środa, 29 lipca 2015

Schab w musztardzie


Kochani,  wystartował Konkurs Intermarche. Wzięłam w nim udział. 

Zaproponowałam przepis z miruną w panierce  ze szpinakiem i miętą w roli 

głównej.

Jeśli podoba się Wam mój przepis to zagłosujcie na mnie. Liczę na Was i dziękuję

wszystkim za wsparcie. 

Dla Was tez są przewidziane nagrody.

 Zaglądajcie tu



Od dawna obserwowałam w sieci przepisy na tak przyrządzony schab. Postanowiłam wreszcie zrobić i przekonać się czy rzeczywiście jest smaczny.
Według mnie schab jest twardszy od tego w tradycyjnej panierce z jajkiem i bułką tartą. Ma za to wyraźniejszy smak. Smażenie nastręczało mi trochę trudności. Mięso przywierało do patelni, choć smażyłam je na maśle klarowanym, a odwracałam na druga stronę szeroką łopatką.



Składniki :

  • schab
  • musztarda
  • olej
  • zioła prowansalskie
Przygotowanie :
  1. Pokrojony na cienkie plastry schab rozbiłam tłuczkiem
  2. Musztardę i olej rozprowadziłam w garnuszku, dodałam odrobinę ziół prowansalskich
  3. Wszystkie kotlety posmarowałam miksturą i pozostawiłam na ponad godzinę w miseczce w chłodnym miejscu
  4. Po tym czasie smażyłam na gorącym maśle klarowanym
Podałam z tradycyjnym bigosem.
Tak przygotowany kotlet schabowy nie powalał na kolana, ale był urozmaiceniem menu.
Na pewno jeszcze kiedyś go przyrządzę, ale nadal poszukiwać będę ciekawego i smacznego sposobu na kotlety schabowe :)

10 komentarzy:

  1. Ja mięsko w musztardzie (najczęściej z dodatkiem łyżki majonezu) po prostu piekę pod przykryciem, wtedy dusi się w musztardzie i soku własnym i jest smaczne i miękkie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Schab smażony często jest twardawy i trochę suchy, chyba że jest cieniutko rozbity tłuczkiem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepsze kotlety "nietradycyjne" robiłam wg przepisu Danusi z "Co mi w duszy gra" (kotlety schabowe marynowane). Po prostu rozpływały się w ustach, polecam!
    P.S. Idę głosować :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię dodatek musztardy do mięsa. Nadaje mu fajnego aromatu :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smaczny przepis. Miłej środy i powodzenia

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajne mięsko. W musztardzie robiłam póki co tylko karkówkę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne mięsko. Dużo zyskuje dzięki musztardzie

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam! Takie mięsko to mogłabym jeść codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wolę schab pod pierzynką z zupy cebulowej i zalewy majonezowo- śmietanowej!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...