Składniki zaczynu :
Składniki mieszamy w misce i pozostawiamy pod przykryciem na 12- 14 godz. w ciepłym miejscu.
Ciasto właściwe:
Przygotowanie :
- Wszystkie składniki ciasta mieszamy i wyrabiamy łyżką około 5 minut. Pozostawiamy ciasto na 30 minut, aby odpoczęło. miód rozpuściłam w wodzie
- Przygotowujemy 2 foremki o wymiarach 30 x 11 smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką.
- Chwilę ciasto wyrabiamy po odpoczynku i wykładamy do foremek. Pozostawiamy do wyrośnięcia.
- Pieczemy w temp. 230 *C przez 15 min. Dopiekamy 30 min. w temperaturze 210 *C.
* Mąka sitkowa przygotowana przeze mnie z mąki żytniej typ 720 i żytniej razowej typ 2000 /pół na pół/
przepis stąd
Chleb przygotowany przez Danusię rósł u niej około 80 min. Mój przez to, że w domu było chłodno pozostawiałam na całą noc. Wypróbuje go zatem jeszcze w sezonie jesiennym, gdy w domu jest cieplutko :)
Też czasem piekę chleb. Muszę spróbować z takimi dodatkami.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis :-) z chęcią go spróbuję upiec :-)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa propozycja chleba na słodko.Z dodatkiem masła i owoców na wierzchu jeszcze pyszniej;)
OdpowiedzUsuńTakiego chleba nie próbowałam, a szkoda bo wygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy chlebek, zjadłabym kromkę :)
OdpowiedzUsuńTaki chlebek to śmiało może startować o miano ciasta :)
OdpowiedzUsuńjabłko i banan w chlebie? Jak to wiele można się uczuć, czytając takie ciekawe blogi :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam poniedziałkowo:)
Chleb na słodko to jest to! Pychotka :D
OdpowiedzUsuńPyszny musi być taki chlebek:)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis. Interesujące połączenie smaków, na pewno warto spróbować :)
OdpowiedzUsuńPyszny ,domowy chleb.
OdpowiedzUsuńPodziwiam Cię Urszulko za te wspaniałe, proste potrawy- dla każdego, to wielka sztuka!
OdpowiedzUsuńbaaardzo intrygujące połączenie! z chęcią bym się skusiła na kromeczkę.. :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł :) Taki chlebek musi mieć bardzo ciekawy smak.
OdpowiedzUsuńUpiec dobry chleb to zawsze wyzwanie. Piękny okaz wypiekłaś. Wygląda bardzo smakowicie. Chętnie odkroiłabym sobie kromeczkę, żeby spróbować :)
OdpowiedzUsuńŚwietne przepisy:-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz i odwiedziny u mnie :-)
Bardzo ciekawy przepis, może i ja kiedyś odważę się upiec swój chlebek:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńChlebek z bananem? Podoba mi się ten pomysł:)
OdpowiedzUsuńsuper chlebek :) sama mam fazę na pieczenie chlebów i zachwycam się nimi, kiedy oglądam czyjeś dzieła :)
OdpowiedzUsuńUrszula, niepotrzebnie pozostawiłaś ciasto do wyrośnięcia na całą noc. Trzeba było włożyć foremkę z ciastem do piekarnika i włączyć żarówkę, aby wyrósł. Dlatego chleb wyszedł gliniasty. Poza tym widzę, że coś nie tak jest z Twoim piekarnikiem,nie dopieka spodu i boków. To takie moje szczere uwagi na przyszłość.
OdpowiedzUsuńDanusiu masz racje mój piekarnik jest słaby do pieczenia chleba :( dlatego najlepiej udają się te na drożdżach, dzięki za uwagi, pozdrawiam .
UsuńWygląda super :) i pewnie tak smakuje. Chleby domowe są po prostu najlepsze :)
OdpowiedzUsuń