czwartek, 30 kwietnia 2015

Sezamki domowe


Przeglądałam przepisy w poszukiwaniu czegoś smacznego i prostego. A najlepiej by było można przygotować to szybko i...zjeść. Kryteria takie spełniły sezamki, jakie znalazłam u Oli in the Kitchen.
Od pewnego czasu oglądam tv seriale i taka przegryzka na pewno umili ten czas. 
Z podanych składników wychodzi tyle sezamków, że starczy mi na niejeden serial. 
Jeśli trafi się gość to na pewno będę mogła go spokojnie poczęstować takim deserem, bo sezamki pyszne są :)



Składniki :

  • 150 g cukru
  • 60 g miodu
  • 15 ml wody
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 150 g sezamu
  • 30 g masła
  • 1/2 łyżeczki sody



Przygotowanie :

  1. Na patelnię o grubym dnie wsyp cukier, dodaj miód, wodę, sól i gałkę, wymieszaj i postaw na ogniu. Mieszaj do rozpuszczenia składników ( masa będzie pyrkać)
  2. Wsyp stopniowo sezam i podgrzewaj około 5 min, dodaj masło, wymieszaj
  3. Teraz dodaj sodę i ponownie wymieszaj łącząc dobrze składniki, uważać by masy nie przypalić
  4. Wyłożyć masę najlepiej na papier do pieczenia, rozsmarować, ja przykryłam po lekkim przestudzeniu papierem i rozwałkowałam
  5. Po przestudzeniu można włożyć do lodówki, a jeśli lubisz sezamki bardziej gumowate to nie wkładaj do lodówki. Pokrój.

Moje uwagi :
Sezamki kroiłam po lekkim przestudzeniu, obawiałam się, że po całkowitym wystudzeniu podczas krojenia będą mi się kruszyły. Ale nie mogą zbyt długo leżeć w lodówce, bo kruszeją :(
  


33 komentarze:

  1. Bardzo lubię takie domowe słodkości :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają pysznie.
    Dodatek gałki jest intrygujący.
    Miłego oglądania i chrupania!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Spróbuję, bo z pewnością są super! Pozdrawiam i życzę miłego WE :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Sezamki często kupuję i jem. Warto spróbować. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam sezamki, choć do tej pory jeszcze ich sama nie robiłam, ale kiedyś musi być ten pierwszy raz:)
    Udanego długiego weekendu, pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Co jak co, ale sezamki na pewno zrobię, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Za sezamkami nie przepadam, ale te twoje są pewnie o wiele bardziej smaczne niż te ze sklepu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyrzuciłabym masło, bo jest dla mnie wielkim złem. Ale reszta składników ok :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Tez robię domowe, są o niebo lepsze

    OdpowiedzUsuń
  10. Domowe sezamki...pycha!
    słonecznej majówki:) i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Sezamki robiłam już kilka razy, smakuję wspaniale. Bardzo lubię je chrupać;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam sezamki! A takie domowe to już w ogóle :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nigdy nie robiłam sezamków w domu. Ale pyszniutko wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nigdy nie robiłam sezamków w domu. Ale pyszniutko wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyglądają fantastycznie te sezamki! :)
    Muszą być naprawdę znakomite! *.*

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo lubię, szczególnie w domowej wersji, dodatek gałki bardzo mnie zaciekawił :)

    OdpowiedzUsuń
  17. O jaaacie! W domu sezamków jeszcze nie robiłem. Twoje wyglądają ekstra! :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Pamiętam jak kiedyś w dzieciństwie zajadaliśmy się sezamkami, oj jaki to był przysmak :)) Takich domowych jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam sezamki :) muszę zrobić takie domowe...
    Udanej Majówki :) pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  20. Kocham sezam oj bardzo, a takie słodkości to już w ogóle. Robię podobne, czasem dorzucam kakao.

    OdpowiedzUsuń
  21. Domowe sezamki?! Rewelacja :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  22. Wyglądają wspaniale, już od dawna za mną chodzą;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  23. Lubię sezamki ale jeszcze nigdy nie próbowałam ich zrobić. Może się skuszę!
    Miłej niedzieli Urszulko.

    OdpowiedzUsuń
  24. Sezamki są pyszne :) Smak dzieciństwa! Trzeba je wykonać samemu :D

    OdpowiedzUsuń
  25. uwielbiam sezamki a domowe sa jeszcze lepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Wlasnie zabieralam sie za robienie!!! :D

    Wpadnij do mnie na fit frytki!
    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Zapraszam!:)

    OdpowiedzUsuń
  27. Pamiętam, jak za komuny gdzieś rzucili sezamki, to myśleliśmy, że jesteśmy w siódmym niebie! Dzisiaj moje dzieci nie lubią ich, ale ja mam jeszcze ten smak na podniebieniu...

    OdpowiedzUsuń
  28. ojoj nigdy sama nie robiłam :) pięknie wyglądają i pewnie tak też smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Śliczne, i pięknie prezentują się na zdjęciu:)

    OdpowiedzUsuń
  30. Super pomysł, musiałabym nieco dopasować ze względu na miód, ale poza tym bardz mi się podobają i wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...