Składniki :
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru plus 3 łyżki
- 2 szklanki mąki
- 125 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 średnie łodygi rabarbaru
Przygotowanie
- Pokrojony dość drobno rabarbar posypać 3 łyżkami cukru i odstawić na 15 min. odsączyć sok
- Masło rozpuścić i ostudzić
- Jajka utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę z proszkiem i dokładnie utrzeć, wlać masło i dokładnie połączyć składniki
- Masę przelać do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy o średnicy 24 cm, posypać przygotowanym, odsączonym rabarbarem
- Piec w 180*C przez około 45-50 min, po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
przepis stąd
Ciasto można piec z różnymi owocami.
Uwielbiam wszystkie ciasta są pyszne.
OdpowiedzUsuńBuziaki,pozdrawiam.
Smakołyk, a u mnie dziś kruche, z bydyniem rabarbarowym i pianką kisielową:-))))
OdpowiedzUsuńSezon na rabarbar uważam za rozpoczęty! :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ucierane ciasta, pycha :)
OdpowiedzUsuńLubię takie proste ciasta, więc to propozycja dla mnie:)
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto, bardzo lubię słodkości z rabarbarem :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie "sezonowe" ciasta z rabarbarem, pychota:)
OdpowiedzUsuńŁał jakie dopieszczone ciacho, ja osobiście nie lubię się z ciastami ucieranymi...upadają mi.
OdpowiedzUsuńPrzepiękne i na pewno bardzo smaczne!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam weekendowo
Jakie puszyste ciacho, pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńSmaczne :)
OdpowiedzUsuńO, wydaje się być bardzo smaczne. Koniecznie muszę je wypróbować:).
OdpowiedzUsuńPrzepis wypróbowałam wczoraj bo akurat wszystkie składniki były pod ręką i Wnuki chętne do pomocy.O godzinie 19 ciasto było gotowe. Udało mi się spróbować malutki kawałek bo ciasto bardzo szybko znikało w paszczach wnuków i młodych.Byłam pewna że coś tam zostanie na niedzielę do kawusi ale niestety.Wnuki na pocieszenie stwierdziły że w niedzielę możemy znowu upiec z okazji Dnia Dziecka.Miłej niedzieli.
OdpowiedzUsuńCiasto z rabarbarem kojarzy mi się z moją babunią, było pysze i naprawdę bogate w rabarbar... Próbowałam wielokrotnie wykonać je wedle jej przepisu, ale zawsze wychodziła mi zakalcowata klucha. Wypróbuję Twój przepis Uleńko, może się uda, serdeczności
OdpowiedzUsuńAż ślinka leci. Chętnie bym zjadła, gorzej z upieczeniem:) W ogrodzie mam dwie duże kępy rabarbaru, właśnie kwitną. Wyglądają bajecznie. Posadziłam je dla ozdoby:)
OdpowiedzUsuńIdealne do kawy :) Pyszności
OdpowiedzUsuńPychotka :D Można dodać jeszcze truskawki i będzie szał xD
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy! :)
Ciasto z rabarbarem - mniam! Twoje Urszulo wygląda bardzo smakowicie! Ja sama w tym roku nie piekłam. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńCiasto z rabarbarem jest niepowtarzalne . Skorzystam z przepisu . Pozdrawiam cieplutko !!
OdpowiedzUsuńPyszne i pulchniutkie!
OdpowiedzUsuńDo kawy idealne,mniammmmm.....
Ale pięknie wyrosło! - pozdrawiam Ulko serdecznie
OdpowiedzUsuńSuper :) Bardzo lubię takie ciasta, szczególnie z zimnym mlekiem!
OdpowiedzUsuńNapiszę krótko: ummm, mniam, mniam. Piję teraz kawę i zabieram kawałek tego pysznego ciasta :)
OdpowiedzUsuńProsto i pysznie :)
OdpowiedzUsuńidealne ciacho do kawusi :)
OdpowiedzUsuńUcierane ciasto choć proste, jest nadal jednym z ulubionych wielu łakomczuchów. ;)
OdpowiedzUsuń