środa, 6 maja 2015

Pulpety w sosie koperkowym



Składniki :

  • 50 dag mięsa mielonego
  • 1 cebula 
  • 3-4 łyżki bułki tartej, a jeśli nie mamy bułki może być kasza manna
  • 2 małe lub 1 duże jajko
  • sól, pieprz, kilka kropli magii, liść laurowy



Przygotowanie :

  1. Do mięsa dodajemy pokrojoną przesmażoną (przestudzoną ) cebulę, przyprawy oraz jajka i bułkę tartą
  2. Dokładnie wyrabiamy wpierw widelcem, a potem najlepiej mokrymi rękoma
  3. Do garnuszka wlewamy wodę, wrzucamy liść laurowy, sól i kilka ziaren pieprzu ziarnistego
  4. Do wrzącej wody wkładamy stopniowo uformowane pulpety, pozwalamy pogotować się im kilka minut ( nie dłużej niż 5 min )
  5. Zestawiamy z ognia ( pulpety można wyjąć na miseczkę ) i przygotowujemy sos koperkowy
  6. Na patelnię kładziemy ze 2-3 łyżki masła klarowanego, po rozpuszczeniu dokładamy mąkę i energicznie mieszamy, wsypujemy drobno pokrojony koperek- mieszamy do połączenia składników
  7. Przygotowany sos przekładamy do garnuszka w którym gotowaliśmy pulpety (garnuszek stawiamy na ogniu ) i mieszamy podczas gotowania, by nie zrobiła się "klucha"
  8. Doprawiamy kilkoma kroplami maggi, pieprzem mielonym, ewentualnie solą do smaku
  9. Dokładamy odłożone pulpety, jeśli trzeba podgrzewamy, gotowe :)

Składniki na sos:

  • pęczek koperku
  • około 2 łyżek mąki
  • sól, pieprz, maggi
  • masło klarowane
Jeśli sos po dołożeniu pulpetów byłby za mało gęsty można zrobić jeszcze tzw."zatrzepkę" na wodzie i dolać, chwilę pogotować całość.


W moim menu są też pulpety w sosie pomidorowym.












29 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie pulpety. Już jako dziecko lubiłam ich smak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. robimy te pulpety podobnie :) ja je uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Naprawdę ciekawy wpis, podoba mi się estetyka twoich postów. Mam małe pytanie czy problemem było by otrzymanie twojej opinii o naszej stronie www.blondynkitezgraja.pl ? Być może zainteresuje Cię też wpis, który dzisiaj wstawił Marek dotyczący naszego nowego projektu rysunkowego http://blondynkitezgraja.pl/bayonetta-level-88/

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepyszna propozycja.Koperek jest genialny to takiego dania;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja mama często takie robi... uwielbiam:)
    pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  6. po prostu pyszna klasyka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam, to moje ulubione danie, dawniej:) Teraz tylko mój M je jada i wnuczek.Obaj bardzo lubią delikatne pulpeciki.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wglądają przepysznie :)
    http://zycieaneczki.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. Ślinianki mi pracują już ochoczo... Uwielbiam wszystko, co z koperkiem, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Klopsiki, sosik koperkowy czegóż chcieć więcej :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię w taki sposób podane pulpety. Koperek zawsze i wszędzie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. ja zawsze robię z kaszą manna w sosie pomidorowym, muszę kiedy wypróbowac w koperkowym :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam sos koperkowy, mniammm... ale pulpety mnie brzydzą :-P.

    OdpowiedzUsuń
  14. Takie lubię najbardziej!
    Musi być mnóstwo koperku i mięso cielęce.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  15. apetyczne danie! sos koperkowy taki wiosenny;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Lubię takie pulpety, pyszny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ale zrobiłaś mi smaka tymi pulpetami:) Chyba sobie takie ugotuję na weekend:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Pulpety robię zawsze na oko , przepiszę Twój precyzyjny przepis . Zaglądnę jeszcze do przepisu pulpety w sosie pomidorowym. Kiedyś mój mąż miał dosłownie " alergię " na kpoerek , wydłubywał z ziemniaków każde żdziebełko , po 40 - stce mu sie odmieniło i teraz uwielbia może to juz starość ? hihi . Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  19. Super, uwielbiam koperek:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam pulpety a w sosie koperkowym - to te moje ulubione <3 Ojjj zjadłabym je teraz :) !

    OdpowiedzUsuń
  21. Świetne danie, wczoraj jadłam podobne, ale z ryby :)

    OdpowiedzUsuń
  22. No i zrobiłam dzisiaj Twoje pulpeciki. Wyszły super, mimo, że do mięsa nie dodałam jajka (pogubiłam się chyba w przepisie) Podałam je z grzankami z bułki paryskiej, które przed włożeniem do pieca posmarowałam masłem czosnkowym. Małżonek w siódmym niebie... a ja dziękuję za kolejny udany pomysł na obiad. Serdeczności Uleńko :)

    OdpowiedzUsuń
  23. To potrawa które lubie , ale jakoś nie mogę przekonać do niej moich córek :)
    W
    Wykonaniu teściowej to mistrzostwo świata :)

    Zapraszam na dalsza cześć szwajcarskiej przygody - jeszcze piękniejszej

    OdpowiedzUsuń
  24. Koperek w takich daniach jest strzałem w dziesiątkę :) Wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...