To ciasto zna prawie każdy, ale co niektórzy zniechęcają się do jego upieczenia z nadmiaru pracy...
Dziś podaję wersję szybką, smaczną i prostą.
Wystarczy kupić opakowanie maku przemielonego, a wszystko pójdzie już z górki :)
Składniki :
- 25 dag zmielonego maku
- 6 dużych jaj
- 7 łyżek kaszy manny
- 20 dag masła
- 4 jabłka
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru pudru
Przygotowanie :
- Mak zmielić, masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku
- Jabłka zetrzeć na grubej tarce
- Do masła dodawać mak, kaszę mannę i proszek do pieczenia - dobrze utrzeć
- Starte jabłka dodać do masy, wmieszać je łyżką drewnianą
- Białka ubić na pianę i dodać ją ostrożnie do całości
- Przełożyć do natłuszczonej formy, piekłam w prodiżu około 1 godz.
Ciasto jest bardzo smaczne, w sam raz nie za wilgotne i nie za suche :)
Poszłam "na skróty" i użyłam do upieczenia ciasta gotowego przemielonego maku.
Dzięki temu ciasto zostało zrobione raz, dwa...
Dzięki temu ciasto zostało zrobione raz, dwa...
Wyorbitowałam chyba na inną galaktykę z powodu dzisiejszego działania na różnych frontach. Przeczytałam makowiec z jabłkami ale głowa wyświetla jabłecznik i patrzę i patrzę i dumam... jaki dziwny ma kolor, jaki dziwny na wierzch :)))))) No normalnie... :)))) Gorąco pozdrawiam :)))) Wygląda fantastycznie
OdpowiedzUsuńLubię tego japońskiego makowca, pyszny jest
OdpowiedzUsuńPrzepięknie wygląda:)
OdpowiedzUsuńprezentuje się obłędnie!
OdpowiedzUsuńZnam ten przepis, choć troszkę inny. Często piekę. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto, dodatek jabłek sprawia, że jest wilgotne :-) częstuje się kawałeczkiem :-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam tę wersję makowca!
OdpowiedzUsuńPyszny, u mnie nazywają go japońskim. Z braku czasu poszłam dalej i daję masę makową, też się udaje:-)
OdpowiedzUsuńBasiu, warto wiedzieć :)
Usuńmój przepis jest ciut inny, ale przypuszczam że smak bardzo podobny, a ciacho smakuje wybornie!
OdpowiedzUsuńale narobiłas mi apetytu na takie ciasto :)
OdpowiedzUsuńTą propozycją pogodziłaś naszą rodzinę toczącą boje o to czy makowiec czy szarlotka :)
OdpowiedzUsuńSuper ekspresowe ciasto !! Pozdrawiam i miłej niedzieli.
OdpowiedzUsuńCo prawda mak kojarzy nam się z innym świętem ale bardzo chętnie poczęstujemy się kawałkiem :D
OdpowiedzUsuńNa święta Wielkanocne upiekę jeszcze pyszne ciasta. A to ciasto na teraz, bo od dawna chodził za mną taki makowiec. Był czas, że piekłam go często, a teraz zaniedbałam, ale już się poprawiałam...
UsuńHaha już żyjemy nadchodzącymi świętami i wszystko nam się z nimi kojarzy xD
UsuńUwielbiam makowca, ale takiego z jabłkami nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńNatalie, spróbuj, bo wersja pyszna jest !
UsuńMama taki piekła. Nazywał się tez japoński, jak pisały wyżej panie, ale jako żywo nie wiem, czemu. dziś już trochę zapomniany, ale przecież niezmiennie pyszny :-)
OdpowiedzUsuńProsty pomysł, nie zbyt wiele składników - podoba mi się!
OdpowiedzUsuńTo ciasto chyba każdemu smakuje ;)
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowy makowiec i super wygląda :)
OdpowiedzUsuńMoja mama taki piekła :)
OdpowiedzUsuńHmm, cudowny! :)
OdpowiedzUsuńDla amatorów ciast z makiem- niesamowita gratka! Mój mąż uwielbia ciasta z makiem, więc najpewniej skorzystam z przepisu. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię zmielony mak do wypieków. Ostatnio niestety potrzebowałam takiego zwykłego, paetrze w szafce, dużo paczek maku, szukam, a tam sam mielony! ?Już wiem jak zużyje część zapasów :)
OdpowiedzUsuńZnam dobrze ten przepis. To moja wersja makowca na Wigilię.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło
Wygląda pysznie! Może przekonałabym się do maku;)
OdpowiedzUsuńMakowiec to jest to;) Pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńZaintrygowałaś mnie, muszę spróbować. Serdecznie pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńekstra prezentuje się ten makowiec, chętnie zjem kawałek :)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje, uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Zdecydowanie zjadłabym! :-)
OdpowiedzUsuń