wtorek, 24 marca 2015

Karkówka Adama - palce lizać


Tak pięknie przyrządzoną karkówką zostałam poczęstowana w gościnnym domu Państwa M.
Tę smaczną potrawę przygotował Adam, który według mnie ma zadatki na wspaniałego kucharza:)
Młody, zdolny człowiek, mający świetne poczucie smaku.
Gratuluję Adamie, raz jeszcze, chylę czoła przed tym daniem :)




Składniki :

  • około 80 dag karczku 
  • 3 strąki czerwonej papryki
  • 2 płaskie łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • świeżo mielony pieprz, sól, słodka mielona papryka
  • 4 plastry parzonej wędzonej szynki
  • 20 dag ementalera
  • cebula, olej
  • 2 pomidory 
  • 150 ml keczupu
Ilość składników dość spora, ale warto zainwestować w to danie np. na świąteczną okazję. 
I zaskoczyć nią gości :)

Przygotowanie :
  1. Mięso umyć i osuszyć, naciąć od prawej do lewej strony wzdłuż szerszego boku od góry, tak aby karczek nie został rozcięty na grubość 1 cm ( nie przekroić )
  2. Tak samo naciąć mięso na wysokości 1/3 od dołu od strony lewej do prawej.
  3. Mięso rozłożyć tak, aby powstał długi, płaski kawałek. Płat naciąć kilkakrotnie na ukos.
  4. Umyte strąki papryki pokroić na ćwiartki , włożyć do wrzącej wody i gotować około 8-10 min.
  5. Paprykę po ugotowaniu i wystudzeniu obrać ze skórki
  6. Przygotowany wcześniej płat mięsa posmarować koncentratem pomidorowym, posypać solą i słodką papryką
  7. Ułożyć na nim plastry szynki, kawałki papryki i pokrojony w cienkie plasterki ser ( ser kładziemy na papryce)
  8. Mięso zwinąć jak roladę, owinąć nicią  i oprószyć solą i pieprzem
  9. W dość dużej brytfannie rozgrzać olej i obsmażyć mięso z każdej strony
  10. Cebule obrać i pokroić w spore kawałki, umyte pomidory również pokroić w kawałki
  11. Przygotowane w ten sposób warzywa poddusić wraz z mięsem
  12. Następnie włożyć brytfankę do piekarnika
  13. Po upieczeniu wyjąć mięso z brytfanki i pozostawić na 10 min. do ostygnięcia, po czym pokroić w plastry  jak na zdjęciu
  14. Wymieszać keczup z sosem powstałym w  czasie pieczenia mięsa , zagotować, jeśli trzeba doprawić do smaku i polać nim roladę.
Temp. pieczenia 160-180 *C, około 70 min.
Tę pieczeń można też przyrządzić na kuchence na wolnym ogniu. Wówczas trzeba dusić roladę przez mniej więcej 1 godz.

Nie udzielę Wam bliższych praktycznych wskazówek co do przyrządzenia karkówki, ponieważ jadłam ją po raz pierwszy, gościnnie i  z opadniętą szczeną...Sama jeszcze nie zdążyłam zrobić.
Jak dla mnie nie jest to "prosta potrawa", ale smaczna, stąd ten przepis na moim blogu...


Adam podpatrzył przepis z książki "Domowe obiady dla całej rodziny" ( z niemieckiego przełożyła Aldona Zaniewska )


20 komentarzy:

  1. Super to wygląda !!!!! Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawe danie, karkówka wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. zapowiada się ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawa ta karkówka, wygląda smakowicie :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam ale bym schrupała. Muszę koniecznie wypóbować przepis i zaskoczyć gości:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale fajny pomysł, chętnie wykorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetnie wygląda! Ciekawi mnie jej smak.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dobra, chciałoby się zjeść więcej niż jedną porcję...

      Usuń
  8. wygląda tak apetycznie że już ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. nie jem mięsa ale danie musiało być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. No właśnie, widać, że mężczyzna gotował. W końcu jak wiadomo jedzenie też ma gender ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda bardzo zachęcająco, z chęcią bym zjadła tak przyrządzoną karkóweczkę:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dobry patent na rozcinanie mięsa na roladę. Ja robiłam to do tej pory metodą strugania grubego wióra z okrąglaka, wiesz co mam na myśli :-D Ale łatwo o ujechanie noża, ta metoda jest prostsza, dziękuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Znakomita ta karkówka :) Zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Lubię karkówkę, a przepis faktycznie jest ciekawy.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...