Zawiera w sobie cukinię i sezonowe owoce - jagody, wszystko to bardzo lubię, a ciasto było naprawdę pyszne :)
Składniki :
- 500 ml utartej cukinii - u mnie było to 30 dag
- 400 ml mąki tortowej, wagowo było to 25 dag
- 10 dag czekolady gorzkiej
- 4 łyżki kakao
- 2 jajka
- 125 ml oleju rzepakowego
- 200 ml cukru- można mniej
- po łyżeczce sodki i kardamonu, zamiast kardamonu można dać cynamon
- 200 ml jagód, u mnie to było 14 dag
Przygotowanie :
- Jajka utrzeć dokładnie z cukrem, szczyptą soli, wlać olej - utrzeć razem
- Mąkę, kakao, kardamon i sodkę wymieszać razem w osobnej miseczce
- Obraną cukinie zetrzeć na tarce o średnich oczkach, czekoladę pokroić dość drobno
- Do masy jajecznej dodawać na przemian olej i cukinię oraz stopniowo mąkę z dodatkami - dokładnie ucierać
- Na koniec dodać pokruszoną czekoladę i wymieszać łyżką potem wsypać jagody, ponownie wymieszać łyżką
- Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki podłużnej o wymiarach 15 x 28 cm lub okrągłej o średnicy 24 cm
- Piec w termoobiegu w 160 stopniach lub w 175 *C bez termoobiegu przez około 50 min.
Polecam tez jagodowy placek z kruszonką
ciasto z cukinią chodzi za mną od dłuższego czasu. pycha! :)
OdpowiedzUsuńCiasto z cukinii chodzi za mną od jakiegoś czasu, muszę w końcu spróbować. Wygląda smakowicie i czekoladowo :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Uwielbiam takie wypieki :-)
OdpowiedzUsuńprzepis ciekawy - wykorzystam przy najbliższej okazji i upiekę rodzince :)
Nigdy nie jadłam takie ciasta, mam na myśli z cukinią:) ciekawe jak smakuje:)
OdpowiedzUsuńJagody i czekolada,obłędne połączenie!
OdpowiedzUsuńJagodowy czas jest niesamowicie pyszny.
U mnie też jagody...
Cukinia pięknie rośnie u mnie na działce. Może warto spróbować?
OdpowiedzUsuńPolecam i pozdrawiam :)
UsuńNiesamowite połączenie. Ciekawam tego smaku :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńU mnie cukinia późno wsadzona, więc jeszcze nie kwitnie:) Tak co roku się spóźniam, ale za to mam ją długo:) Ale chodzi o ciasto, więc na pewno spróbuję. Ciasta z owocami bardzo lubię.Piekłam z marchewki, nigdy z cukinii!
OdpowiedzUsuńCukiniowe ciacho robiłam ale bez jagód!! I już żałuję :D Cudne!
OdpowiedzUsuńRewelacyjne ciasto, trzeba będzie je wypróbować :-)
OdpowiedzUsuńhttp://kuchniaipodroze.blogspot.com
Jak tu nie kochać lata, cuowny owocowy czas i mnóstwo świetnych propozycji. Ciasto fantastyczne smakowo.
OdpowiedzUsuńPiękna propozycja, ciekawy bardzo przepis, a w sezonie jagodowym koniecznie trzeba spróbować takiej wersji podania jagód :)
OdpowiedzUsuńślinka mi cieknie
OdpowiedzUsuńWspaniałe! Ubóstwiam cukinię!
OdpowiedzUsuń