy uzyjemy octu balsamicznego i najpier dodamy musztardy, po wymieszaniu dolewamy oliwe. Zamiast soli kapke sosu sojowego i voila:)
OdpowiedzUsuń