sobota, 9 maja 2015

Anielski biszkopt na białkach



Składniki :


  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka winianu potasu *
  • 110 g cukru pudru
  • 70 g mąki



Przygotowanie :


  1. Szklaną miskę przetrzeć połową cytryny i wytrzeć do sucha papierem
  2. Wlać do niej białka i miksować, aż się nieco spienią, wsypać sól i winian potasu, ubić na sztywną pianę
  3. Miksować dalej na małych obrotach, dodając po 2 łyżki cukru pudru, po wyczerpaniu dodać mąkę, ostrożnie wrabiając
  4. Przelać ciasto do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 150-160 *C z termoobiegiem przez 35-40 min. Formę wpierw natłuścić. Moja forma miała u góry 20 cm średnicy.






przepis stąd  Królestwo bajecznych wypieków.

Ciasto jest delikatne w smaku. W oryginalnym przepisie nie było mowy o jabłkach, a ja włożyłam dosłownie kilka kawałków. Na pewno upiekę jeszcze to ciasto. Szczególnie gdy będą zbywać mi białka i starczy winianu potasu przywiezionego z UK :) 
Wypróbuję w sezonie z jagodami, ciekawi mnie też smak z wiórkami kokosowymi... Ale wtedy upiekę z 10 białek, będzie wyższe i niekoniecznie w formie babki.

winian potasu- tyle znalazłam w sieci:

Cream of Tartar - winny kamień (zwany także kwaśny winian potasu albo tartarus) to nazwa handlowa dla wodorowinianu potasu, który jest kwaśną solą, mającą wiele zastosowań w piekarnictwie. 

Ten brytyjski proszek jest produktem ubocznym z procesu produkcji wina, a winogrona są jedynym naturalnym źródłem znaczących ilości kwasu winowego. 

Najbardziej polecany do stabilizacji i zwiększania objętości białek jaj, ale jest również stosowany w cukiernictwie do wyrobów takich jak cukierki, ponieważ hamuje krystalizację. Znakomicie ułatwia wypiek ciast bezowych i sufletów. 

37 komentarzy:

  1. Biszkopt wyszedł rewelacyjny.Idealny do kawy;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny sposób na zbędne białka, szkoda tylko że ten winian potasu jest u nas nie dostępny.
    miłego weekendu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Renatko, można kupić na Allegro, pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Piękny biszkopt i sposób na pozbycie się zbędnych białek. Winian potasu nie znałam tego proszku. Pozdrawiam i życzę dalszych udanych przedsięwzięć kulinarnych.

    OdpowiedzUsuń
  4. Super, z cream of tarta się już nieraz spotkałam, ale nie wiedziałam, że to winian potasu i kiedy oraz jak się go dawkuje.

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny przepisik na pyszne ciasto :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Twój biszkopt wygląda pięknie i przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepis z typu moich ulubionych-się nie narobić, a dobrze zjeść :) Muszę tylko poprosić jakąś zaprzyjaźnioną mieszkankę Wysp o zakup i przywóz do PL :)
    Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. puszysty i lekki;) gdzie kupić ten winian?

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ciekawy pomysł, jeszcze nigdy nie robiłam biszkopta z samych białek;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super przepis, u mnie białek w zamrażarce pod dostatkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny przepis:)
    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda smakowicie! Taki puszek:) Lubię biszkopty.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  13. Eleganckie i pyszne ciasto.
    Wspaniałości :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Super przepis, a wygląda niesamowicie smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Anielski biszkopt to wspaniałe ciasto i dowód na to, że prostota potrafi zachwycić. Twój wygląda lekko i niebiańsko ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Rzeczywiscie - obłędnie wygląda, jakby spadł prosto z nieba !

    OdpowiedzUsuń
  18. My byśmy każdy kawałek zjadły z dżemem lub nutellą :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo często robię ciasto na białkach i polecam bo jest mega pyszne!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Po tych pysznych pulpetach w sosie koperkowym taki zjawiskowy deser w postaci biszkoptu to bardzo chętnie poproszę. :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Uleńko, Twój wypiek to nie tylko angielski biszkopt, to królewska baba. Ślicznie wygląda. Taka puszysta jak mgiełka :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wygląda pięknie. Ciasta na białkach zawsze są pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  23. Przepiękny wyszedł ci ten biszkopt na białkach :)

    OdpowiedzUsuń
  24. wygląda na lekki jak chmurka

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...