środa, 8 kwietnia 2015

Kotlety rybne w sosie pomidorowym



Składniki :

  • mrożony filet rybny około 50 dag, ewentualnie świeża ryba
  • 2 jajka 
  • sól, pieprz
  • cebula
  • tłuszcz do smażenia
  • bułka tarta lub kasza manna

       



Składniki na sos:
  • 1 mała puszka koncentratu pomidorowego, jeśli za mało użyć dwie
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • oliwa do smażenia
  • 120 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka tymianku 
  • liść laurowy, sól, pieprz, ewentualnie cukier do smaku


Przygotowanie:

  1. Mięso z ryby zmielić, ( tę zamrożoną wpierw rozmrozić ) dodać do smaku sól, pieprz, 2 małe jajka, pokrojoną drobno cebulę i wszystko dokładnie wyrobić
  2. Jeśli masa będzie zbyt rzadka dodać łyżkę lub dwie bułki tartej lub kaszy manny - wymieszać dokładnie
  3. Pozostawić na chwilę, by składniki dobrze się połączyły
  4. Formować małe płaskie kotleciki i smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiano, wpierw panierować w bułce tartej
  5. Przygotować sos; cebulę i czosnek pokroić drobno i przesmażyć na gorącym tłuszczu, aż się lekko przyrumienią
  6. Dodać przecier pomidorowy, bulion, liść laurowy i tymianek, doprawić do smaku solą i pieprzem- wymieszać
  7. Sos gotować na wolnym ogniu bez przykrycia, by się zagęścił ( mieszać, aby się nie przypalił )
  8. Ja do smaku dodałam łyżeczkę cukru
  9. Gotowy sos można zmiksować, ( ja tego nie zrobiłam bo mój blender "chwilowo" wywędrował razem z Córką studentką :) i polać nim kotlety. Przed miksowaniem wyjąć liść laurowy.
                Smacznego !

       Inspiracja - stary dodatek kulinarny GW.

19 komentarzy:

  1. Dzięki za pomysl obiad gotowy serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pysznie U Ciebie, bardzo smaczna propozycja obiadowa

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię kotlety z ryby, łatwiej się smaży. W dodatku z sosem - pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy pomysł z tym sosem pomidorowym;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię kotlety rybne, ale w sosie pomidorowym nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń
  6. nie przepadam z a rybą,ale mój synio byłby zadowolony :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawe kotlety, z pomidorowym sosem brzmi bardzo smakowicie :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. Panierowanie w kaszy mannie to znacznie lepszy sposób, niż po prostu w mące ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj , dawno nie robiłam. Ryby uwielbiamy . Pozdrawiam i dzięki za pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  10. panierka z manny? Tak jeszcze nie próbowałam! Ale wygląda świetnie, może pokuszę się o taką opcje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Manna do mięsa ryby, a panierka tradycyjna z bułki tartej.

      Usuń
  11. podoba mi się ten sposób podania ryby :) z sosikiem zawsze pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kotlety rybne jadam zdecydowanie częściej niż te mięsne :) Z sosem pomidorowym muszą być jeszcze lepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  13. smakowite, lubię takie kotleciki ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nigdy nie jadamy takich rybnych kotletów. Dużo bardziej preferujemy filet ale dzieci pewnie bardzo chętnie takimi kotlecikami się zajadają :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo lubię!
    To propozycja dla mnie.
    Pozdrawiam Cię poświątecznie.

    OdpowiedzUsuń
  16. Lubię wszystkie kotlety rybne. Takie z sosem zjem z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Kotleciki rybne mogę jeść codziennie. Uwielbiam rybę:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...