sobota, 27 czerwca 2015

Ryba w zalewie pomidorowej- octowej wg Moniki






Składniki :

  • mały koncentrat pomidorowy
  • 2 szklanki wody
  • 5 łyżek octu
  • 1 łyżka cukru
  • 4 łyżki keczupu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 cebula, ziele angielskie, liść laurowy
  • około 1 kg usmażonej ryby

Przygotowanie :
  1. Rybę smażymy w mące
  2. Do wody dolewamy ocet, wsypujemy sól, cukier, dodajemy przyprawy, gotujemy
  3. W gorącej zalewie mieszamy koncentrat i dodajemy olej, ponownie gotujemy
  4. Pokrojoną w piórka cebulę parzymy wrzątkiem 
  5. Usmażoną rybę układamy warstwami na przemian z cebulą , zalewamy przygotowaną zalewą.
         Najlepsza na drugi, trzeci dzień kiedy ryba przejdzie smakami zalewy.


Zalewy starcza na około 1 kg usmażonej ryby.

14 komentarzy:

  1. Bardzo lubię taką rybkę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego przepisu szukałam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam taką rybkę:)
    pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię rybę w zalewie octowej , dzięki za przepis. Pozdrawiam gorąco.

    OdpowiedzUsuń
  5. a jaki gatunek ryby polecacie do zalewy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja miałam akurat tołpygę, ale może być np. miruna. Dobrze by był to filet bez ości, pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Oj, nie lubię ryby w takiej formie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie kojarzę, abym miała okazję jeść tak podaną rybę, ale oczywiście jak tylko taka sytuacja się pojawi to na pewno spróbuję. Na ten moment jestem wielką zwolenniczką produktów https://mowisalmon.pl/produkty/ gdzie oczywiście najważniejszym składnikiem jest sam łosoś.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...