wtorek, 16 czerwca 2015

Konfitura z czereśni


Nie widziałam na półkach sklepowych konfitury z czereśni, dlatego zrobiłam ją sobie sama.
Choć kilka słoiczków :)
Do czasu kiedy nie znikną będą stać w lodówce...



Składniki :

  • 1 kg czereśni bez pestek
  • konfitur-fix
  • 30-40 dag cukru
Przygotowanie :
  1. Umyte owoce wypestkowałam i odważyłam 1 kg
  2. Zasypałam je konfitur-fixem, dodałam cukier i wymieszałam dokładnie
  3. Całość gotowałam około 3 min.
  4. Nakładałam gorącą konfiturę do czystych słoiczków.
Zawartości po nałożeniu do słoiczków nie gotowałam.
Te kilka małych słoiczków nie zdąży się zepsuć...
Postąpiłam według przepisu na opakowaniu konfitur-fix.


                                                             Przetacznik kłosowy


                                                          Kwiaty w moim ogrodzie...

26 komentarzy:

  1. Uwielbiam czereśnie w każdej postaci. Taką domową konfiturą nie pogardziłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie znałam tego przepisu wcześniej a moje czereśnie zjadły ptaki !
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Masz racje nie kupisz w sklepie konfitury z czereśni, jedynie kompoty... I ja spróbuje zrobić sama... pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł, nie robiłam takiej konfitury, musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czereśniowa?! Ojej, ile ja bym dała za 1 słoiczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie jeszcze czereśnie nie są w formie do przetworów. A konfiturki lubię i to bardzo.

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepis na konfituę odpiszę -dziekuję pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. This is fantastic and a sweet childhood memory!!!
    Happy days
    Elisabeth

    OdpowiedzUsuń
  9. taka konfitura musi być pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  10. Coś dla mnie, uwielbiam czereśnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kocham konfitury, wszelkie przetwory i nie tylko owocowe. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam.
    http://kasinyswiat.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. Czereśniowej jeszcze nie jadłam:) Chyba zlecę mamie jej wykonanie:D

    OdpowiedzUsuń
  13. Faktycznie nie widziałam nigdzie w sklepie takiej konfitury .

    OdpowiedzUsuń
  14. Kocham czereśnie!
    Nigdy nie zdążę się nimi nacieszyć.
    I też robię kilka słoiczków 'na potem', ale nigdy nie doczekają nawet jesieni...

    OdpowiedzUsuń
  15. Konfitura super, ale jakie kwiaty...!

    OdpowiedzUsuń
  16. Faktycznie z czereśni najwięcej jest kompotów. A konfitura z czereśni... to świetny pomysł. Wspaniale wygląda i pysznie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Konfitura idealna do śniadaniowej bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Heh, dzisiaj 1 raz od parunastu lat jadłem czereśnie. Na tyle długo miałem do nich wstręt po tym jak starsza siostra straszyła mnie w dzieciństwie robakami.

    OdpowiedzUsuń
  19. u mnie ostatnio truskawkowe i rabarbarowe przetwory :) ale czereśniową też bym nie pogardziła :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ostatnio kupiłam pierwsze czereśnie w tym roku i jak na razie wzięlam się za pieczenie, ale konfiturę też na pewno przygotuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Czereśnie to jedna z tych moich miłości, która będzie wieczna! Świetne zdjęcia, zapach czuję nosem :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...