Składniki :
- 10 łyżek sezamu
- 1 łyżka soli morskiej
Gomashio pochodzi z kuchni japońskiej ( goma- sezam, shio- sól )
Używa się go tam zamiast tradycyjnej soli. Przyrządzone z sezamem jest cennym źródłem wapnia : 100 g nasion sezamu zawiera ponad 1000 mg tego składnika. Poza tym sezam ze względu na zawartość sesamolu i sesamoliny zaliczany jest do naturalnych przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki , zapobiegając procesom starzenia się skóry, a także wielu chorobom.
Przygotowanie :
- Na rozgrzaną patelnię wrzucamy sól i chwilę prażymy na małym ogniu i dorzucamy sezam
- Prażymy kilka minut, cały czas mieszając, aż sezam nabierze lekko złoty kolor
- Po uprażeniu i przestudzeniu rozgniatamy w moździerzu lub mielimy w młynku do kawy
- Przesypujemy do zamykanego słoiczka
Przyprawę można przygotować nie tylko z sezamu, ale w zależności od upodobań możemy sól łączyć z siemieniem lnianym, pestkami dyni lub słonecznika.
Ja polecam również sól słoneczną :)
Przepis z Palce lizać - dodatek z GW
Ja prażę siemię lniane, ucieram z moździerzu z solą i posypuję kanapki:)
OdpowiedzUsuńHelen, oczywiście, to tez smaczna sól jest, pozdrawiam :)
UsuńA to ciekawe. Musze spróbować.Masz cudny moździeż. :)
OdpowiedzUsuńPolecam, a moździeż faktycznie ładny, dziękuję !
Usuńjeszcze nie próbowałam takiej soli, bardzo mnie zaciekawiłaś:)
OdpowiedzUsuńkurczę! pierwszy raz spotykam się z taką przyprawą..musi być bardzo fajnym dodatkiem :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysł : )
OdpowiedzUsuńsuper pomysł, już nie mogę doczekać się smaku :)
OdpowiedzUsuńSwietna rzecz, sale tę sól robię. Wszystkim polecam!
OdpowiedzUsuńA możesz podpowiedzieć, do czego takiej soli używać?
OdpowiedzUsuńJa póki co skusiłam się na olej sezamowy, ale nie napawa mnie jakimiś dobrymi uczuciami.
Często używam zwykłej kamiennej, nieoczyszczonej, pozdrawiam:)
UsuńNoszę się z zamiarem zrobienia gomasio już od kilku lat i ciągle coś mi nie wychodzi. A to taka prostotka przecież jest. Może wreszcie zrobię :-)
OdpowiedzUsuńPolecam, ja szczególnie lubię posypać nią pomidorki...To naprawdę nic trudnego :)
Usuńpierwsze słyszę o takiej soli i jestem pod wielkim wrażeniem.
OdpowiedzUsuńJak dla mnie- totalna bomba! super!
OdpowiedzUsuńCiekawe, wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńTeż robię, niespotykany smak.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.