poniedziałek, 16 marca 2015

Domowe frytki z piekarnika



Składniki :

  • 1 kg ziemniaków
  • sól
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka cukru


Przygotowanie :
  1. Obrane ziemniaki umyj i pokrój na frytki, grubość frytek dowolna, ale należy zachować jedną grubość
  2. Zalej frytki zimną wodą, dodaj łyżkę cukru, wymieszaj i odstaw na 20 min.
  3. Po tym czasie wylej wodę, przepłucz frytki pod bieżącą wodą i odsącz je na sitku, a następnie dokładnie osusz na ręczniku papierowym
  4. Przełóż do suchej miski, dodaj olej i dokładnie wymieszaj, aby olej równomiernie je pokrył
  5. Teraz przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ułóż w jednej warstwie, zachowując odstępy między nimi
  6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 *C, piecz przez 20- 30 min. Po tym czasie frytki powinny się zrobić miękkie, można to sprawdzić wbijając widelec. Włącz termoobieg i zwiększ temp. do 220 *C i piecz jeszcze około 10 min, aż osiągną pożądany stopień zarumienienia. W czasie pieczenia można odwrócić je na drugą stronę, należy zrobić to delikatnie, bo zanim się zarumienią mają tendencję do rozpadania się. 
Posyp solą i podawaj z keczupem lub ulubionym sosem np. czosnkowym.

przepis stąd


34 komentarze:

  1. Uwielbiam takie:) Ale ja robię w inny sposób, ubijam białko dorzucam zioła i do tego wrzucam ziemniaki. Olejem polewam w piekarniku:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja je wprost uwielbiam, a Ty tak smacznie je pokazałaś!

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie są dużo lepsze niż jakieś kapcie z mrożonek :D
    Jeszcze domowy ketchup i pyszny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie frytki też muszą być smaczne;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale mi smaka narobiłaś :))) Idę do kuchni...

    OdpowiedzUsuń
  6. Frytki zawsze i wszędzie. Uwielbiam je!

    OdpowiedzUsuń
  7. Domowe frytki i wiem, co jem, mniej więcej ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. domowe frytki są bardzo smaczne!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Frytki tak i jeszcze takie domowe. Super :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Oj często robię takie frytki, są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Takie domowe frytki nie równają się z kupowanymi, smaka mi narobiłaś

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja tez bardzo często robię domowe frytki, tylko obsypuję je dodatkowo toną różniastych przypraw:)

    OdpowiedzUsuń
  13. uwielbiam z piekarnika! <3 pieczone ziemniaczki, omnomn :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ziemniaki z piekarnika są pyszne!
    Sięgam po Twoje...

    OdpowiedzUsuń
  15. W niedzielę robiłam takie frytki! No, nie zupełnie takie, bo ja nie dodawałam cukru. U mnie w domu ziemniaki z piekarnika niezależnie od formy znikną w każdej ilości :)

    OdpowiedzUsuń
  16. I teraz mam dylemat - frytki czy placki ziemniaczane na obiad? ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  17. Fajny przepis, zastanawiam się tylko dlaczego trzeba moczyć w wodzie z cukrem.

    OdpowiedzUsuń
  18. Jakie fajne, takie rumiane :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Często robię, są zdrowe i pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  20. frytki z piekarnika to cudowna alternatywa dla tych smażonych :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Zdrowe frytki :) Zaraz po ciąży zaczynam się odchudzać i myślę że znajdę u ciebie wiele inspiracji na zdrowe potrawy :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  22. Ja bardzo lubię pieczone ziemniaczki. Twój przepis muszę koniecznie wypróbować! Tak, Urszulo dobrze rozpoznałaś moje miasto. Ja teraz pracuję w Centrum Informacji Turystycznej w rynku. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  23. nie ma to jak zdrowa przekąska; )

    OdpowiedzUsuń
  24. Fajna mniej kaloryczna wersja i bardzo apetyczna :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Pycha! Domowe frytki to jest to! :) Ja uwielbiam z batatów, ale widziałam, że ludzi robią też z marchewki. Te Twoje, standardowe ziemniakowe wyglądają pysznie! :) I są w dużo zdrowszej wersji niż te z głębokiego tłuszczu, super!

    OdpowiedzUsuń
  26. Domowe fryty z piekarnika są najlepsze :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  27. O, teraz będę wiedziała jak dobrze je przygotować- ostatnio mi trochę nie wyszły..

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...