Składniki :
- 1 kg ziemniaków
- sól
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka cukru
Przygotowanie :
- Obrane ziemniaki umyj i pokrój na frytki, grubość frytek dowolna, ale należy zachować jedną grubość
- Zalej frytki zimną wodą, dodaj łyżkę cukru, wymieszaj i odstaw na 20 min.
- Po tym czasie wylej wodę, przepłucz frytki pod bieżącą wodą i odsącz je na sitku, a następnie dokładnie osusz na ręczniku papierowym
- Przełóż do suchej miski, dodaj olej i dokładnie wymieszaj, aby olej równomiernie je pokrył
- Teraz przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ułóż w jednej warstwie, zachowując odstępy między nimi
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 *C, piecz przez 20- 30 min. Po tym czasie frytki powinny się zrobić miękkie, można to sprawdzić wbijając widelec. Włącz termoobieg i zwiększ temp. do 220 *C i piecz jeszcze około 10 min, aż osiągną pożądany stopień zarumienienia. W czasie pieczenia można odwrócić je na drugą stronę, należy zrobić to delikatnie, bo zanim się zarumienią mają tendencję do rozpadania się.
Posyp solą i podawaj z keczupem lub ulubionym sosem np. czosnkowym.
Uwielbiam takie:) Ale ja robię w inny sposób, ubijam białko dorzucam zioła i do tego wrzucam ziemniaki. Olejem polewam w piekarniku:)
OdpowiedzUsuńJa je wprost uwielbiam, a Ty tak smacznie je pokazałaś!
OdpowiedzUsuńTakie są dużo lepsze niż jakieś kapcie z mrożonek :D
OdpowiedzUsuńJeszcze domowy ketchup i pyszny obiad :)
Takie frytki też muszą być smaczne;)
OdpowiedzUsuńAle mi smaka narobiłaś :))) Idę do kuchni...
OdpowiedzUsuńFrytki zawsze i wszędzie. Uwielbiam je!
OdpowiedzUsuńDomowe frytki i wiem, co jem, mniej więcej ;)
OdpowiedzUsuńdomowe frytki są bardzo smaczne!:)
OdpowiedzUsuńFrytki tak i jeszcze takie domowe. Super :)
OdpowiedzUsuńOj często robię takie frytki, są pyszne :-)
OdpowiedzUsuńJak ja lubię frytki!!!!
OdpowiedzUsuńTakie domowe frytki nie równają się z kupowanymi, smaka mi narobiłaś
OdpowiedzUsuńJa tez bardzo często robię domowe frytki, tylko obsypuję je dodatkowo toną różniastych przypraw:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam z piekarnika! <3 pieczone ziemniaczki, omnomn :)
OdpowiedzUsuńPychota :))
OdpowiedzUsuńZiemniaki z piekarnika są pyszne!
OdpowiedzUsuńSięgam po Twoje...
W niedzielę robiłam takie frytki! No, nie zupełnie takie, bo ja nie dodawałam cukru. U mnie w domu ziemniaki z piekarnika niezależnie od formy znikną w każdej ilości :)
OdpowiedzUsuńI teraz mam dylemat - frytki czy placki ziemniaczane na obiad? ;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńFajny przepis, zastanawiam się tylko dlaczego trzeba moczyć w wodzie z cukrem.
OdpowiedzUsuńPewnie po to by były takie rumiane i lśniące...
UsuńJakie fajne, takie rumiane :)
OdpowiedzUsuńPychota :)
OdpowiedzUsuńCzęsto robię, są zdrowe i pyszne!
OdpowiedzUsuńfrytki z piekarnika to cudowna alternatywa dla tych smażonych :)
OdpowiedzUsuńZdrowe frytki :) Zaraz po ciąży zaczynam się odchudzać i myślę że znajdę u ciebie wiele inspiracji na zdrowe potrawy :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZapraszam serdecznie :)
UsuńJa bardzo lubię pieczone ziemniaczki. Twój przepis muszę koniecznie wypróbować! Tak, Urszulo dobrze rozpoznałaś moje miasto. Ja teraz pracuję w Centrum Informacji Turystycznej w rynku. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńnie ma to jak zdrowa przekąska; )
OdpowiedzUsuńFajna mniej kaloryczna wersja i bardzo apetyczna :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam domowe frytki!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie z piekarnika.
OdpowiedzUsuńPycha! Domowe frytki to jest to! :) Ja uwielbiam z batatów, ale widziałam, że ludzi robią też z marchewki. Te Twoje, standardowe ziemniakowe wyglądają pysznie! :) I są w dużo zdrowszej wersji niż te z głębokiego tłuszczu, super!
OdpowiedzUsuńDomowe fryty z piekarnika są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
O, teraz będę wiedziała jak dobrze je przygotować- ostatnio mi trochę nie wyszły..
OdpowiedzUsuń