Składniki :
- 5 białek
- szczypta soli
- 1 płaska łyżeczka winianu potasu *
- 110 g cukru pudru
- 70 g mąki
Przygotowanie :
- Szklaną miskę przetrzeć połową cytryny i wytrzeć do sucha papierem
- Wlać do niej białka i miksować, aż się nieco spienią, wsypać sól i winian potasu, ubić na sztywną pianę
- Miksować dalej na małych obrotach, dodając po 2 łyżki cukru pudru, po wyczerpaniu dodać mąkę, ostrożnie wrabiając
- Przelać ciasto do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 150-160 *C z termoobiegiem przez 35-40 min. Formę wpierw natłuścić. Moja forma miała u góry 20 cm średnicy.
przepis stąd Królestwo bajecznych wypieków.
Ciasto jest delikatne w smaku. W oryginalnym przepisie nie było mowy o jabłkach, a ja włożyłam dosłownie kilka kawałków. Na pewno upiekę jeszcze to ciasto. Szczególnie gdy będą zbywać mi białka i starczy winianu potasu przywiezionego z UK :)
Wypróbuję w sezonie z jagodami, ciekawi mnie też smak z wiórkami kokosowymi... Ale wtedy upiekę z 10 białek, będzie wyższe i niekoniecznie w formie babki.
winian potasu- tyle znalazłam w sieci:
Cream of Tartar - winny kamień (zwany także kwaśny winian potasu albo tartarus) to nazwa handlowa dla wodorowinianu potasu, który jest kwaśną solą, mającą wiele zastosowań w piekarnictwie.
Ten brytyjski proszek jest produktem ubocznym z procesu produkcji wina, a winogrona są jedynym naturalnym źródłem znaczących ilości kwasu winowego.
Najbardziej polecany do stabilizacji i zwiększania objętości białek jaj, ale jest również stosowany w cukiernictwie do wyrobów takich jak cukierki, ponieważ hamuje krystalizację. Znakomicie ułatwia wypiek ciast bezowych i sufletów.
Biszkopt wyszedł rewelacyjny.Idealny do kawy;)
OdpowiedzUsuńFajny sposób na zbędne białka, szkoda tylko że ten winian potasu jest u nas nie dostępny.
OdpowiedzUsuńmiłego weekendu:)
Renatko, można kupić na Allegro, pozdrawiam :)
UsuńPuszyście wygląda :)
OdpowiedzUsuńWygląda super :-).
OdpowiedzUsuńPiękny biszkopt i sposób na pozbycie się zbędnych białek. Winian potasu nie znałam tego proszku. Pozdrawiam i życzę dalszych udanych przedsięwzięć kulinarnych.
OdpowiedzUsuńSuper, z cream of tarta się już nieraz spotkałam, ale nie wiedziałam, że to winian potasu i kiedy oraz jak się go dawkuje.
OdpowiedzUsuńtartar*
OdpowiedzUsuńFajny przepisik na pyszne ciasto :-)
OdpowiedzUsuńTwój biszkopt wygląda pięknie i przepysznie!
OdpowiedzUsuńPrzepis z typu moich ulubionych-się nie narobić, a dobrze zjeść :) Muszę tylko poprosić jakąś zaprzyjaźnioną mieszkankę Wysp o zakup i przywóz do PL :)
OdpowiedzUsuńPozdrowionka :)
Ja mam zakupiony na Wyspach brytyjskich
Usuńpuszysty i lekki;) gdzie kupić ten winian?
OdpowiedzUsuńU nas na allegro.
UsuńPyszny przepis :) Piękny biszkopt!
OdpowiedzUsuńUla....biszkopcik jak chmurka :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł, jeszcze nigdy nie robiłam biszkopta z samych białek;)
OdpowiedzUsuńPiękny! I jaki puszysty!
OdpowiedzUsuńSuper przepis, u mnie białek w zamrażarce pod dostatkiem :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
Wygląda smakowicie! Taki puszek:) Lubię biszkopty.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Eleganckie i pyszne ciasto.
OdpowiedzUsuńWspaniałości :)
Super przepis, a wygląda niesamowicie smakowicie.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńAnielski biszkopt to wspaniałe ciasto i dowód na to, że prostota potrafi zachwycić. Twój wygląda lekko i niebiańsko ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję, pozdrawiam :)
UsuńRzeczywiscie - obłędnie wygląda, jakby spadł prosto z nieba !
OdpowiedzUsuńMy byśmy każdy kawałek zjadły z dżemem lub nutellą :D
OdpowiedzUsuńBardzo często robię ciasto na białkach i polecam bo jest mega pyszne!!! :)
OdpowiedzUsuńPo tych pysznych pulpetach w sosie koperkowym taki zjawiskowy deser w postaci biszkoptu to bardzo chętnie poproszę. :)
OdpowiedzUsuńBoski!
OdpowiedzUsuńFaktycznie wygląda anielsko :)
OdpowiedzUsuńUleńko, Twój wypiek to nie tylko angielski biszkopt, to królewska baba. Ślicznie wygląda. Taka puszysta jak mgiełka :)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie. Ciasta na białkach zawsze są pyszne.
OdpowiedzUsuńŚwietny :))
OdpowiedzUsuńPrzepiękny wyszedł ci ten biszkopt na białkach :)
OdpowiedzUsuńwygląda na lekki jak chmurka
OdpowiedzUsuńSuper przepis
OdpowiedzUsuń