sobota, 12 lipca 2014

Ciasto czekoladowe z cukinią i jagodami


                      Przepis na to ciasto znalazłam u Gosi na blogu codojedzenia.pl
                      Zawiera w sobie cukinię i sezonowe owoce - jagody, wszystko to bardzo lubię, a ciasto było naprawdę pyszne :)

Składniki :

  • 500 ml utartej cukinii - u mnie było to 30 dag
  • 400 ml mąki tortowej, wagowo było to 25 dag
  • 10 dag czekolady gorzkiej
  • 4 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • 200 ml cukru- można mniej
  • po łyżeczce sodki i kardamonu, zamiast kardamonu można dać cynamon
  • 200 ml jagód, u mnie to było 14 dag
Przygotowanie :
  1. Jajka utrzeć dokładnie z cukrem, szczyptą soli, wlać olej - utrzeć razem
  2. Mąkę, kakao, kardamon i sodkę wymieszać razem w osobnej miseczce
  3. Obraną cukinie zetrzeć na tarce o średnich oczkach, czekoladę pokroić dość drobno
  4. Do masy jajecznej dodawać na przemian olej i cukinię oraz stopniowo mąkę z dodatkami - dokładnie ucierać
  5. Na koniec dodać pokruszoną czekoladę i wymieszać łyżką potem wsypać jagody, ponownie wymieszać łyżką
  6. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki podłużnej o wymiarach 15 x 28 cm lub okrągłej o średnicy 24 cm
  7. Piec w termoobiegu w 160 stopniach lub w 175 *C bez termoobiegu przez około 50 min.

                              Polecam tez jagodowy placek z kruszonką

15 komentarzy:

  1. ciasto z cukinią chodzi za mną od dłuższego czasu. pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto z cukinii chodzi za mną od jakiegoś czasu, muszę w końcu spróbować. Wygląda smakowicie i czekoladowo :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie wypieki :-)
    przepis ciekawy - wykorzystam przy najbliższej okazji i upiekę rodzince :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie jadłam takie ciasta, mam na myśli z cukinią:) ciekawe jak smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jagody i czekolada,obłędne połączenie!
    Jagodowy czas jest niesamowicie pyszny.
    U mnie też jagody...

    OdpowiedzUsuń
  6. Cukinia pięknie rośnie u mnie na działce. Może warto spróbować?

    OdpowiedzUsuń
  7. Niesamowite połączenie. Ciekawam tego smaku :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. U mnie cukinia późno wsadzona, więc jeszcze nie kwitnie:) Tak co roku się spóźniam, ale za to mam ją długo:) Ale chodzi o ciasto, więc na pewno spróbuję. Ciasta z owocami bardzo lubię.Piekłam z marchewki, nigdy z cukinii!

    OdpowiedzUsuń
  9. Cukiniowe ciacho robiłam ale bez jagód!! I już żałuję :D Cudne!

    OdpowiedzUsuń
  10. Rewelacyjne ciasto, trzeba będzie je wypróbować :-)
    http://kuchniaipodroze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak tu nie kochać lata, cuowny owocowy czas i mnóstwo świetnych propozycji. Ciasto fantastyczne smakowo.

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękna propozycja, ciekawy bardzo przepis, a w sezonie jagodowym koniecznie trzeba spróbować takiej wersji podania jagód :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniałe! Ubóstwiam cukinię!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...