poniedziałek, 25 maja 2015

Chleb z jabłkiem i bananem





 Składniki zaczynu :
  • 35 g zakwasu,
  • 160 g mąki żytniej typ 1400 / sitkowa */
  • 135 g wody,
  • 180 g tartego jabłka ze skórką.

Składniki mieszamy w misce i pozostawiamy pod przykryciem na 12- 14 godz. w ciepłym miejscu.


Ciasto właściwe:
  • cały zaczyn,
  • 230 g mąki żytniej typ 720,
  • 300 g mąki pszennej chlebowej  ( u mnie pszenna typ 750)
  • 300 g wody,
  • 220 g rozgniecionego na papkę banana,
  • 15 g soli
  • łyżka miodu
Przygotowanie :


  1. Wszystkie składniki ciasta mieszamy i wyrabiamy łyżką około 5 minut. Pozostawiamy ciasto na 30 minut, aby odpoczęło. miód rozpuściłam w wodzie
  2.  Przygotowujemy 2 foremki o wymiarach 30 x 11 smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką.
  3. Chwilę ciasto wyrabiamy po odpoczynku i wykładamy do foremek. Pozostawiamy do wyrośnięcia.
  4. Pieczemy w temp. 230 *C przez 15 min. Dopiekamy 30 min. w temperaturze 210 *C.
* Mąka sitkowa przygotowana przeze mnie  z mąki żytniej typ 720 i żytniej razowej typ 2000 /pół na pół/

przepis stąd 
Chleb przygotowany przez Danusię rósł u niej około 80 min. Mój przez to, że w domu było chłodno pozostawiałam na całą noc. Wypróbuje go zatem jeszcze w sezonie jesiennym, gdy w domu jest cieplutko :)

23 komentarze:

  1. Też czasem piekę chleb. Muszę spróbować z takimi dodatkami.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny przepis :-) z chęcią go spróbuję upiec :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawa propozycja chleba na słodko.Z dodatkiem masła i owoców na wierzchu jeszcze pyszniej;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takiego chleba nie próbowałam, a szkoda bo wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawy chlebek, zjadłabym kromkę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Taki chlebek to śmiało może startować o miano ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jabłko i banan w chlebie? Jak to wiele można się uczuć, czytając takie ciekawe blogi :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny przepis:)
    pozdrawiam poniedziałkowo:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Chleb na słodko to jest to! Pychotka :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszny musi być taki chlebek:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciekawy przepis. Interesujące połączenie smaków, na pewno warto spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Podziwiam Cię Urszulko za te wspaniałe, proste potrawy- dla każdego, to wielka sztuka!

    OdpowiedzUsuń
  13. baaardzo intrygujące połączenie! z chęcią bym się skusiła na kromeczkę.. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Super pomysł :) Taki chlebek musi mieć bardzo ciekawy smak.

    OdpowiedzUsuń
  15. Upiec dobry chleb to zawsze wyzwanie. Piękny okaz wypiekłaś. Wygląda bardzo smakowicie. Chętnie odkroiłabym sobie kromeczkę, żeby spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetne przepisy:-)
    Dziękuję za komentarz i odwiedziny u mnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo ciekawy przepis, może i ja kiedyś odważę się upiec swój chlebek:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  18. Chlebek z bananem? Podoba mi się ten pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  19. super chlebek :) sama mam fazę na pieczenie chlebów i zachwycam się nimi, kiedy oglądam czyjeś dzieła :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Urszula, niepotrzebnie pozostawiłaś ciasto do wyrośnięcia na całą noc. Trzeba było włożyć foremkę z ciastem do piekarnika i włączyć żarówkę, aby wyrósł. Dlatego chleb wyszedł gliniasty. Poza tym widzę, że coś nie tak jest z Twoim piekarnikiem,nie dopieka spodu i boków. To takie moje szczere uwagi na przyszłość.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danusiu masz racje mój piekarnik jest słaby do pieczenia chleba :( dlatego najlepiej udają się te na drożdżach, dzięki za uwagi, pozdrawiam .

      Usuń
  21. Wygląda super :) i pewnie tak smakuje. Chleby domowe są po prostu najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...