- 1 kg sera mielonego z wiaderka, u mnie president
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 budyń, u mnie śmietankowy + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 masło - 20 dag
- sok z połowy cytryny
Składniki na ciasto na spód :
- 30 dag mąki, ja dałam 15 dag krupczatki i 15 dag zwykłej pszennej
- 10 dag cukru
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 15 dag masła
Przygotowanie :
- Z mąki, masła, proszku i cukru zagniotłam szybko kruche ciasto, zostawiłam na 15 min. w chłodnym miejscu
- Po tym czasie rozwałkowałam i wylepiłam nim blaszkę o wymiarach 24 cm średnicy, ale lepsza będzie większa
- Piekłam przez około 50 min. w temp. 180 *C, u mnie był to prodiż
- Do garnka włożyłam ser, masło, cukier i sok z cytryny, wymieszałam i postawiłam na ogniu
- Mieszałam do połączenia składników, wbiłam jajka i ciągle mieszając gotowałam na małym ogniu
- W garnuszku ze szklanką mleka rozmieszałam budyń i mąkę ziemniaczaną, wlałam do masy serowej i ciągle mieszając zagotowałam
- Po wystudzeniu ( ale nie całkowitym ), masę ostrożnie przelałam dużą łyżką na wystudzone ciasto, udekorowałam. Pozostawiałam do zupełnego zastygnięcia.
Moje uwagi :
Ciasto należy upiec w takiej foremce by masę serową można było całkowicie przelać na ciasto. Moja foremka była za mała i pozostałą masę serową przelałam na głęboki talerz.
Przepis jaki znalazłam u Marysi nie podawał wymiaru foremki, stąd mój błąd.
Smakował moim domownikom :)
Jedynie do czego mam zastrzeżenia, to to, że ciasto pod sernikiem na środku po przelaniu masy serowej było wilgotne, boki były kruche i do końca suche.
Ja uwielbiam serniki. Wyszedł Ci super i jeden kawałek podkradam :)
OdpowiedzUsuńO, dawno nie robiłam sernika gotowanego.
OdpowiedzUsuńJa piekę trzy placki i przekładam ciepłym serem. Powstaje serowy przekładaniec.
Mój przepis tu http://kuchniaipasja.blox.pl/2013/01/Sernik-gotowany.html
OdpowiedzUsuńJaki pyszny serniczek. Jeszcze nigdy nie robiłam gotowanego :)
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńPiękny sernik ci wyszedł :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Pycha!! Lubie gotowane serniki
OdpowiedzUsuńKocham każdy sernik, a Twój to w ogóle do mnie woła...:)
OdpowiedzUsuńJa wolę klasyczny, wiedeński - przygotowywany jak najlepszą, czyli okrężną drogą. Mam na myśli własnoręczne kręcenie przez maszynkę chudego twarogu i całą tą resztę czynności, która przeważnie przeraża i skłania do 'chodzenia na łatwiznę' :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękny... i na pewno bardzo smaczny:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam wiosennie i smacznego:)
Mniam jak ja lubię takie serniczki :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki, ale gotowanego nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńBardzo Ci dziękuję za ten przepis :))))) Pozdrawiam gorąco
OdpowiedzUsuńSuper sernik :) Czaimy się na taki gotowany ale jakoś na razie coś innego zawsze nam wypada :D
OdpowiedzUsuńapetycznie się prezentuje, fajnie udekorowany :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam takiego sernika, widzę jednak, że musi smakować pysznie, jest taki delikatny :)
OdpowiedzUsuńGotowanego sernika jeszcze nie robiłam :) Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńPyszny. Jeszcze takiego nie jadłam.
OdpowiedzUsuńale by mi sie przydał choć kawałeczek....
OdpowiedzUsuńCzęstuj choć oczy :)
UsuńWitaj Uleńko !! Sernik wygląda apetycznie i cieszy mnie ,że smakował. Zawsze go piekę raczej w prostokątnej blaszce.
OdpowiedzUsuńMoja blaszka okrągła jest do tarty , jest naprawdę duża . Muszę zmierzyć jej średnicę. Następnym razem będę podawać wymiary foremek to świetna uwaga. Można spróbowac podpiec spód , ale w przepisie nie było podane. Pozdrawiam !!!
Marysiu, sernik był smaczny :) Ciasto podpiekłam. A sernik z każdym dniem był coraz smaczniejszy, dziękuje za przepis i serdecznie pozdrawiam :)
Usuńostatnio chodzi za mną sernik, a ten wydaje się być na miarę moich możliwości :)
OdpowiedzUsuńAleż pyszności :))) uwielbiam serniki, muszę koniecznie wypróbować z Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko, Agness:)
Gotowany sernik to jeden z moich ulubionych i ze wzgledu na smak i na łatwość przygotowania
OdpowiedzUsuńChętnie zjadłabym taką porcję. Jestem sernikowym łasuchem. A Twój sernik wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńOd jakiegoś czasu chodzi za mną taki gotowany serniczek, więc przepis sobie zapisuję ;)
OdpowiedzUsuń