Składniki na 1 bochenek :
- 700 g mąki pszennej chlebowej
- 25 g miękkiego masła
- 1 saszetka suchych drożdży (7 g ) lub 14 g świeżych
- 150 ml ciepłego mleka
- 300 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
przepis stąd
Przygotowanie :
Przygotowanie :
- W większej misce wymieszać mąkę z solą, dodać masło. Dosypać drożdże i cukier. Dodać mleko, wodę i wyrobić ciasto. Wyrabiać na oprószonej powierzchni, aż będzie gładkie i elastyczne, starając się nie dosypywać mąki
- Pozostawić w misce, przykryte ściereczką, do dwukrotnego powiększenia objętości
- Ciasto po urośnięciu uderzyć pięścią, lekko wyrobić, uformować owalny bochenek, wyłożyć na blachę oprószoną mąką. Przykryć ponownie, pozostawić na 30 minut, lub dłużej do podwojenia objętości i napuszenia
- Używając ostrego noża naciąć chleb kilkakrotnie, oprószyć mąką
- Piekarnik rozgrzać do 230 *C i piec bochenek przez 10 min. Później piec kolejne 20-25 min w temp. 200 *C. Gotowy chleb powinien być wyrośnięty, brązowy i brzmieć głucho po uderzeniu od spodu. Studzić na kratce.
Ten chleb upiekł Adam, który ostatnio zadziwił mnie przyrządzoną przez siebie karkówką :)
A, że wypiek chleba wydaje się dość prosty podaję go do wypróbowania.
A, że wypiek chleba wydaje się dość prosty podaję go do wypróbowania.
Idealnie...
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy chlebek. Z chęcią go zrobię :-)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam słonecznie
Za w pełni pszenny podziękuję. Co kto lubi.
OdpowiedzUsuńAż czuję jak pachnie. Bardzo efektowny wypiek :)
OdpowiedzUsuńFajny, pomysłowy blog! Zapraszam do mnie i do komentowania :) http://eathealthyandkeepfit.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie wygląda, zjadłabym taka pajdę z masełkiem:)
OdpowiedzUsuńkradnę przepis :) uwielbiam takie pieczywo :)
OdpowiedzUsuńAż słyszę jak musi chrupać ten chlebek! Wygląda pysznie... Przez Ciebie zgłodniałam, a przecież już tak późna godzina ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko!
Pięknie wygląda, napewno jest przepyszny
OdpowiedzUsuńDoskonały chleb! :)
OdpowiedzUsuńChleb wygląda super. Masełko do tego i jestem w niebie :)
OdpowiedzUsuńPiękne chleb :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Piękny chlebek :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie piekłam chleba dlatego , że sama nie jem. Kalorie chlebowe zastępuję ciastami które lubię piec i niestety też jeść.Ten chlebek wygląda na lekki i chrupki. Miłego weekendu Uleńko.
OdpowiedzUsuńChleb pięknie wyrośnięty :) I co tam, że pszenny. Raz na jakiś czas można sobie pozwolić :)
OdpowiedzUsuńWpadłam życzyć miłego weekendu bo zaglądam regularnie ale czas nie pozwala na pisanie albo już zmęczenie. Pozdrawiam :D
OdpowiedzUsuńA moźna go upiec na innej mące?
OdpowiedzUsuńmyślę, ze może się wtedy nie udać :(
UsuńProporcje składników obliczone są na mąkę pszenną, pozdrawiam :)