sobota, 14 marca 2015

Makowiec z jabłkami


To ciasto zna prawie każdy, ale co niektórzy zniechęcają się do jego upieczenia z nadmiaru pracy...
Dziś podaję wersję szybką, smaczną i prostą.
Wystarczy kupić opakowanie maku przemielonego, a wszystko pójdzie już z górki :)



Składniki :

  • 25 dag zmielonego maku
  • 6 dużych jaj
  • 7 łyżek kaszy manny
  • 20 dag masła
  • 4 jabłka
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru pudru

Przygotowanie :

  1. Mak zmielić, masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku 
  2. Jabłka zetrzeć na grubej tarce
  3. Do masła dodawać mak, kaszę mannę i proszek do pieczenia - dobrze utrzeć
  4. Starte jabłka dodać do masy, wmieszać je łyżką drewnianą
  5. Białka ubić na pianę i dodać ją ostrożnie do całości
  6. Przełożyć do natłuszczonej formy, piekłam w prodiżu około 1 godz.


                             Ciasto jest bardzo smaczne, w sam raz nie za wilgotne i nie za suche :)


              Poszłam "na skróty" i użyłam do upieczenia ciasta gotowego przemielonego maku.
              Dzięki temu ciasto zostało zrobione raz, dwa...

33 komentarze:

  1. Wyorbitowałam chyba na inną galaktykę z powodu dzisiejszego działania na różnych frontach. Przeczytałam makowiec z jabłkami ale głowa wyświetla jabłecznik i patrzę i patrzę i dumam... jaki dziwny ma kolor, jaki dziwny na wierzch :)))))) No normalnie... :)))) Gorąco pozdrawiam :)))) Wygląda fantastycznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię tego japońskiego makowca, pyszny jest

    OdpowiedzUsuń
  3. Znam ten przepis, choć troszkę inny. Często piekę. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe ciasto, dodatek jabłek sprawia, że jest wilgotne :-) częstuje się kawałeczkiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny, u mnie nazywają go japońskim. Z braku czasu poszłam dalej i daję masę makową, też się udaje:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. mój przepis jest ciut inny, ale przypuszczam że smak bardzo podobny, a ciacho smakuje wybornie!

    OdpowiedzUsuń
  7. ale narobiłas mi apetytu na takie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Tą propozycją pogodziłaś naszą rodzinę toczącą boje o to czy makowiec czy szarlotka :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super ekspresowe ciasto !! Pozdrawiam i miłej niedzieli.

    OdpowiedzUsuń
  10. Co prawda mak kojarzy nam się z innym świętem ale bardzo chętnie poczęstujemy się kawałkiem :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na święta Wielkanocne upiekę jeszcze pyszne ciasta. A to ciasto na teraz, bo od dawna chodził za mną taki makowiec. Był czas, że piekłam go często, a teraz zaniedbałam, ale już się poprawiałam...

      Usuń
    2. Haha już żyjemy nadchodzącymi świętami i wszystko nam się z nimi kojarzy xD

      Usuń
  11. Uwielbiam makowca, ale takiego z jabłkami nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mama taki piekła. Nazywał się tez japoński, jak pisały wyżej panie, ale jako żywo nie wiem, czemu. dziś już trochę zapomniany, ale przecież niezmiennie pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Prosty pomysł, nie zbyt wiele składników - podoba mi się!

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo pomysłowy makowiec i super wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Dla amatorów ciast z makiem- niesamowita gratka! Mój mąż uwielbia ciasta z makiem, więc najpewniej skorzystam z przepisu. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo lubię zmielony mak do wypieków. Ostatnio niestety potrzebowałam takiego zwykłego, paetrze w szafce, dużo paczek maku, szukam, a tam sam mielony! ?Już wiem jak zużyje część zapasów :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Znam dobrze ten przepis. To moja wersja makowca na Wigilię.
    Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda pysznie! Może przekonałabym się do maku;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Makowiec to jest to;) Pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  20. Zaintrygowałaś mnie, muszę spróbować. Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  21. ekstra prezentuje się ten makowiec, chętnie zjem kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Pięknie się prezentuje, uwielbiam :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  23. Zdecydowanie zjadłabym! :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...