Składniki :
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 10- 15 cebulek szalotek w zalewie octowej ( u mnie małe zwykłe cebulki które miałam włożone wg wspomnianego wcześniej przepisu) lub czerwona cebula
- pół szklanki ugotowanej, pokrojonej fasolki szparagowej
- po pół strąka papryki czerwonej, żółtej i zielonej
- przyprawa gyros, sól, pieprz i oliwa
- bazylia, estragon - świeże
Przygotowanie :
- Cebulki osączyć, fasolkę ugotować i też osączyć, kurczaka pokroić w kostkę i posypać przyprawą i pozostawić na kilka minut, później usmażyć na większej ilości oliwy
- Umyte papryki pokroić w kostkę, zioła rozdrobnić
- Ostudzoną fasolkę pokroić w krótsze kawałki, wszystkie składniki połączyć, doprawić do smaku solą i pieprzem,wymieszać ostrożnie, polać pozostałą na patelni oliwą i posypać ziołami.
W drugiej wersji zamiast cebulek szalotek użyłam czerwonej cebulki.
Jeśli będziemy robić obie wersje sałatki to podstawowe składniki podwajamy, dzielimy na pół i do jednej wersji dodajemy szalotki, a do drugiej czerwoną cebulę :)
Mnie smakowała bardziej wersja z szalotkami.
Mnie smakowała bardziej wersja z szalotkami.
Obie wersje są smaczne:)
OdpowiedzUsuńAle kolorowa, mniam :)
OdpowiedzUsuńMałe cebulki, jak na Twoich zdjęciach, chcę przygotować do słoików na zimę. Już kiedyś to robiłem, ale może masz jakiś fajny przepis?
OdpowiedzUsuńPrzepis na cebulki podałam w trakcie przepisu na sałatkę. Robiłam takie w tamtym roku, ale i w tym miałam trochę takich cebulek i zakonserwowałam już kilka słoików. Nam smakują :)
Usuńpodoba mi się ten przepisik - świetna jako lunch do pracy :)
OdpowiedzUsuńBomba kolorów i witamin. :)
OdpowiedzUsuńgyrosowa to jedna z moich ulubionych sałatek : )
OdpowiedzUsuńObie wyglądają smakowicie i zdrowo :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Ja zawsze robię z majonezem, ale i te wydają mi się bardzo interesujące :-) Chyba ta z szalotkami bardziej mnie kusi...
OdpowiedzUsuńZamierzam sprawdzić pierwsza wersje bo aż mi w brzuchu zaburczalo ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania !
OdpowiedzUsuńGenialna sałatka w przypadku obu wersji, i te kolory;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie http://naturalnemetody.blogspot.com/
Wszystkie sałatki zjadam z wielką przyjemnością:-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię sałatki z kurczakiem, ale o takim przepisie jeszcze nie słyszałam:) Pewnie smakuje wyśmienicie:)
OdpowiedzUsuńWitaj Urszulko ! Uwielbiam wszelkiego rodzaju sałatki i lubię jak na talerzu jest zdrowo i kolorowo :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne połączenie kolorowych pyszności :)
Pozdrawiam serdecznie :)
Ula,
OdpowiedzUsuńpoczęstujesz mnie?
Pychota!
Aniu, bierz ile chcesz, pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńTakiej sałatki jeszcze nie jadłam, a wygląda super. Muszę wypróbować koniecznie, zwłaszcza, że teraz na straganach tyle pysznych warzyw.
OdpowiedzUsuńsmakowite, zrobię wersje z szalotkami, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńObie pyszne :) moje smaki... Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńtaka sałatka to sama przyjemność :)
OdpowiedzUsuńFajne te malutkie cebulki.
OdpowiedzUsuń...wersja z czerwoną cebulą dla mnie w sam smak :)
OdpowiedzUsuńSerdeczności :)
Bardzo orzeźwiające letnie sałatki.
OdpowiedzUsuń