środa, 8 lipca 2015

Chłodnik z melonem i miętą



Składniki :

  • 1 kg melona
  • 8 plastrów szynki parmeńskiej lub surowej wędzonej polędwicy
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu winnego
  • sól, pieprz, listki mięty


Przygotowanie :
  1. Melon umyć, osuszyć, przekroić na pół, obrać ze skóry i usunąć pestki
  2. Miąższ pokroić w kostkę i zmiksować na gładką masę, doprawić solą oraz pieprzem, pozostawić na kilka minut do lodówki
  3. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć pokrojoną szynkę i odłożyć
  4. Na tę samą patelnię wlać ocet, 2 łyżki wody, kilka sekund gotować, aż zmniejszy się objętość płynu , dodać miód i mieszać, aż całkowicie się rozpuści
  5. Ostudzić i wlać do zupy, dokładnie wymieszać
  6. Do chłodnika dodać miętę oraz przesmażoną szynkę - wymieszać ponownie.

Przepis z "Szczupło, smacznie, zdrowo" Nr. 6/2001

9 komentarzy:

  1. Na upalnie dni super.Miłego dnia

    OdpowiedzUsuń
  2. O proszę jaki ciekawy chłodnik :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy wariant dla tradycyjnej zupy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. pycha Uleńko - nie przepadam tak ogromniasto za chłodnikami - jadam je ale to będzie wspaniały przepis - dziękuję - buziaki ślę Marii

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda smakowicie! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Chłodnik z melonem... To brzmi bardzo oryginalnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny chłodnik, bardzo ciekawe składniki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo ciekawy ten chłodnik :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...