Składniki :
- 3 szklanki mąki
- 25 dag tłuszczu do pieczenia, u mnie masło
- 4 łyżki cukru
- 6 jaj
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kisiel cytrynowy
- powidła śliwkowe, a u mnie około 25 dag jagód
Przygotowanie :
- Mąkę połączyć z cukrem i proszkiem do pieczenia, wbić żółtka i wyrobić ręką
- Masło rozpuścić, ostudzić i wlać do mąki, wyrobić łyżką drewnianą, a potem ręką
- 3/4 ciasta wyłożyć na dużą blaszkę, nakłuć widelcem, posypać lekko bułka tartą, na to jagody lub powidła śliwkowe, potem białka ubite na pianę z 3/4 szklanką cukru i kisielem.Kisiel dodajemy stopniowo kiedy mamy już białka ubite sztywną pianę
- Na wierzch "skubiemy"pozostałe ciasto
- Pieczemy w nagrzanym ( 180-200 *C) piekarniku do zarumienienia ciasta. U mnie około 40 min.
Jagody po ułożeniu na ciasto posypałam przez sitko odrobiną mąki ziemniaczanej.
Polecam również : z jagodami, to najprostsze, francuskie jagodzianki oraz
czekoladowe z jagodami oraz to z kruszonką :)
Uwielbiam jagody. :)
OdpowiedzUsuńWYgląda smakowicie;))
OdpowiedzUsuńmniam Uleńko - przepis porywam a jagody to chyba można zastąpic borówkami amerykańskimi - bo u mnie na targach jeszcze nie ma jagód - buziaki ślę Marii
OdpowiedzUsuńPyszne! Od samego patrzenia nabrałam na niego ochoty
OdpowiedzUsuńCałość wygląda znakomicie i do tego te jagody....super :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj jadłam bułkę z jagodami, ale takie ciasto, to jest coś!
OdpowiedzUsuńMmm pyszności :)
OdpowiedzUsuńOstatnio dużo u Ciebie ciast z jagodami:) Pyszne są:)
OdpowiedzUsuńRaczej jagody z ciastem !! :) Pycha! Kto nie lubi jagód?! :)
OdpowiedzUsuńNa pewno musi smakować :)
OdpowiedzUsuńAch, te boskie jagódki....:)
OdpowiedzUsuńZjadłabym teraz kawałeczek do porannej herbaty:)
OdpowiedzUsuńudanego weekendu:)
mniam! wygląda kusząco!
OdpowiedzUsuńpyszny placuszek :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ciacho :) I tak dużo jagód! Wspaniałe :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZ jagodami jeszcze w tym roku nie jadłam. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńprzepadam za takimi ciastami :) pycha!
OdpowiedzUsuń