sobota, 27 czerwca 2015

Ryba w zalewie pomidorowej- octowej wg Moniki






Składniki :

  • mały koncentrat pomidorowy
  • 2 szklanki wody
  • 5 łyżek octu
  • 1 łyżka cukru
  • 4 łyżki keczupu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 cebula, ziele angielskie, liść laurowy
  • około 1 kg usmażonej ryby

Przygotowanie :
  1. Rybę smażymy w mące
  2. Do wody dolewamy ocet, wsypujemy sól, cukier, dodajemy przyprawy, gotujemy
  3. W gorącej zalewie mieszamy koncentrat i dodajemy olej, ponownie gotujemy
  4. Pokrojoną w piórka cebulę parzymy wrzątkiem 
  5. Usmażoną rybę układamy warstwami na przemian z cebulą , zalewamy przygotowaną zalewą.
         Najlepsza na drugi, trzeci dzień kiedy ryba przejdzie smakami zalewy.


Zalewy starcza na około 1 kg usmażonej ryby.

12 komentarzy:

  1. Takiego przepisu szukałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam taką rybkę:)
    pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię rybę w zalewie octowej , dzięki za przepis. Pozdrawiam gorąco.

    OdpowiedzUsuń
  4. a jaki gatunek ryby polecacie do zalewy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja miałam akurat tołpygę, ale może być np. miruna. Dobrze by był to filet bez ości, pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Oj, nie lubię ryby w takiej formie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...