Składniki :
- 50 dag mięsa mielonego
- 1 cebula
- 3-4 łyżki bułki tartej, a jeśli nie mamy bułki może być kasza manna
- 2 małe lub 1 duże jajko
- sól, pieprz, kilka kropli magii, liść laurowy
Przygotowanie :
- Do mięsa dodajemy pokrojoną przesmażoną (przestudzoną ) cebulę, przyprawy oraz jajka i bułkę tartą
- Dokładnie wyrabiamy wpierw widelcem, a potem najlepiej mokrymi rękoma
- Do garnuszka wlewamy wodę, wrzucamy liść laurowy, sól i kilka ziaren pieprzu ziarnistego
- Do wrzącej wody wkładamy stopniowo uformowane pulpety, pozwalamy pogotować się im kilka minut ( nie dłużej niż 5 min )
- Zestawiamy z ognia ( pulpety można wyjąć na miseczkę ) i przygotowujemy sos koperkowy
- Na patelnię kładziemy ze 2-3 łyżki masła klarowanego, po rozpuszczeniu dokładamy mąkę i energicznie mieszamy, wsypujemy drobno pokrojony koperek- mieszamy do połączenia składników
- Przygotowany sos przekładamy do garnuszka w którym gotowaliśmy pulpety (garnuszek stawiamy na ogniu ) i mieszamy podczas gotowania, by nie zrobiła się "klucha"
- Doprawiamy kilkoma kroplami maggi, pieprzem mielonym, ewentualnie solą do smaku
- Dokładamy odłożone pulpety, jeśli trzeba podgrzewamy, gotowe :)
Składniki na sos:
W moim menu są też pulpety w sosie pomidorowym.- pęczek koperku
- około 2 łyżek mąki
- sól, pieprz, maggi
- masło klarowane
Jeśli sos po dołożeniu pulpetów byłby za mało gęsty można zrobić jeszcze tzw."zatrzepkę" na wodzie i dolać, chwilę pogotować całość.
Bardzo lubię takie pulpety. Już jako dziecko lubiłam ich smak :)
OdpowiedzUsuńrobimy te pulpety podobnie :) ja je uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszna propozycja.Koperek jest genialny to takiego dania;)
OdpowiedzUsuńMoja mama często takie robi... uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko
po prostu pyszna klasyka :)
OdpowiedzUsuńMniam, to moje ulubione danie, dawniej:) Teraz tylko mój M je jada i wnuczek.Obaj bardzo lubią delikatne pulpeciki.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Robię podobne :)
OdpowiedzUsuńDoskonałe!
OdpowiedzUsuńLubię to!
OdpowiedzUsuńWglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńhttp://zycieaneczki.blogspot.com/
Ślinianki mi pracują już ochoczo... Uwielbiam wszystko, co z koperkiem, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKlopsiki, sosik koperkowy czegóż chcieć więcej :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię w taki sposób podane pulpety. Koperek zawsze i wszędzie :)
OdpowiedzUsuńja zawsze robię z kaszą manna w sosie pomidorowym, muszę kiedy wypróbowac w koperkowym :)
OdpowiedzUsuńPycha pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam sos koperkowy, mniammm... ale pulpety mnie brzydzą :-P.
OdpowiedzUsuńTakie lubię najbardziej!
OdpowiedzUsuńMusi być mnóstwo koperku i mięso cielęce.
Pozdrawiam.
apetyczne danie! sos koperkowy taki wiosenny;)
OdpowiedzUsuńLubię takie pulpety, pyszny obiad :)
OdpowiedzUsuńAle zrobiłaś mi smaka tymi pulpetami:) Chyba sobie takie ugotuję na weekend:)
OdpowiedzUsuńPulpety robię zawsze na oko , przepiszę Twój precyzyjny przepis . Zaglądnę jeszcze do przepisu pulpety w sosie pomidorowym. Kiedyś mój mąż miał dosłownie " alergię " na kpoerek , wydłubywał z ziemniaków każde żdziebełko , po 40 - stce mu sie odmieniło i teraz uwielbia może to juz starość ? hihi . Pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńSuper, uwielbiam koperek:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pulpety a w sosie koperkowym - to te moje ulubione <3 Ojjj zjadłabym je teraz :) !
OdpowiedzUsuńJakie pyszne pulpeciki :)
OdpowiedzUsuńŚwietne danie, wczoraj jadłam podobne, ale z ryby :)
OdpowiedzUsuńNo i zrobiłam dzisiaj Twoje pulpeciki. Wyszły super, mimo, że do mięsa nie dodałam jajka (pogubiłam się chyba w przepisie) Podałam je z grzankami z bułki paryskiej, które przed włożeniem do pieca posmarowałam masłem czosnkowym. Małżonek w siódmym niebie... a ja dziękuję za kolejny udany pomysł na obiad. Serdeczności Uleńko :)
OdpowiedzUsuńTo potrawa które lubie , ale jakoś nie mogę przekonać do niej moich córek :)
OdpowiedzUsuńW
Wykonaniu teściowej to mistrzostwo świata :)
Zapraszam na dalsza cześć szwajcarskiej przygody - jeszcze piękniejszej
Koperek w takich daniach jest strzałem w dziesiątkę :) Wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuń