sobota, 30 maja 2015

Ucierane ciasto z rabarbarem






Składniki :

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru plus 3 łyżki
  • 2 szklanki mąki
  • 125 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 średnie łodygi rabarbaru

Przygotowanie
  1. Pokrojony dość drobno rabarbar posypać 3 łyżkami cukru i odstawić na 15 min. odsączyć sok
  2. Masło rozpuścić i ostudzić
  3. Jajka utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę z proszkiem i dokładnie utrzeć, wlać masło i dokładnie połączyć składniki
  4. Masę przelać do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy o średnicy 24 cm, posypać przygotowanym, odsączonym rabarbarem
  5. Piec w 180*C przez około 45-50 min, po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
przepis stąd

Ciasto można piec z różnymi owocami.

26 komentarzy:

  1. Uwielbiam wszystkie ciasta są pyszne.

    Buziaki,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakołyk, a u mnie dziś kruche, z bydyniem rabarbarowym i pianką kisielową:-))))

    OdpowiedzUsuń
  3. Sezon na rabarbar uważam za rozpoczęty! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię ucierane ciasta, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię takie proste ciasta, więc to propozycja dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowne ciasto, bardzo lubię słodkości z rabarbarem :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie "sezonowe" ciasta z rabarbarem, pychota:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Łał jakie dopieszczone ciacho, ja osobiście nie lubię się z ciastami ucieranymi...upadają mi.

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepiękne i na pewno bardzo smaczne!
    pozdrawiam weekendowo

    OdpowiedzUsuń
  10. Jakie puszyste ciacho, pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  11. O, wydaje się być bardzo smaczne. Koniecznie muszę je wypróbować:).

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepis wypróbowałam wczoraj bo akurat wszystkie składniki były pod ręką i Wnuki chętne do pomocy.O godzinie 19 ciasto było gotowe. Udało mi się spróbować malutki kawałek bo ciasto bardzo szybko znikało w paszczach wnuków i młodych.Byłam pewna że coś tam zostanie na niedzielę do kawusi ale niestety.Wnuki na pocieszenie stwierdziły że w niedzielę możemy znowu upiec z okazji Dnia Dziecka.Miłej niedzieli.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto z rabarbarem kojarzy mi się z moją babunią, było pysze i naprawdę bogate w rabarbar... Próbowałam wielokrotnie wykonać je wedle jej przepisu, ale zawsze wychodziła mi zakalcowata klucha. Wypróbuję Twój przepis Uleńko, może się uda, serdeczności

    OdpowiedzUsuń
  14. Aż ślinka leci. Chętnie bym zjadła, gorzej z upieczeniem:) W ogrodzie mam dwie duże kępy rabarbaru, właśnie kwitną. Wyglądają bajecznie. Posadziłam je dla ozdoby:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pychotka :D Można dodać jeszcze truskawki i będzie szał xD
    Pozdrawiamy! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciasto z rabarbarem - mniam! Twoje Urszulo wygląda bardzo smakowicie! Ja sama w tym roku nie piekłam. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciasto z rabarbarem jest niepowtarzalne . Skorzystam z przepisu . Pozdrawiam cieplutko !!

    OdpowiedzUsuń
  18. Pyszne i pulchniutkie!
    Do kawy idealne,mniammmmm.....

    OdpowiedzUsuń
  19. Ale pięknie wyrosło! - pozdrawiam Ulko serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  20. Super :) Bardzo lubię takie ciasta, szczególnie z zimnym mlekiem!

    OdpowiedzUsuń
  21. Napiszę krótko: ummm, mniam, mniam. Piję teraz kawę i zabieram kawałek tego pysznego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  22. idealne ciacho do kawusi :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Ucierane ciasto choć proste, jest nadal jednym z ulubionych wielu łakomczuchów. ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...