czwartek, 23 kwietnia 2015

Chleb Adama



Składniki na 1 bochenek :

  • 700 g mąki pszennej chlebowej
  • 25 g miękkiego masła
  • 1 saszetka suchych drożdży (7 g ) lub 14 g świeżych
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli


przepis stąd

Przygotowanie :

  1. W większej misce wymieszać mąkę z solą, dodać masło. Dosypać drożdże i cukier. Dodać mleko, wodę i wyrobić ciasto.  Wyrabiać na oprószonej powierzchni, aż będzie gładkie i elastyczne, starając się nie dosypywać mąki
  2. Pozostawić w misce, przykryte ściereczką, do dwukrotnego powiększenia objętości
  3. Ciasto po urośnięciu uderzyć pięścią, lekko wyrobić, uformować owalny bochenek, wyłożyć na blachę oprószoną mąką. Przykryć ponownie, pozostawić na 30 minut, lub dłużej do podwojenia objętości i napuszenia
  4. Używając ostrego noża naciąć chleb kilkakrotnie, oprószyć mąką
  5. Piekarnik rozgrzać do 230 *C i piec bochenek przez 10 min. Później piec kolejne 20-25 min w temp. 200 *C. Gotowy chleb powinien być wyrośnięty, brązowy i brzmieć głucho po uderzeniu od spodu. Studzić na kratce.

Ten chleb upiekł Adam, który ostatnio zadziwił mnie przyrządzoną przez siebie karkówką :)
A, że wypiek chleba wydaje się dość prosty podaję go do wypróbowania.

19 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy chlebek. Z chęcią go zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale wygląda:)
    pozdrawiam słonecznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Za w pełni pszenny podziękuję. Co kto lubi.

    OdpowiedzUsuń
  4. Aż czuję jak pachnie. Bardzo efektowny wypiek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny, pomysłowy blog! Zapraszam do mnie i do komentowania :) http://eathealthyandkeepfit.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo smacznie wygląda, zjadłabym taka pajdę z masełkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  7. kradnę przepis :) uwielbiam takie pieczywo :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Aż słyszę jak musi chrupać ten chlebek! Wygląda pysznie... Przez Ciebie zgłodniałam, a przecież już tak późna godzina ;)

    Pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie wygląda, napewno jest przepyszny

    OdpowiedzUsuń
  10. Chleb wygląda super. Masełko do tego i jestem w niebie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękne chleb :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. Jeszcze nigdy nie piekłam chleba dlatego , że sama nie jem. Kalorie chlebowe zastępuję ciastami które lubię piec i niestety też jeść.Ten chlebek wygląda na lekki i chrupki. Miłego weekendu Uleńko.

    OdpowiedzUsuń
  13. Chleb pięknie wyrośnięty :) I co tam, że pszenny. Raz na jakiś czas można sobie pozwolić :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wpadłam życzyć miłego weekendu bo zaglądam regularnie ale czas nie pozwala na pisanie albo już zmęczenie. Pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Odpowiedzi
    1. myślę, ze może się wtedy nie udać :(
      Proporcje składników obliczone są na mąkę pszenną, pozdrawiam :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...