czwartek, 26 marca 2015

Szwedzkie ciasto z jabłkami

To jedno z prostszych ciast jakie piekłam. A jest tak smaczne i szybkie do zrobienia, że szczerze polecam. Po znalezieniu tego przepisu stąd  długo zwlekałam by je upiec. Niepotrzebnie. Teraz już wiem, ze będzie to jedno ze "sztandarowych" ciast mojej kuchni :)
Do jego zrobienia nie potrzebny jest żaden robot czy mikser, wystarczy widelec...
A do takiego ciasta pasują lody, bita śmietana lub po prostu wystarczy posypać je cukrem pudrem :)
Do świąt Wielkanocnych jeszcze trochę czasu, ale już dziś polecam ten prosty jabłecznik :)





Składniki :

  • 1 i 1/2 szklanka mąki
  • 1/2 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 115 g masła
  • 1-2 jajka
  • 4-5 średnich jabłek, u mnie były 4 , ale można dać 5
  • mielony imbir, gałka muszkatołowa, cynamon




Przygotowanie :

  1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, proszek do pieczenia, dodajemy pokrojone (dość miękkie) w drobną kostkę masło i całość ugniatamy widelcem do momentu, aż zacznie przypominać kruszonkę
  2. W tym momencie dodajemy jedno jajko i energicznie wyrabiamy na jednolite, nie lepiące się do rąk ciasto ( razie potrzeby dosypując mąki lub dodając drugie jajko )
  3. Ciasto dzielimy na 2 części, tą większą z nich wykładamy dno wysmarowanej masłem oraz wysypanej mąką tortownicy (20-23 cm), wylepiamy też brzegi formy
  4. Na tarce o grubych oczkach ścieramy obrane jabłka, mieszamy z kaszą manną i wykładamy na ułożoną wcześniej podstawę ciasta, tak aby masa nie dotykała brzegów ciasta we foremce
  5. Masę jabłkową posypujemy mieszanką imbiru, cynamonu oraz gałki muszkatołowej i przykrywamy pozostałą mniejszą częścią rozwałkowanego ciasta. Układając je tak aby dokładnie zlepić brzegi, wszelki dziury w cieście dokładnie zlepiamy
  6. Ciasto pieczemy w temp. 170 *C ( z termoobiegiem ) lub 200 *C bez termoobiegu przez około 35-45 min, pieczemy do zarumienienia. U mnie była to niewielka foremka w kształcie serca, ciasto piekłam w prodiżu.
Moje uwagi :
do masy jabłkowej, której nie przesmażałam dodałam 2 łyżki kaszy manny, po to by podczas pieczenia masa nie zrobiła się zbyt ciapowata, bo wtedy mógłby zrobić się zakalec.
Spód ciasta na którym rozłożyłam jabłka posypałam bułką tartą.
Do ciasta użyłam jednego dużego jajka. Po jego dodaniu wmieszałam je wpierw widelcem, a potem już krótką chwilę mokrymi rękoma.
Ciasto na blogu z którego zaczerpnęłam przepis ma kilka pozytywnych opinii, dlatego w takim okresie przedświątecznym warto nastawić się na mało kłopotliwe pieczenie, polecam :)






32 komentarze:

  1. Ciasta z jabłkami, a zwłaszcza t szybkie to jest to co lubię.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie ciasta, mało skomplikowane, proste, świetny przepis, wart wypróbowania!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie ciekawe to ciacho! Zapisuję przepis, na pewno zrobię :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Super ciasto, nie widziałam, że takie istnieje, bardzo ciekawy pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygląda. wspaniałe ciasto

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudnie wygląda to serducho zarówno z wierzchu jak i w środku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. nie zawsze tylko wyszukane ciasta są coś warte.. :)
    Czasem te najprostsze a skrywają niezapomniane smaki! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. pychoteczka:) uwielbiam takie ciacha!

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo smaczne ciacho :) uwielbiam ciasta z jabłkami :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cieszę się, że używasz słowa jabłecznik. Tak się mówiło w moich rodzinnych stronach. W Krakowie mówi się: szarlotka.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dawno tu nie zaglądałam. Jakoś ostatnio żyję głównie ogrodem i dni mi się skurczyły. Na kuchenne szaleństwa też czasu brakuje. Ciasto wygląda bardzo apetycznie ale mam ochotę na tą karkóweczkę z poprzedniego posta. Może na Święta?
    Przesyłam uściski.

    OdpowiedzUsuń
  12. Super ciasto zagniatane , w sumie może być do każdych owoców. Takie malo wyszukane są najlepsze , domowe i swojskie. Pozdrawiam Uleńko wiosennie !!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepysznie wygląda, koniecznie muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  14. W dzisiejszym zabieganym świecie (przynajmniej taki jest mój :( ) szcególnie cenne są te przepisy, które nie są zbyt pracochłonne:) Ciasto wygląda bardzo apetycznie i na pewno je zrobię, bo uwielbiam Jabłuszka! Pozdrawiam cieplutko i dziękuję za odwiedziny:) Ania

    OdpowiedzUsuń
  15. PYSZNE- SERDECZNOŚCI ŚWIATECZNE POZDRAWIAM
    KLIK

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciasta z jabłkami są najlepsze na świecie!

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda pysznie :) mam ochotę upiec....
    Ps. Też mam serduszkową formę :))

    OdpowiedzUsuń
  18. Hmmmm, jak tu u Ciebie smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Zjadłabym takie ciasto, oj zjadłabym ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Mmm, prezentuje się niezwykle kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Apetycznie wygląda muszę spróbować upiec:)))

    OdpowiedzUsuń
  22. Wspaniałe niecodzienne ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Z ciastami z jabłkami tak już jest, że zawsze wszystkim smakują. Zachęciła mnie prostota wykonania i zapisałam sobie przepis.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...