Kochani, wystartował Konkurs Intermarche. Wzięłam w nim udział.
Zaproponowałam przepis z miruną w panierce ze szpinakiem i miętą w roli
głównej.
Jeśli podoba się Wam mój przepis to zagłosujcie na mnie. Liczę na Was i dziękuję
wszystkim za wsparcie.
Dla Was tez są przewidziane nagrody.
Zaglądajcie tu
Według mnie schab jest twardszy od tego w tradycyjnej panierce z jajkiem i bułką tartą. Ma za to wyraźniejszy smak. Smażenie nastręczało mi trochę trudności. Mięso przywierało do patelni, choć smażyłam je na maśle klarowanym, a odwracałam na druga stronę szeroką łopatką.
Składniki :
- schab
- musztarda
- olej
- zioła prowansalskie
Przygotowanie :
- Pokrojony na cienkie plastry schab rozbiłam tłuczkiem
- Musztardę i olej rozprowadziłam w garnuszku, dodałam odrobinę ziół prowansalskich
- Wszystkie kotlety posmarowałam miksturą i pozostawiłam na ponad godzinę w miseczce w chłodnym miejscu
- Po tym czasie smażyłam na gorącym maśle klarowanym.
Podałam z tradycyjnym bigosem.
Tak przygotowany kotlet schabowy nie powalał na kolana, ale był urozmaiceniem menu.
Na pewno jeszcze kiedyś go przyrządzę, ale nadal poszukiwać będę ciekawego i smacznego sposobu na kotlety schabowe :)
Ja mięsko w musztardzie (najczęściej z dodatkiem łyżki majonezu) po prostu piekę pod przykryciem, wtedy dusi się w musztardzie i soku własnym i jest smaczne i miękkie :)
OdpowiedzUsuńSchab smażony często jest twardawy i trochę suchy, chyba że jest cieniutko rozbity tłuczkiem.
OdpowiedzUsuńNajlepsze kotlety "nietradycyjne" robiłam wg przepisu Danusi z "Co mi w duszy gra" (kotlety schabowe marynowane). Po prostu rozpływały się w ustach, polecam!
OdpowiedzUsuńP.S. Idę głosować :-)
Dziękuję :)
UsuńLubię dodatek musztardy do mięsa. Nadaje mu fajnego aromatu :-)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny przepis. Miłej środy i powodzenia
OdpowiedzUsuńFajne mięsko. W musztardzie robiłam póki co tylko karkówkę :)
OdpowiedzUsuńPyszne mięsko. Dużo zyskuje dzięki musztardzie
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Takie mięsko to mogłabym jeść codziennie :)
OdpowiedzUsuńWolę schab pod pierzynką z zupy cebulowej i zalewy majonezowo- śmietanowej!
OdpowiedzUsuń