poniedziałek, 27 lipca 2015

Dżem śliwkowy


Kochani, dziś wystartował Konkurs Intermarche. Wzięłam w nim udział. 
Zaproponowałam przepis z miruną w panierce  ze szpinakiem i mięty w roli głównej.
Jeśli podoba się Wam mój przepis to zagłosujcie na mnie. Liczę na Was i dziękuję wszystkim za wsparcie. 
Dla Was tez są przewidziane nagrody.
 Zaglądajcie tu


Na moim rynku warzywno-owocowym pojawiły się pierwsze śliwki, postanowiłam zatem zrobić kilka słoiczków własnego dżemu. Zastosowałam cukier zelujący 3 :1 tzn. na 1 kg owoców wsypałam 350 g tego cukru. Dzięki temu dżem nie będzie bardzo słodki. a taki lubię najbardziej. Do bułeczek czy rogali będzie w sam raz. Do przełożenia biszkoptu tez się nada :)





Przygotowanie :

  1. Umyte owoce wypestkowałam i rozdrobniłam, zasypałam cukrem, wymieszałam i pozostawiłam na około 15 min. by owoce puściły sok , a cukier lekko się rozpuścił.

2. Gdy owoce wyglądały tak jak powyżej, garnek postawiłam na gazie, wymieszałam ponownie i gotowałam, około 8 min. tak by śliwki się rozgotowały

3. Po tym czasie przelałam dżem do idealnie czystych, małych słoiczków, przykryłam czystymi, suchymi dekielkami, zakręciłam i już ich nie pasteryzowałam.


Moje uwagi :
Dżemu należy wlewać jak najwięcej (prawie pod dekielek), by powietrza w słoiczkach było jak najmniej.
Owoce zasypane cukrem żelującym nie gotujemy zbyt długo, ale trzeba ciągle mieszać, by nie przypalić.
Po otwarciu słoiczka z dżemem przechowujemy go w lodówce. Smacznego !

21 komentarzy:

  1. a ja zawsze myślałam, że to trzeba długo gotować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na opakowaniu cukru żelującego podano nawet krótszy czas, bo chyba coś około 3-5 min.

      Usuń
  2. Ja uwielbiam z śliwek powidła.
    miłego tygodnia

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliwkowy - mój ulubiony :-) powodzenia :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zagłosowałam.
    Postaram sie też jutro :)

    OdpowiedzUsuń
  5. U nas w tym roku mało śliwek ale może uda się zrobić kilka słoiczków.
    Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo lubię różnego rodzaju dżemy ze śliwek i powidła :) Twój wygląda mmm... smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszny dżem, domowy - najlepszy!

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajna konfiturka, pyszna jest ztakich śliweczek

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja mam w planach jutro robić dżem ze śliwek. Już nie mogę się doczekać, bo uwielbiam taki domowy :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Śliwkowy to najlepszy z dżemów jaki może być. Zawsze robię.

    OdpowiedzUsuń
  11. też mam w planach niedługo śliwkowy :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubię dżem ze śliwek, bardzo dobra jest czekośliwka :)

    OdpowiedzUsuń
  13. ja mam jeszcze zapas z tamtego roku:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Głos oddałam.Życzę powodzenia w konkursie.Miłego dnia.

    OdpowiedzUsuń
  15. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie Halszko :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...