wtorek, 28 kwietnia 2015

Pasztet z mięsa wołowego




Składniki :
  • 80 dag chudego mięsa wołowego
  • 30 dag wątróbki wieprzowej
  • 40 dag tłustego boczku wieprzowego
  • 2 cebule
  • imbir, sól, pieprz czarny i ziołowy
  • suszona bazylia i estragon
  • bułka grahamka
  • 3 duże jajka




Przygotowanie :
  1. Mięsa włożyć do wrzącej wody wraz z obranymi cebulami w całości. Ugotować do miękkości, wątróbkę i cebulę wyjąć wcześniej, bo ugotują się najprędzej. 
  2. Bułkę namoczyć w lekko wystudzonym  rosole
  3. Po wystudzeniu wszystko zmielić, doprawić do smaku solą i ziołami, dodać wyciśniętą bułkę
  4. Wbić jajka i dokładnie wyrobić, jeśli masa zbyt sucha ( a taka będzie ze względu na wołowinę ) dodać tyle rosołu by masa się nie rozpadała
  5. Przełożyć do foremek wysmarowanych tłuszczem lub wyłożonych papierem do pieczenia
  6. Piekłam około 1 godz. w prodiżu.

Z tych składników upiekłam dwa pasztety we foremkach o wymiarach 25 x 12 cm.

Moje uwagi:
By pasztet nie był zbyt suchy należy dołożyć dość tłusty boczek. Inaczej pasztet będzie wiórowaty. Przed pieczeniem pasztetu położyłam na jego wierzch cienkie wiórki smalcu. Dobre też będą plasterki tłustego boczku.

14 komentarzy:

  1. Uwielbiam domowe pasztety... przepysznie wygląda:)
    pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki za pomysł co zrobić żeby pasztet nie był wiórowaty! To był mój odwieczny wróg w przygotowaniu pasztetu! Moja mama robiła zawsze idealny a mi wychodził suchy :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny, domowy pasztet :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam..domowe pasztety o niebo lepsze od tych kupowanych, na pewno przepyszny

    OdpowiedzUsuń
  5. Domowy smakuje najlepiej :) Ten musi być bardzo delikatny!

    OdpowiedzUsuń
  6. Domowe pasztety są najlepsze! Ja dla uzyskania lekkości najpierw do masy dodaję żółtka, a białka ubijam i dodaję pianę.

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubie pasztety, ale nie piekę często, bo mam tendencję do przesadzania z ilością. Naszczęście zawsze znajdzie się ktoś chętny do przygarnięcia :) Wołowego chyba jeszcze nie robiłam,

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam pasztety, ale z samej wołowiny nigdy nie robiłam.
    Może dlatego, że wolę mieszane...
    Chętnie spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I ten taki jest; mięso wołowe i wieprzowe, pozdrawiam :)

      Usuń
  9. wspaniały pasztet. aż mi ślinka pociekła. mniaaaaaaaaaaaaaam

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam pasztety! Muszę w końcu zrobić swój :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...