czwartek, 12 marca 2015

Zupa pomidorowa z kapustą i kluskami




Dawno temu moja znajoma była w okolicach Krakowa. Były to czasy kiedy o nocleg i dobrą kuchnię nie było łatwo.
Kulinaria i fajne hotele były dopiero w powijakach :)
Nie to co dziś, gdy niejeden hotel w Krakowie ma luksusowe pokoje, smaczną kuchnię i profesjonalną obsługę.

Musiała zatrzymać się na kilka dni w podwawelskim grodzie i wtedy znalazła jakiś hotel.
Dziś nie wie jaki to był hotel, ale pamięta, że gdy weszła do restauracji poczuła aromatyczny zapach ni pomidorów ni ...kapusty. Zamówiła to co tego dnia serwowała tamtejsza kuchnia. Podana zupa bardzo jej smakowała, choć nie była zbyt wyszukana.

Kiedy odwiedziła mnie dziś, poczęstowałam ją ...zupą.  Stwierdziła, że zna już taki smak, ale już dawno nie jadła podobnej potrawy. Poprosiła o dokładkę...
I nie wiem, czy to przez sentyment do minionych lat, czy rzeczywiście moja zupa była podobna do tamtej w smaku ?
Składników ma niewiele, kto ugotuje poczuje dwa w jednym; pomidorową i kapuśniak :)





Składniki :

  • 15-20 dag kiszonej kapusty, niezbyt kwaśnej
  • 250 g pomidorów drobno krojonych z puszki, ewentualnie do tego łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2-3 łyżki masła klarowanego
  • 5 ząbków czosnku
  • sól, pieprz, cukier do smaku, oregano, tymianek


Składniki na kluseczki :
  • 1 jajko
  • dość kopiasta łyżka mąki, sól
  • ewentualnie łyżka wody

Przygotowanie :

  1. Drobno pokrojoną kapustę i cebulkę przesmażamy krótko na maśle, przekładamy do garnka z około 700 ml wody, dorzucamy pokrojony czosnek, liście
  2. Gotujemy do miękkości kapusty ( u mnie trwało to około 20 min.), dodajemy pomidory
  3. Doprawiamy do smaku szczyptą oregano, tymianku oraz solą, pieprzem i cukrem
  4. Przygotowujemy lane kluski łącząc jajko z mąką, solą i ewentualnie wodą
  5. Ciasto wlewamy cienką strużką na gotującą zupę, mieszając by powstały drobne kluseczki.
Postna, bieda- zupa w sam raz na piątek. Robi się ją nadzwyczaj szybko i to jej plus. 
A jeśli dodamy do niej przesmażoną kiełbasę to będzie mniej postna i bardziej pożywna.

Pomysł zaczerpnęłam z dodatku GW - "Palce lizać" 

17 komentarzy:

  1. Pysznie, bardzo lubię pomidorową zupkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale mnie zaskoczyłaś tą zupą, ja nawet o takiej nie słyszałam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa zupka , oj dawno nie robiłam lanych klusek. Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  4. Witaj Urszulko! Lubię i kapuśniak i pomidorową:) Ta zupa co nam serwujesz musi być smakowita. Na pewno spróbuję, bo uwielbiam wszystkie zupy, a takiej nie znam.
    Jak byłam w Pieninach na wakacjach z wnukami, mieszkaliśmy w prywatnej kwaterze. Pani gotowała nam obiadki i do wszystkich dań dodawała kapustę. Myślę, że to z oszczędności, ale kotleciki mielone z kapustą (słodką) były pyszne:)
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pomidorowej z kapustą nie próbowałam jeszcze nigdy, ale przyznaje ze mnie zaciekawiłaś nią bardzo! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę zrobić, jeszcze takie nie jadłam :))))

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawa inspiracja pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Chętnie bym taką zupę zjadła. Dwa w jednym i super zdrowa :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Grochówkę z kapustą kiszoną to znamy ale pomidorowej jeszcze nie :D
    Ciekawe połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy nie jadłam takiego połączenia, ale BARDZO mi się podoba! I już sobie zapisuję, bo lubimy i kapuśniak, i pomidorową! (i fajna historyjka do poczytania :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. I kolejny powód do zaprzestania domowych bitew - tym razem o zupę.

    OdpowiedzUsuń
  12. takiej zupy jeszcze nie jadłam, ciekawa może być :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nigdy nie jadłam takiej zupy...może spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  14. przepięknie wygląda, pewnie genialna w smaku! ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Cudownie wygląda ta zupka :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...