- około 20 dag mięsa drobiowego; kurczak i indyk- razem 40 dag
- 50 dag boczku, może być tłusty
- cebula
- sól, pieprz, czosnek
- maggi, bułka tarta lub kasza manna
- 3 jajka
Przygotowanie :
- Do zmielonego mięsa dodałam pokrojoną, przesmażoną cebulę, przeciśnięty czosnek oraz wszystkie przyprawy
- Żółtka jaj wbiłam do masy, a białka ubiłam na pianę i taką dodałam do mięsa, wyrobiłam do połączenia składników. Dodałam kilka łyżek kaszy manny, ponownie wyrobiłam ( można ręką)
- W foremce o wymiarach 30 cm x 12 cm piekłam około 65 min. w temp. 170 *C
Świetnie się prezentuje :) Musi być pyszne i najlepsze jest to, że nadaje się i na obiad i na kolacje i w ogóle na przekąskę :)
OdpowiedzUsuńja robię bez boczku, pyszna pieczeń :)
OdpowiedzUsuńAle pięknie ci ten klops wyszedł :-)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna propozycja zarówno na obiad jak I przekąskę
OdpowiedzUsuńLubię takie klopsy, piękny ci wyszedł :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda!!
OdpowiedzUsuńmiłego weekendu!
Wspaniały klops. Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam z drobiowego, świetny pomysł, dziękuję Urszulko!
OdpowiedzUsuńFantastycznie wygląda! kojarzy mi się z pieczenią rzymską:)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak domowy smak :)
OdpowiedzUsuńPyszna jest taka domowa garmażerka. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńPyszna jest taka domowa garmażerka. Pozdrawiam cieplutko.
Bardzo lubię potrawy z mięsa mielonego.
OdpowiedzUsuńTa pieczeń na zimno bardzo mnie kusi swoim smakiem :)
wyglada cudnie i takie zwięźle i pięknie się kroi:) faktycznie jak Pandeczki piszą idealne na obiad i kolację :)
OdpowiedzUsuńOj dawno nie piekłam klopsików! Dobrze, że mi o nich przypomniałaś:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
APetyczny ten klops;)
OdpowiedzUsuńNie robiłam domowego klopsa, a lubię. Nie kupuję gotowych. Dlatego chętnie przygotowałabym z Twojego przepisu. Narobiłaś mi smaka... :)
OdpowiedzUsuń