Tę smaczną potrawę przygotował Adam, który według mnie ma zadatki na wspaniałego kucharza:)
Młody, zdolny człowiek, mający świetne poczucie smaku.
Gratuluję Adamie, raz jeszcze, chylę czoła przed tym daniem :)
Składniki :
- około 80 dag karczku
- 3 strąki czerwonej papryki
- 2 płaskie łyżeczki koncentratu pomidorowego
- świeżo mielony pieprz, sól, słodka mielona papryka
- 4 plastry parzonej wędzonej szynki
- 20 dag ementalera
- cebula, olej
- 2 pomidory
- 150 ml keczupu
Ilość składników dość spora, ale warto zainwestować w to danie np. na świąteczną okazję.
I zaskoczyć nią gości :)
Przygotowanie :
- Mięso umyć i osuszyć, naciąć od prawej do lewej strony wzdłuż szerszego boku od góry, tak aby karczek nie został rozcięty na grubość 1 cm ( nie przekroić )
- Tak samo naciąć mięso na wysokości 1/3 od dołu od strony lewej do prawej.
- Mięso rozłożyć tak, aby powstał długi, płaski kawałek. Płat naciąć kilkakrotnie na ukos.
- Umyte strąki papryki pokroić na ćwiartki , włożyć do wrzącej wody i gotować około 8-10 min.
- Paprykę po ugotowaniu i wystudzeniu obrać ze skórki
- Przygotowany wcześniej płat mięsa posmarować koncentratem pomidorowym, posypać solą i słodką papryką
- Ułożyć na nim plastry szynki, kawałki papryki i pokrojony w cienkie plasterki ser ( ser kładziemy na papryce)
- Mięso zwinąć jak roladę, owinąć nicią i oprószyć solą i pieprzem
- W dość dużej brytfannie rozgrzać olej i obsmażyć mięso z każdej strony
- Cebule obrać i pokroić w spore kawałki, umyte pomidory również pokroić w kawałki
- Przygotowane w ten sposób warzywa poddusić wraz z mięsem
- Następnie włożyć brytfankę do piekarnika
- Po upieczeniu wyjąć mięso z brytfanki i pozostawić na 10 min. do ostygnięcia, po czym pokroić w plastry jak na zdjęciu
- Wymieszać keczup z sosem powstałym w czasie pieczenia mięsa , zagotować, jeśli trzeba doprawić do smaku i polać nim roladę.
Temp. pieczenia 160-180 *C, około 70 min.
Tę pieczeń można też przyrządzić na kuchence na wolnym ogniu. Wówczas trzeba dusić roladę przez mniej więcej 1 godz.
Nie udzielę Wam bliższych praktycznych wskazówek co do przyrządzenia karkówki, ponieważ jadłam ją po raz pierwszy, gościnnie i z opadniętą szczeną...Sama jeszcze nie zdążyłam zrobić.
Jak dla mnie nie jest to "prosta potrawa", ale smaczna, stąd ten przepis na moim blogu...
Adam podpatrzył przepis z książki "Domowe obiady dla całej rodziny" ( z niemieckiego przełożyła Aldona Zaniewska )
Super to wygląda !!!!! Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie;)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe danie, karkówka wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńzapowiada się ciekawie :)
OdpowiedzUsuńCiekawa ta karkówka, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Mniam ale bym schrupała. Muszę koniecznie wypóbować przepis i zaskoczyć gości:)
OdpowiedzUsuńWarto zrobić, polecam !
Usuńale fajny pomysł, chętnie wykorzystam:)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda! Ciekawi mnie jej smak.
OdpowiedzUsuńBardzo dobra, chciałoby się zjeść więcej niż jedną porcję...
Usuńwygląda tak apetycznie że już ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńŚwietnie zrobione mięso :)
OdpowiedzUsuńnie jem mięsa ale danie musiało być pyszne :)
OdpowiedzUsuńNo właśnie, widać, że mężczyzna gotował. W końcu jak wiadomo jedzenie też ma gender ;)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo zachęcająco, z chęcią bym zjadła tak przyrządzoną karkóweczkę:)
OdpowiedzUsuńNom wygląda smakowicie :D
OdpowiedzUsuńDobry patent na rozcinanie mięsa na roladę. Ja robiłam to do tej pory metodą strugania grubego wióra z okrąglaka, wiesz co mam na myśli :-D Ale łatwo o ujechanie noża, ta metoda jest prostsza, dziękuję :-)
OdpowiedzUsuńMniam, ale apetyczna! :)
OdpowiedzUsuńZnakomita ta karkówka :) Zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńLubię karkówkę, a przepis faktycznie jest ciekawy.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)