Składniki :
- mrożony filet rybny około 50 dag, ewentualnie świeża ryba
- 2 jajka
- sól, pieprz
- cebula
- tłuszcz do smażenia
- bułka tarta lub kasza manna
Składniki na sos:
- 1 mała puszka koncentratu pomidorowego, jeśli za mało użyć dwie
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- oliwa do smażenia
- 120 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka tymianku
- liść laurowy, sól, pieprz, ewentualnie cukier do smaku
Przygotowanie:
- Mięso z ryby zmielić, ( tę zamrożoną wpierw rozmrozić ) dodać do smaku sól, pieprz, 2 małe jajka, pokrojoną drobno cebulę i wszystko dokładnie wyrobić
- Jeśli masa będzie zbyt rzadka dodać łyżkę lub dwie bułki tartej lub kaszy manny - wymieszać dokładnie
- Pozostawić na chwilę, by składniki dobrze się połączyły
- Formować małe płaskie kotleciki i smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiano, wpierw panierować w bułce tartej
- Przygotować sos; cebulę i czosnek pokroić drobno i przesmażyć na gorącym tłuszczu, aż się lekko przyrumienią
- Dodać przecier pomidorowy, bulion, liść laurowy i tymianek, doprawić do smaku solą i pieprzem- wymieszać
- Sos gotować na wolnym ogniu bez przykrycia, by się zagęścił ( mieszać, aby się nie przypalił )
- Ja do smaku dodałam łyżeczkę cukru
- Gotowy sos można zmiksować, ( ja tego nie zrobiłam bo mój blender "chwilowo" wywędrował razem z Córką studentką :) i polać nim kotlety. Przed miksowaniem wyjąć liść laurowy.
Smacznego !
Inspiracja - stary dodatek kulinarny GW.
Inspiracja - stary dodatek kulinarny GW.
Dzięki za pomysl obiad gotowy serdecznie pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAle pysznie U Ciebie, bardzo smaczna propozycja obiadowa
OdpowiedzUsuńBardzo lubię kotlety z ryby, łatwiej się smaży. W dodatku z sosem - pycha!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł z tym sosem pomidorowym;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię kotlety rybne, ale w sosie pomidorowym nie próbowałam
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł na rybkę :)
OdpowiedzUsuńnie przepadam z a rybą,ale mój synio byłby zadowolony :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe kotlety, z pomidorowym sosem brzmi bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Panierowanie w kaszy mannie to znacznie lepszy sposób, niż po prostu w mące ;)
OdpowiedzUsuńOj , dawno nie robiłam. Ryby uwielbiamy . Pozdrawiam i dzięki za pomysł.
OdpowiedzUsuńpanierka z manny? Tak jeszcze nie próbowałam! Ale wygląda świetnie, może pokuszę się o taką opcje :)
OdpowiedzUsuńManna do mięsa ryby, a panierka tradycyjna z bułki tartej.
Usuńpodoba mi się ten sposób podania ryby :) z sosikiem zawsze pysznie :)
OdpowiedzUsuńKotlety rybne jadam zdecydowanie częściej niż te mięsne :) Z sosem pomidorowym muszą być jeszcze lepsze :)
OdpowiedzUsuńsmakowite, lubię takie kotleciki ;)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadamy takich rybnych kotletów. Dużo bardziej preferujemy filet ale dzieci pewnie bardzo chętnie takimi kotlecikami się zajadają :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię!
OdpowiedzUsuńTo propozycja dla mnie.
Pozdrawiam Cię poświątecznie.
Lubię wszystkie kotlety rybne. Takie z sosem zjem z przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńKotleciki rybne mogę jeść codziennie. Uwielbiam rybę:)
OdpowiedzUsuń